Ünnepi üdvözlet

Kategória: A 2020. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Ünnepi üdvözlet

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Szakmai továbbképzési nap és taggyűlés Kecskeméten, 2019. november 25.

Szakmai nap

Taggyűlés

Szórakaténusz Játékműhely és Múzeum

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Füzéki István-emlékérem ünnepélyes átadása, Országos Széchényi Könyvtár Budapest, 2019. október 25.

2019. október 25-én, pénteken került sor a Füzéki István-emlékérem ünnepélyes átadására. Előtte ünnepi megemlékezésre került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére.

2019-es évben Balogh Mihály kunszentmiklósi könyvtáros, tanár vehette át az emlékérmet. Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezetét és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárat Padányi Emese egyesületi elnök, olvasószolgálat vezető és Földes György egyesületi tag, tájékoztató könyvtáros képviselte.

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezet őszi szakmai napja, Tiszakécske, Arany János Művelődési Központ és Könyvtár, 2019. október 14.

SZAKMAI NAP

A tiszakécskei könyvtárosok nagy szeretettel fogadták egyesületünket.

Kristóf Márta ny. könyvtárigazgató, mézesbábos, népi iparművész frissen sütött mézes süteményekkel várta csoportunkat.

Az Arany János Művelődési Központ és Könyvtár működését, a könyvtár szolgáltatásait Mikusné Földi Erika mb. könyvtárvezető mutatta be.


Közösségépítés. A kortárs irodalom népszerűsítése hogyan épül be a könyvtári szolgáltatásba? Vendégünk volt a Tiszakécskén élő, Böszörményi Gyula, József-Attila díjas író, akinek díjaiból kiállítást is rendeztek a könyvtárban az Országos Könyvtári Napok rendezvényeként.

Kulturális programok:

Pappné Miskó Anikó vezetésével megtekintettük az Ókécskei Közösségi Házat.

Ellátogattunk Kovács Miklós – népművészet mestere – Kékfestő Műhelyébe.

A gyönyörű őszi napsütésben lementünk a Tisza partra.

 

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Látogatás a Szépművészeti Múzeumba

A MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete tavasszal szakmai kitekintés tett az ország legnagyobb képzőművészeti szakkönyvtárába, a Szépművészeti Múzeum Könyvtárába. E program tartalmi folytatásaként szeptember 28-án ellátogattunk a felújított Szépművészeti Múzeumba.
A program csoportos tárlatvezetéssel indult, ennek keretében röviden megismertük a múzeum történetét, az állandó kiállítások közül részletesebben “Európai művészet 1250-1600” című kiállítás anyagával ismerkedtünk meg.

Egyéni érdeklődés alapján megtekintettük az “Európai szobrászat 1350-1800” “Magyarországi művészet 1600-1800”, valamint a Rembrandt halálának 350. évfordulója alkalmából a napjainkban megnyílt kiállítást, a mester és tanítványainak alkotásaiból állt. A program jól kiegészítette a tavaszi szakkönyvtári tapasztalatcserét.

 

Kecskemét, 2019. október 3.

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Tavaszi szakmai kitekintés – 2019. május 20. Budapest, Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Könyvtára

Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezet tagjai és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársai tavaszi szakmai kitekintés keretében, 2019. május 20-án látogatást tett a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Könyvtárában.

Az ország legteljesebb művészeti szakkönyvtára, egyidős a múzeum profilja is, vele együtt bővült, formálódott, fejlődött. Elsősorban a magyar művészetre vonatkozó, festészeti, szobrászati, építőművészeti szakirodalmat, illetve a muzeológia tárgykörébe tartozó kiadványokat gyűjti és szolgáltatja.  Bázisa, kutatóműhelye  a múzeumi gyűjtemény és az európai képzőművészet itthoni kutatásának.

Gálos-Horvát Cecília, könyvtárigazgató-helyettes és Nagyajtai Andor, könyvtáros megismertetett bennünket a könyvtár történetével, gyűjteményével, szolgáltatásaival, a könyvtár feltártságával, kiadványaival valamint az Elektronikus Információszolgáltatás EISZ programmal. A tartalmas, bemutató számos értékes kiadvány, gyűjteményi- kiállítási katalógus megtekintésével, oldott barátságos szakmai beszélgetéssel zárult.

Kecskemét, 2019. május 24.

Papp Margit

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Tavaszi szakmai kitekintés – 2019. március 11., Budapest, Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

2019. március 11-én, hétfőn az egyesületi tagok egy kisebb csoportjával (15 fő) szakmai látogatáson voltunk az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban. Az érdeklődőket Péterfi Rita olvasásszociológus, az OPKM igazgatója fogadta, aki érdekes előadást tartott az olvasáskutatás aktuális kérdéseiről.
Ezután megtekintettük a szakkönyvtárat és gyűjteményeit, tájékoztatást kaptunk a szolgáltatásokról. Végül megtekintettük a Pedagógiai múzeum „Orbis Pictus” című kiállítását, ahol betekintést kaptunk a magyar pedagógia múltjába.

Bujdosó Aranka

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Tisztújító taggyűlés – 2019. március 4., Kecskemét

2019. március 04-én, hétfőn megtartottuk tisztújító taggyűlésünket, ahol megválasztottuk a 2019-2023 ciklusra az új vezetőséget.
Ezt követően az Alkotók – Alkotói műhelyek sorozatunkban egy szakmai bemutatón vehettek részt az érdeklődő kollégák. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének aktuális – A Bánk bán évszázadai: a dráma kiadásai és feldolgozásai – dokumentumkiállítása kapcsán Egyediné Gál Erika helyismereti gyűjteményszervező, feltáró könyvtáros szakembere mutatta be a helyismereti gyűjtemény időszaki kiállításainak célját, módszereit. A különböző helyi gyűjteményekkel való kapcsolattartás hasznosságát, a kiállítások digitalizálásának és közreadásának pozitív eredményeit a további ismeretterjesztő munkára és a gyűjtemény gyarapítására.

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Újévi üdvözlet

Boldog új évet kívánunk minden tagtársunknak!
Találkozzunk 2019-ben is!

mkebkmszujeviudvozlet2019

Kategória: A 2018. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!