Látogatás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szakkönyvtárába

Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezet tagjai és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársai 2018. február 5-én, hétfőn, szakmai továbbképzés keretében látogatást tettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (korábbi, ismertebb nevén, a Zeneakadémián). Helyi idegenvezető segítségével megismerkedtünk az épület történetével, a magyar zenei felsőoktatás létrejöttével, fejlődéstörténetével, bejártuk az épület legszebb részeit.

Bepillantást kaptunk az intézményben folyó egyetemi szintű zenei képzésről. Részt vettünk egy kiskoncerten, amelyen Környei Attila a Zeneakadémia tehetséges klasszikus gitár szakos hallgatója közreműködött, Bach átiratot és egy 19. századi magyar gitárszólót hallgathattunk meg.

A szakmai program az ország legnagyobb zenei gyűjteménye, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Központi Könyvtárának megismerése volt.  Az intézmény az ország legnagyobb zenetörténeti kutatókönyvtára, felsőoktatási könyvtára- és hangtára. Szakmai bemutatását Gulyásné Somogyi Klára könyvtárigazgató tartotta. Megismerkedtünk a könyvtár kialakulásának történetével, gyűjteményével, szolgáltatásaival, használatának feltételeivel, a gyűjtemény feltártságával, a digitalizálás folyamatával. Többek között szó esett a MTA, FSZEK zenei gyűjtemények kapcsolatáról, valamint  arról is, hogyan integrálódik a szakkönyvtárhoz a kecskeméti Kodály Intézet könyvtára.

A szakmai kitekintésen 35-en vettünk részt.

Papp Margit

MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete

Kategória: A 2018. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Ünnepi üdvözlet

mkebkmszudvozlet

Kategória: A 2017. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Megyei könyvtár szakmai napja és az MKE megyei szervezet taggyűlése, 2017. november 20.

 Ramháb Mária, megyei könyvtárigazgató, főtanácsos, IKSZ elnöke


Ramháb Mária, megyei könyvtárigazgató, főtanácsos, IKSZ elnöke

Vasné Mészáros Katalin, MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezet elnöke

Vasné Mészáros Katalin, MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezet elnöke

Tagság

Tagság

Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete 2017-ben megalakulásának 40. évét ünnepelte. A fenti képen alapító tagjaink közül ma is aktív egyesületi tagokat köszöntöttünk. ( Balról Kárászné Dalmady Lenke (Izsák, nyugdíjas könyvtáros) Varga-Sabján Gyula (Kiskunhalas, nyugdíjas könyvtárigazgató) Kerekes Magdolna (Kecskemét, nyugdíjas könyvtáros,) Gyergyádesz Lászlóné (Kecskemét, nyugdíjas könyvtáros)

Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete 2017-ben megalakulásának 40. évét ünnepelte.
A fenti képen alapító tagjaink közül ma is aktív egyesületi tagokat köszöntöttünk. ( Balról
Kárászné Dalmady Lenke (Izsák, nyugdíjas könyvtáros) Varga-Sabján Gyula
(Kiskunhalas, nyugdíjas könyvtárigazgató) Kerekes Magdolna (Kecskemét, nyugdíjas könyvtáros,) Gyergyádesz Lászlóné (Kecskemét, nyugdíjas könyvtáros)

120 éves a Katona József Könyvtár Kecskeméten. A könyvtár helyismereti gyűjteményének kiállítása Szakmai bemutató: Az intézménytörténet forrásai a megyei könyvtárban Előadó: Egyediné Gál Erika, helyismereti tájékoztató könyvtáros

120 éves a Katona József Könyvtár Kecskeméten. A könyvtár helyismereti gyűjteményének kiállítása
Szakmai bemutató: Az intézménytörténet forrásai a megyei könyvtárban
Előadó: Egyediné Gál Erika, helyismereti tájékoztató könyvtáros

MKEmeghivo20171120

Kategória: A 2017. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

MKE 49. Vándorgyűlése, 2017

A galéria tartalmaz 11 fotót.

Az élet minősége. Könyvtárosok a társadalom szolgálatában. Ezzel a témával foglalkozott a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 49. Vándorgyűlése, ami 2017. július 5–7. között volt Miskolcon. A szervezők a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Miskolci … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Hozzászólás most!

Egy szép májusi nap az Alföld szívében

A galéria tartalmaz 8 fotót.

2017. május 29-én, hétfőn egyesületünkkel Hódmezővásárhely felé vettük az irányt. Ez a hangulatos kis alföldi város sokáig a művészeti élet egyik központja volt, ahol a művésztelep nem egy európai szintű festőművésszel ajándékozta meg a magyarságot. Talán ezért is nevezték el … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Hozzászólás most!

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az Arany-szótár

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi és a hazai könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma, immár 24. alkalommal került megrendezésre.

A Könyvfesztiválon a Könyvtáros Klub programjaként az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete mutatta be Beke József irodalomtörténész Arany-szótárát.

 A megjelenteket a szervezet elnöke, Vasné Mészáros Katalin köszöntötte. Büky László nyelvész, egyetemi tanár az írói szótárak feladatáról, nyelvészeti, irodalomtörténeti és művelődéstörténeti jelentőségükről és hasznosságukról szólt.

Beke József irodalomtörténész, szerkesztő, a Bánk bán-, a Zrínyi- és a Radnóti-szótár után nyolc éves munkával készítette el az Arany-szótárat, pontosabban  Arany János költői szókészletének szótárát. A három kötetes szótár csaknem 3000 oldalon és 22423 szócikkel, szövegösszefüggésükben vizsgálja a szavak jelentését. A szerző több szócikk példáján keresztül mutatta be a szavak jelentésének vizsgálatát.

A szótár az Anyanyelvápolók Szövetsége kiadásában, a Gyomai Kner Nyomda igényes kivitelezésében, az EMMI és az NKA támogatásával jelent meg.

A nagyobb könyvtárak és magyar tanszékek számára – bizonyos feltételekkel – az Anyanyelvápolók Szövetsége ingyenes példányokat biztosít.

Papp Margit

Fotó: Padányi Emese

Kategória: A 2017. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

40 éves jubileum

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége
szervezetünk megalakulásának 40 éves jubileumi évfordulója alkalmából
díszoklevelet adományozott a szervezetnek.mkebkmsz40

Kategória: A 2017. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Szakmai nap Kecskeméten, 2017. március 6.

Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete első szakmai napját Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban tartotta. Szakmai előadásunk címe a Wikivé lesz minden. Közös tudás és tudásközösség a Wikipédia-univerzumban volt. Az előadást a téma szakavatott ismerője, Rózsa Dávid, informatikus könyvtáros, főigazgató-helyettes, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárából, a Wikimédia Magyarország Egyesület tagja tartotta.

Első taggyűlésünkön Vasné Mészáros Katalin szervezeti elnök ismertette a 2017. évi programtervet és költségvetést, amit a tagság egyhangúlag elfogadott. Padányi Emese titkár is hozzászólt a költségvetés tervezethez.

A finom szendvics ebédet követően az Alkotói műhelyek, közgyűjtemények programsorozat keretében – a Kodály Emlékévhez kapcsolódóan – ellátogattunk a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetébe. Az Intézetet Szanka Emese, a könyvtárat Csányiné Koós Ildikó, könyvtárvezető mutatta be.

Kategória: A 2017. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Újévi üdvözlet

mkeboldogujevet2016

Kategória: A 2017. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Szakmai nap Kecskeméten, 2016. november 21.

2016. november 21-én Barátné dr. Hajdu Ágnes, a MKE elnökének előadását hallgattuk meg a szakma által részletesen kidolgozott, egyelőre tervezés alatt álló könyvtáros életpálya modellről.
Az előadást követő taggyűlés keretében a tagság elfogadta Vasné Mészáros Katalin szervezeti elnök szakmai-, és Padányi Emese szervezeti titkár gazdasági beszámolóját a 2016. évről.
A program a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek NonProfit Kft. Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményének megtekintésével zárult. A műhelyt és a kiállítást Füzi László ügyvezető mutatta be.

 

Kategória: A 2016. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!