MKE 49. Vándorgyűlése, 2017

Az élet minősége. Könyvtárosok a társadalom szolgálatában. Ezzel a témával foglalkozott a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 49. Vándorgyűlése, ami 2017. július 5–7. között volt Miskolcon. A szervezők a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum, valamint az MKE Borsod Megyei Szervezete voltak. Az MKE portálról elérhető a vándorgyűlés honlapja.
A vándorgyűlésen a szervezetünket is többen képviseltük. A nyitó és záró plenáris és több szekció ülésén is meghallgattuk a szakmai előadásokat. Kisebb-nagyobb csoportokban ismerkedtünk a várossal.
Szabadidős programok:
Kazinczy nyomában
Ez a kirándulás – már maga a szó is – a nyelvújítás korát idézi. Sátoraljaújhely városában, az egykori Zemplén vármegye levéltárában dolgozott a magyar nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc. Lakhelye, a szomszédos Bányácska, vagy ahogyan ő nevezte, Széphalom volt. Innen szervezte az irodalmi életet, innen irányította a nyelvújító mozgalmat, innen üzeni:
„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted
Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.”
A Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely-Széphalom) épületét Radványi György Ybl-díjas sátoraljaújhelyi születésű építész tervezte (2008). A múzeum ötletadója Pásztor Emil, az Egri Tanárképző Főiskola tudós nyelvésze volt.

A vándorgyűlésről készült további fotók itt nézhetőek meg: http://vandorgyules.rfmlib.hu/

Kategória: A 2017. év eseményei, Aktuális, Galéria | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*