Történelmi séta a Kerepesi temetőben, 2016. május 31.

A MKE Bács-Kiskun Megyei Szervezete a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár „Nem középiskolás fokon…” történelmi előadássorozatához kapcsolódóan, azt kiegészítve egy kulturális programot szervezett Budapestre, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe.

Történelmi sétánkra ismeretterjesztő sorozatunk egyik előadóját, Csapó Csaba PhD történészt, az ELTE BTK docensét kértük fel.
A főváros és egyben Magyarország legrangosabb kegyeleti emlékhelyén tettünk látogatást, ahol keresztmetszetet kaptunk a temető keletkezés-történetéről, bepillantást nyertünk hogyan változott a társadalom megítélése, mit jelentett a kegyeleti hely a különböző történelmi korokban, milyen átalakuláson ment keresztül, hogyan változott a temetkezési kultúra 1849-től napjainkig.
A nemzeti panteon, ahol a legnagyobb számban nyugszanak a magyar történelem, a tudomány, a kultúra és a művészet nagyjai, egyben egy hatalmas szabadtéri szoborpark is. Az itt található sírhelyek közül ezernél is több védett, jelentős részük művészeti emlék, neves szobrászművészek alkotása. A művészi igényű síremlékek alkotói többek között: Izsó Miklós, Engel József, Donáth Gyula, Ybl Miklós. Sorra látogattuk történelmünk nagyjainak síremlékeit, a Batthyány-, Deák-, és Kossuth-mauzóleumot.
Sétánk során a történész segítségével végigkísérhettük a XIX. század, az 1848/49-es szabadságharc ikonikus alakjainak és a II. világháború katona áldozatainak síremlékeit, valamint az 1956-os forradalmárok parcelláját, felelevenítve a történelmi kort és életpályájuk meghatározó eseményeit.
Sétánk során felkerestük többek között Wekerle Sándor, Hauszmann Alajos, Semmelweis Ignác, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Jászai Mari sírját is. A nemzeti sírkertben tett látogatásunk a művészparcella felkeresésével fejeződött be.
Időutazást tettünk a történelmi korszakok és folyamatok rendszerében, megismerve és felfedezve múltunk, történelmünk meghatározó pilléreit, legnagyobb személyiségeit, az utókor emlékezetét és kultuszát, hiszen a temető mindig a múltról közvetít üzenetet tanulságként a jelennek és a jövőnek.
Budapest, 2016. május 31.

Kategória: A 2016. év eseményei, Aktuális | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*