Meghívó

mkelogóMagyar Könyvtárosok Egyesülete Bács-Kiskun Megyei Szervezet
6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.
Tel.: 76/502-090; 76/328-004
e-mail: vaskatika@gmail.com; padanyi.emese@kjmk.hu http://mke.info.hu/bkmsz/ Számlaszám: OTP 11708001-20570127

                      MEGHÍVÓ

A MEGYEI SZERVEZET SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSI NAPJÁRA
ÉS TAGGYŰLÉSÉRE
Időpont:
2017. március 6., hétfő
Helyszín:
Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
Kecskemét, Piaristák tere 8.

9.30 – 10.00. Regisztráció. 2017. évi tagdíj beszedése
(A tagdíj átutalható a szervezet bankszámlájára: Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Bács-Kiskun Megyei Szervezet, 1827 Budapest Budavári Palota, F épület 439.
OTP 11708001-20570127 A közleményben kérjük feltüntetni: Név, MKE 2017. évi tagdíj)

10.00 – 11.30 A SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS PROGRAMJA
Wikivé lesz minden. Közös tudás és tudásközösség a Wikipédia-univerzumban.
Előadó: Rózsa Dávid informatikus könyvtáros, főigazgató-helyettes, Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár. A Wikimédia Magyarország Egyesület tagja.

11.30 – 13.00 MAGYAR KÖNYVTÁROSOK EGYESÜLETE BÁCS-KISKUN MEGYEI SZERVEZETÉNEK TAGGYŰLÉSE
A 2017. évi programterv elfogadása
A 2017. évi költségvetés elfogadása
A 2017. évi tagdíj beszedése
Előadó: Vasné Mészáros Katalin szervezeti elnök, Padányi Emese szervezeti titkár

13.00 – 14.00 Szendvics ebéd

14.00 – 15.00 ALKOTÓI MŰHELYEK, KÖZGYŰJTEMÉNYEK MEGISMERÉSE
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete, 6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 

Kérjük a kollégákat, jelezzék előre részvételi szándékukat a Kodály Intézeti látogatáshoz!
Padányi Emese: 76/502-090; padanyi.emese@kjmk.hu; vaskatika@gmail.com

Támogatók:
Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kodály Intézet

Kategória: Egyéb | Szóljon hozzá most!

Újévi üdvözlet

mkeboldogujevet2016

Kategória: A 2017. év eseményei, Aktuális | Szóljon hozzá most!

Szakmai nap Kecskeméten, 2016. november 21.

2016. november 21-én Barátné dr. Hajdu Ágnes, a MKE elnökének előadását hallgattuk meg a szakma által részletesen kidolgozott, egyelőre tervezés alatt álló könyvtáros életpálya modellről.
Az előadást követő taggyűlés keretében a tagság elfogadta Vasné Mészáros Katalin szervezeti elnök szakmai-, és Padányi Emese szervezeti titkár gazdasági beszámolóját a 2016. évről.
A program a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek NonProfit Kft. Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményének megtekintésével zárult. A műhelyt és a kiállítást Füzi László ügyvezető mutatta be.

 

Kategória: A 2016. év eseményei, Aktuális | Szóljon hozzá most!

Szakmai fórum Kiskőrösön, 2016. október 17.

A MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete őszi szakmai fórumát Kiskőrösön rendezte meg. A városi könyvtár munkatársai voltak segítségünkre. A továbbképzés értékes kulturális programmal egészült ki.
A meghívóban nem szerepelt Szabados Anna, akinek előadásából megismerhettük az Országos Szlovák Önkormányzat által 2003-ban alapított  Szlovák Dokumentációs Központot (http://sdc.slovaci.hu/hu/).
Turán István történész mutatta be a város nevezetes épületeit, a Petőfi-kultusz emlékhelyeit.
Kispálné dr. Lucza Ilona múzeumigazgató a szlovák nemzetiségi lakosság helyi kultúráját bemutató látványtárban kalauzolta a résztvevőket.

Délután Miskére látogattunk, ahol Sima Mihályné, Marika, a könyvtár vezetője gazdag programot állított össze számunkra. Megismertük a település nevezete épületeit, a Tóth Menyhért-kultusz dokumentumait, emlékhelyeit, a helyi szlovák nemzetiségi lakosság kulturális életét.

Kategória: A 2016. év eseményei, Egyéb | Szóljon hozzá most!

Vándorgyűlés, 2016

Az MKE 48. veszprémi vándorgyűlésén – 2016. július 7-9. – szervezetünkből több tagunk jelen volt. A kecskeméti Katona József Könyvtár munkatársainak az intézmény fizette a részvételi díjat, ezzel támogatta a részvételt a szakmai napokon.
A Zirc-Bakonybél kirándulás nagyon sok látnivalót kínált a résztvevőknek.
A részletes programot elérhetik az MKE, illetve a Vándorgyűlés portáljáról.

Kategória: A 2016. év eseményei, Aktuális, Egyéb | Szóljon hozzá most!

Történelmi séta a Kerepesi temetőben, 2016. május 31.

A MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár „Nem középiskolás fokon…” történelmi előadássorozatához kapcsolódóan, azt kiegészítve egy kulturális programot szervezett Budapestre, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe.

Történelmi sétánkra ismeretterjesztő sorozatunk egyik előadóját, Csapó Csaba PhD történészt, az ELTE BTK docensét kértük fel.
A főváros és egyben Magyarország legrangosabb kegyeleti emlékhelyén tettünk látogatást, ahol keresztmetszetet kaptunk a temető keletkezés-történetéről, bepillantást nyertünk hogyan változott a társadalom megítélése, mit jelentett a kegyeleti hely a különböző történelmi korokban, milyen átalakuláson ment keresztül, hogyan változott a temetkezési kultúra 1849-től napjainkig.
A nemzeti panteon, ahol a legnagyobb számban nyugszanak a magyar történelem, a tudomány, a kultúra és a művészet nagyjai, egyben egy hatalmas szabadtéri szoborpark is. Az itt található sírhelyek közül ezernél is több védett, jelentős részük művészeti emlék, neves szobrászművészek alkotása. A művészi igényű síremlékek alkotói többek között: Izsó Miklós, Engel József, Donáth Gyula, Ybl Miklós. Sorra látogattuk történelmünk nagyjainak síremlékeit, a Batthyány-, Deák-, és Kossuth-mauzóleumot.
Sétánk során a történész segítségével végigkísérhettük a XIX. század, az 1848/49-es szabadságharc ikonikus alakjainak és a II. világháború katona áldozatainak síremlékeit, valamint az 1956-os forradalmárok parcelláját, felelevenítve a történelmi kort és életpályájuk meghatározó eseményeit.
Sétánk során felkerestük többek között Wekerle Sándor, Hauszmann Alajos, Semmelweis Ignác, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Jászai Mari sírját is. A nemzeti sírkertben tett látogatásunk a művészparcella felkeresésével fejeződött be.
Időutazást tettünk a történelmi korszakok és folyamatok rendszerében, megismerve és felfedezve múltunk, történelmünk meghatározó pilléreit, legnagyobb személyiségeit, az utókor emlékezetét és kultuszát, hiszen a temető mindig a múltról közvetít üzenetet tanulságként a jelennek és a jövőnek.
Budapest, 2016. május 31.

Kategória: A 2016. év eseményei, Aktuális | Szóljon hozzá most!

Emlékezetes „szomszédolás” Vecsésen

Akiknek eddig csak a savanyított káposzta jutott eszébe Vecsésről, annak szívesen ajánlom, hogy tekintse meg ezt a húszezres Pest megyei kisvárost, mert értékes látnivalókat rejt magában. 2016. április 4-én, hétfőn meggyőződhettünk erről, amikor az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezetének „szomszédolásán” vettünk részt. Mielőtt egy település nevezetességeit megtekintjük, érdemes nagyjából a földrajzi elhelyezkedését is behatárolni. Vecsés közvetlen a főváros szomszédságában, a repülőtér mellett terül el. Mezőgazdasági jellegű település, a savanyúság-készítése országos jelentőségű. Mi inkább a város kulturális életét igyekeztünk megismerni ezen a hétfői napon.
Elsőként a híres meseíróról, Bálint Ágnesről elnevezett kulturális központot vettük célba, ahol az intézmény vezetőjétől részletes tájékoztatást kaptunk, mind a központ működéséről, mind a színesnek mondható rendezvényekről. Meggyőződhettünk róla, hogy a kulturális központ a – legifjabbaktól a legidősebbekig – minden korosztály igényét igyekszik magas színvonalon kielégíteni.
Ezt követően a Róder Imre Városi Könyvtárat tekintettük meg egy szakszerű vezetés segítségével. Vadászi Istvánné, a könyvtár vezetője egy ppt. bemutatót készített, melyből az intézmény történetét ismerhettük meg a kezdetektől az új épület 2013. májusi átadásáig. Megtudhattuk, hogy Vecsésen a könyvtárnak már a múlt század elején voltak előzményei különféle olvasókörök formájában. Ezen olvasókörök egyik fő szervezője a könyvtár névadója, Róder Imre volt. Az intézmény példaértékűen kapcsolódik a város kulturális eseményeihez, rendezvényeihez. Ilyen évente visszatérő alkalom többek között a májusi mesefesztivál, illetve a szeptember utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő káposztafesztivál. A helyismereti gyűjtemény bekötött formában őrzi a Vecsésről szóló újságcikkeket, szakdolgozatokat, valamint a település időszaki kiadványát, a „Vecsési Hírek”-et.
Az ízletes ebéd elfogyasztása után a Vecsési Tájházat ismerhettük meg. A gyűjtemény vezetője elmondta, hogy az emléktárgyak nagy része a helybeli német nemzetiségi lakosság ajándéka. A lakosztály berendezései kordokumentumokként mesélnek a nagy részben be, majd kitelepített sváb lakosság életkörülményeiről. Sok olyan tárgyat láttunk, amelyeknek ma már legfeljebb a neve ismerős.
A gyűjtemény – kissé feszített tempójú – megtekintése után a Bálint Ágnes Emlékházat látogattuk meg. A híres és máig népszerű meseíró bár nem Vecsés szülötte, életének és alkotói pályájának nagyobb részét itt töltötte. Hatvanegy évet élt a településen. Az emlékház – melyet az írónő leánya és unokája működtet – méltó módon emlékezik meg a sok híres mesefigura kitalálójáról. A sok fotó Bálint Ágnes életét követi végig kisgyermekkorától idősebb koráig. A tárgyi emlékek szintén életének egy-egy szakaszához kötődnek. Láthattuk például a sokat koptatott írógépet, melynek kapcsán az írónő leánya elmondta, hogy édesanyja kinn a természetben szeretett írni. A korabeli játékok, mesefigurák egy kicsit gyermekkorunkba vezettek vissza. Újra találkozhattunk a híres Futrinka utca lakóival. Az emlékház parkja kellemes, megnyugtató hangulatot áraszt. Mint megtudtuk, iskolás és egyéb csoportok gyakran látogatják a gyűjteményt, melynek udvarán ilyenkor kisvasút viszi körbe a gyermekeket. Szívesen kalandoztunk volna még a mesék birodalmában, de délután három óra körül Kecskemét felé kellett venni az irányt. E tartalmas, kulturális élményekben gazdag hétfő után csak annyit mondhatok: értékes szomszédolás volt!
Földes György
Katona József Könyvtár, Kecskemét

 

Kategória: A 2016. év eseményei, Aktuális | Szóljon hozzá most!

Szakmai nap Kecskeméten, 2016. március 7.

Nagy érdeklődés kísérte az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete szakmai továbbképzési napját 2016. március 7-én a Katona József Könyvtárban. A taggyűlést megelőző továbbképzés témája a HUNGARICANA szolgáltató adatbázis volt. A közgyűjteményi portálon elérhetővé vált a Petőfi Népe digitalizált változata 1950-től 2003-ig. Katona Tibor a megyei könyvtár tájékoztatás vezetője, a projekt felelőse mutatta be a portált a megye könyvtárosainak. Az érdeklődők elérhetik a portált a www.hungaricana.hu címen.

A szakmai előadást követő taggyűlésen a szervezet 2016. évi programjának és költségvetésének elfogadására került sor. A programokat Vasné Mészáros Katalin szervezeti elnök, a költségvetést Padányi Emese szervezeti titkár ismertette.

A kecskeméti továbbképzési napon a résztvevők ellátogattak a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményébe. Megismerték a Ráday Múzeum új tanulmányi raktárát és ötvösműhelyét is.

meghivo20160307

Kategória: A 2016. év eseményei, Aktuális | Szóljon hozzá most!

Szakmai nap Kecskeméten, 2015. november 23.

2015. 11. 23-án szakmai továbbképzés keretében Lengyelné Molnár Tünde főiskolai docens – az egri Eszterházy Károly Főiskola Humáninformatika Tanszék tanszékvezetője – előadását hallgattuk meg Új típusú szolgáltatási lehetőségek az IKT eszközök fejlődésének hatására címmel. Az előadó a könyvtárak számára is felhasználható ötleteket adott arra, hogyan társítható az olvasás különféle képi kifejezésmódokkal. Példaként említette meg a gondolattérképet, a kollaboratív faliújságot (http://en.linoit.com/) és egy gyerekeknek szóló kreatívírást segítő oldalt (https://storyjumper.com/).
Az előadást követő taggyűlés keretében a tagság elfogadta Vasné Mészáros Katalin szervezeti elnök szakmai-, és Padányi Emese szervezeti titkár gazdasági beszámolóját a 2015. évről.

A program a Leskowsky Hangszergyűjtemény (http://hangszergyujtemeny.hu/) megtekintésével zárult, amely az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint 2000 darabot számláló hangszerkollekcióból néhányat ki is próbáltak, vagy csak kézbe vettek a megjelent könyvtárosok, így pl. a kalimbát, vagy a tatupáncélból készült charango-t. A tárlatot vezető Szilágyi Áron megszólaltatta a klasszikus darabok eljátszására is „alkalmas” singing saw-t, azaz éneklő fűrészt, sőt a didgeridoo-val párhuzamba állítva még a kevésbé klasszikus porszívócsövet is zenére bírta. A bemutató egy gyönyörű, meditatív dallamokat megszólaltató „hang” koncerttel zárult.

Meghívó20151123

Kategória: A 2015. év eseményei, Aktuális | Szóljon hozzá most!

Az ‘MKE 80 képekben’ elnevezésű jubileumi összeállítás Bács-Kiskun megyei képei

A galéria tartalmaz 21 fotót.

Az ‘MKE 80 képekben’ elnevezésű, hamarosan kiadásra kerülő jubileumi kiadványhoz összegyűjtött, a Bács-Kiskun Megyei Szervezet által beküldött emlékképek:

További galériák | Szóljon hozzá most!