Tavaszi szakmai kitekintés – 2019. május 20. Budapest, Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Könyvtára

Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezet tagjai és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársai tavaszi szakmai kitekintés keretében, 2019. május 20-án látogatást tett a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Könyvtárában.

Az ország legteljesebb művészeti szakkönyvtára, egyidős a múzeum profilja is, vele együtt bővült, formálódott, fejlődött. Elsősorban a magyar művészetre vonatkozó, festészeti, szobrászati, építőművészeti szakirodalmat, illetve a muzeológia tárgykörébe tartozó kiadványokat gyűjti és szolgáltatja.  Bázisa, kutatóműhelye  a múzeumi gyűjtemény és az európai képzőművészet itthoni kutatásának.

Gálos-Horvát Cecília, könyvtárigazgató-helyettes és Nagyajtai Andor, könyvtáros megismertetett bennünket a könyvtár történetével, gyűjteményével, szolgáltatásaival, a könyvtár feltártságával, kiadványaival valamint az Elektronikus Információszolgáltatás EISZ programmal. A tartalmas, bemutató számos értékes kiadvány, gyűjteményi- kiállítási katalógus megtekintésével, oldott barátságos szakmai beszélgetéssel zárult.

Kecskemét, 2019. május 24.

Papp Margit

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Tavaszi szakmai kitekintés – 2019. március 11., Budapest, Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

2019. március 11-én, hétfőn az egyesületi tagok egy kisebb csoportjával (15 fő) szakmai látogatáson voltunk az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban. Az érdeklődőket Péterfi Rita olvasásszociológus, az OPKM igazgatója fogadta, aki érdekes előadást tartott az olvasáskutatás aktuális kérdéseiről.
Ezután megtekintettük a szakkönyvtárat és gyűjteményeit, tájékoztatást kaptunk a szolgáltatásokról. Végül megtekintettük a Pedagógiai múzeum „Orbis Pictus” című kiállítását, ahol betekintést kaptunk a magyar pedagógia múltjába.

Bujdosó Aranka

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Tisztújító taggyűlés – 2019. március 4., Kecskemét

2019. március 04-én, hétfőn megtartottuk tisztújító taggyűlésünket, ahol megválasztottuk a 2019-2023 ciklusra az új vezetőséget.
Ezt követően az Alkotók – Alkotói műhelyek sorozatunkban egy szakmai bemutatón vehettek részt az érdeklődő kollégák. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének aktuális – A Bánk bán évszázadai: a dráma kiadásai és feldolgozásai – dokumentumkiállítása kapcsán Egyediné Gál Erika helyismereti gyűjteményszervező, feltáró könyvtáros szakembere mutatta be a helyismereti gyűjtemény időszaki kiállításainak célját, módszereit. A különböző helyi gyűjteményekkel való kapcsolattartás hasznosságát, a kiállítások digitalizálásának és közreadásának pozitív eredményeit a további ismeretterjesztő munkára és a gyűjtemény gyarapítására.

Kategória: A 2019. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Újévi üdvözlet

Boldog új évet kívánunk minden tagtársunknak!
Találkozzunk 2019-ben is!

mkebkmszujeviudvozlet2019

Kategória: A 2018. év eseményei, Aktuális | Hozzászólás most!

Szakmai nap, 2018. november 26., Kecskemét

A galéria tartalmaz 7 fotót.

Együttműködési megállapodást kötött a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár az Eötvös Loránd Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Intézetével. A megállapodást a Katona József Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Bács-Kiskun Megyei Szervezete által közösen rendezett szakmai napon kötötték meg a felek. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Hozzászólás most!

MKE megyei kitekintés – Kalocsa, Kéleshalom, 2018. szeptember 10.

A galéria tartalmaz 17 fotót.

Képgaléria a 2018. szeptember 10-i Kéleshalmon és Kalocsán megrendezett szakmai napról:

További galériák | Hozzászólás most!

MKE 50. Vándorgyűlése, 2018 – Keszthely

A galéria tartalmaz 6 fotót.

Mi is ott voltunk!

Hozzászólás most!

MKE 50. Vándorgyűlése, 2018 – Keszthely

Emlékezés a megyében megrendezett három vándorgyűlésre:

Kecskemét, 1997

Baja, 2010

Baja, 2010

Kecskemét, 2006

Kecskemét, 2006

Kategória: A 2018. év eseményei | Hozzászólás most!

Szomszédolás Mezőtúron

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Bács-Kiskun Megyei Szervezete „Szomszédolás” szakmai programja keretében látogatott Mezőtúrra, a mezőtúri városi könyvtárba. A program sikeres megvalósítását a mezőtúri városi könyvtár munkatársainak köszönhetjük!

2018. május 28-án, hétfőn nemcsak a célkitűzésünk valósult meg – a szomszéd megyék jelentős települési városi könyvtárainak és a város szellemi, kulturális értékeinek megismerése – hanem, ezen túlmenően egy város értékteremtő személyiségeivel és értékteremtő tevékenységeivel is megismerkedhettünk.

Köszönet az eredményes helyi szervezésért, a kollégák figyelméért. Köszönet az intézmény kapcsolatainak mozgósításáért, hogy olyan intézményekbe is bejuthattunk, amelyek hétfőn zárva tartanak, vagy korlátozottan fogadnak látogatókat.

A Túri Fazekas Múzeum, a Draskovits Kerámiagyűjtemény kiállításain szakszerű vezetést kaptunk a gyűjtemények vezetőitől. Az Alföldi Téglárium gyűjteményének megismerése kuriózum volt a kollégák számára. Meglepetés volt a Mezőtúri Református Kollégium és Könyvtár működésének és fejlesztésének megismerése. Vasas István főigazgató úr bemutatta, hogyan használták fel az utóbbi évtized állami támogatásait.

A kollégáknak külön is köszönjük a szakmai tevékenységük bemutatását, az igazgató asszonynak a szervezést, a koordinálást.

A szakmai tapasztalatok átadása, egy-egy könyvtári szolgáltatás tartalmának, folyamatainak megismerése visszajelzés a kollégáknak, mi az amit ők is csinálnak, amit nem csinálnának, és mi az, ami innovációként bekerülhet a jövőben a tevékenységükbe. Ilyen szempontból is eredményesnek értékeljük a látogatást.

Vasné Mészáros Katalin

Kategória: A 2018. év eseményei | Hozzászólás most!

Szakmai továbbképzési nap és taggyűlés Kecskeméten

Időpont: 2018. március 5., hétfő

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Kecskemét, Piaristák tere 8.

A szakmai továbbképzési napunkat közösen szerveztük a Europe Direct Információs Központ Bács-Kiskun Megye munkatársaival, Rédai Árpádné és Gál Klaudia munkatársainkkal,
„Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása” A kulturális örökség európai éve (2018) címmel.
Az európai programról és hazai eseményekről nyújtott tájékoztatást Puskás Anna, világörökségi és nemzetközi referens a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kulturális Örökségvédelmi és Kiemelt Fejlesztési Főosztály Világörökségi Osztály munkatársa, akik elérhetők https://europa.eu/cultural-heritage/about_hu címen is.
A kulturális örökség európai éve (2018) célkitűzéseihez kapcsolódik a könyvtárosok 2018. évi 50. vándorgyűlésének programja és a könyvtárosok világtalálkozójának tematikája, amely helyszíne Keszthely lesz.
Az előadás után megnéztük a Europe Direct Információs Központ Bács-Kiskun Megyei munkatársai által készített kiállítást a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban.
A szakmai napot követően megtartottuk szervezetünk taggyűlését, amelynek napirendi pontjai a következők voltak:
A 2018. évi programterv elfogadása
A 2018. évi költségvetés elfogadása
A 2018. évi tagdíj beszedése
A 2018. évi választás előkészítése. A Választási Bizottság felkérése
Előadó: Vasné Mészáros Katalin szervezeti elnök betegsége miatt Padányi Emese szervezeti titkár tartotta meg a taggyűlést.
Rövid, finom szendvics ebédet követően, az Alkotók Műhelyek, Közgyűjtemények megismerése programsorozatunk keretében a Szórakaténusz Játékműhely és Múzeum tevékenységét mutatta be Kalmár Ágnes művészettörténész, az intézmény vezetője, amely csodálatos élményt jelentett a programon résztvevők számára.
Az MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezet köszönetét fejezi ki fenti szakmai napjának és taggyűlésének támogatásáért a Europe Direct Információs Központ – Bács-Kiskun megye, valamint a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársainak.

Padányi Emese
MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezet titkára
Kecskemét, 2018. március 05.

europedirect kjmklogo

Kategória: A 2018. év eseményei | Hozzászólás most!