Megyei továbbképzések – beszámoló

2009. március 7. szombat – 23:13 | Írta: Oros Sándor

Új rovatot szeretnék indítani. Úgy gondolom, mindenki számára hasznosak lehetnek a Somogyi-könyvtár megyei továbbképzései, de nem mindenki tud részt venni ezeken. Ezért rövid összefoglalást/beszámolót készítünk az ott elhangzottakról. A formán még gondolkozom, ezért most két féle készült, egy objektívebb és egy szubjektívebb. Ezért a mostani bejegyzés egy kicsit hosszabb lesz, de kommentekben várom a véleményeket, hogy ezentúl milyenek készüljenek, illetve, hogy ennél részletesebb/felületesebb legyen-e, s hogy egyáltalán szükséges-e az ilyen jellegű bejegyzés.

Szóval először az objektív vélemény (most az én klaviatúrámból):

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete által szervezett Nemzeti digitalizációs program c. megyei továbbképzésről.
A program helyszíne a Somogyi-könyvtár, időpontja 2009. március 5.

Idei első továbbképzésünkön a hazai trendeknek megfelelően a jelenlegi egyik legfontosabb szakmai kérdésről, a digitalizálásról hallhattunk. Mint a Katalisten folyó vita is mutatja, a kérdés időszerű, s az egész könyvtáros társadalmat érinti.

A nap nyitányaként röviden a CSMKE előző évi munkájáról hallhattunk az egyesület elnökét, Oros Sándort. A rövid összefoglalóban elhangzott a 2008-as év továbbképzéseinek ismertetése, a tavaszi és az őszi tanulmányi kirándulások összefoglalása, a jelenleg is futó közös pályázatok, együttműködések bemutatása, valamint a gazdálkodási év rövid elszámolása.

A könyvtári digitalizálás és az oktatás kapcsolata címmel Bánkeszi Katalin, az Országos Széchényi Könyvtár címzetes igazgatója tartott egy egyórás előadást. Elhangzottak a digitalizálással kapcsolatok legfontosabb elvárások, az irányadó elképzelések, a Nemzeti Könyvtár tervei, útmutatásai. Szó esett a lezárult, s jelenleg is futó projektekről, a Széchényi Könyvtár vezető, irányító szerepéről. Láthattuk a buktatókat, az akadályozó tényezőket a szerzői jogoktól kezdve a technikai nehézségeken át az anyagi problémákig.
Az előadás minden TÁMOP/TIOP-ban részt vevő, vagy érintett könyvtár számára hasznos volt.
Összegzésként fontos kiemelni az előadás fő gondolatait: egységesen, együtt, megtervezetten lehet csak eredményt elérni.

A folytatásban a jelenlévők belepillanthattak egy hatalmas Európai Uniós projektbe. Diákon keresztül megismerhették az Europeanalocal Project főbb motívumait Kármán László a Monguz Információtechnológiai Kft. ügyvezetője gazdagon illusztrált előadásából. A hatalmas Uniós projekt kezdeti lépéseitől a jelenen át a jövő terveiig láthattuk, hogy milyen hatalmas tudás halmozható fel digitálisan. A Google ellenlábasaként indított közös európai tudásbázis szintén jól példázza a megszervezett összefogás hatalmas erejét, alkotói képességét.

Lezárásként egy sikeres dél-alföldi digitalizálási projektet ismerhettünk meg. Bizonyára már sokan találkoztak a hódmezővásárhelyi kollégák által készített Hódmezővásárhelyi Elektronikus Könyvtárral (http://www.nlvk.hu/jadox/guide.jsp). Itt látható, hogy lelkesedéssel, rengeteg munkával milyen eredményeket lehet elérni egy kis városi könyvtárban is. Hatalmas munkát végeznek a kollegák, s mint Szepesi Judit előadásából megtudhattuk, a nehézségek ellenére rendületlenül folytatják a munkát, sőt távlati terveikben az egész megyében gondolkoznak, szintén összefogással.

Összességében minden érdeklődő számára sokat adott a délelőtt, s úgy gondolom mindegyik előadás vezérfonala sok egyéb mellett az egység, a közös munka eredményessége volt.

És a másik beszámoló nyaucicától:

Europeanal

A szegedi Somogyi-könyvtár adott helyett a Nemzeti digitalizációs program címmel rendezett szakmai megyei továbbképzésnek.
Az első programpont Oros Sándor CSMKE elnök beszámolója volt az egyesület tavalyi évéről. Röviden, gyorsan, tömören felidézve az elmúlt év eseményeit, továbbképzéseket, kirándulásokat, a folyamatban lévő pályázatokat és az ez évi terveket. (pl. a szombathelyi és nagybányai tanulmányutakról, ásotthalmi „csanádpalotai” könyvtárosnapról).
Az Elnök úr még ezeken kívül kérte a jó szívű hallgatóságot, hogy adójuk 1%-át az egyesületnek ajánlják/juk fel!!!
„Én a vadasparki hócicának szoktam 🙂 ezé előre bocsikákat kérek”
Ezt követően Bánkeszi Katalin A könyvtári digitalizálás és az oktatás kapcsolata című előadásából megismerhettük a helyes irányokat a digitalizálással kapcsolatban az előadó saját élményeivel illusztrálva. Megtudhattuk például, hogy az árvaművek mégse olyan árvák és kerüljük el őket inkább messziről.
Elkeseredhettünk azon bármennyire is szeretnénk és reménykedünk sajnos az Európai Unió nem fogja a „most tervezett” digitalizálásainkat anyagilag támogatni, mert bizony komoly tervek alapján „szórja” csak a pénzét.
Kármán László Europeanalocal projekt előadása egy távoli szép jövőt sejtettet. Ha ügyesen digitalizálunk és jól csinálunk mindent és az „aggregálás is sikerül” akkor majd egyszer belekerülhetünk a nagy-nagy „európai” virtuális világba.
Az előadás szép, színes, néha angol nyelvű pps-sel volt kísérve.
Az egyik oldala a bemutatónak akkora sikerélmény volt számomra, hogy a roppant sok 3betűs mozaikszavak tömkelegéből nyolc darabot is össze tudtam számolni (ennek nagyon örültem) amit már láttam valaha az életben.
Bár mondjuk még mindig nem vagyok meggyőződve arról az Europeanal Travel nem egy utazási iroda –e?? ?   De ez lehet, hogy csak a kávé hiánya volt akkor éppen nekem.
Szepesi Judittól a hódmezővásárhelyi könyvtár lelkes digitalizálási munkájáról hallhatunk a Dél-alföldról Európába : Helyismereti anyagaink az Európai Digitális Könyvtárban című előadásban. A könyvtáruk honlapját ajánlom minden érdeklődőnek, érdemes megnézni az ott folyó munka eredményét.
Ők már közelednek Europeanalba!!!

 1. Nincs komment a bejegyzéshez: “Megyei továbbképzések – beszámoló”

 2. nyaucicáé jóval szórakoztatóbb 🙂

  Trinity írta (2009 Már 8, vasárnap)

 3. Annyi kérdést tettél fel, hogy győzzünk válaszolni! Sorrendben: szerintem ilyenek, azaz remek a forma, az objektív és a szubjektív együtt; ne legyen felületesebb, viszont ha részletesebb, az már ismétlés, tehát pont jó; igen, nagyon szükséges!

  B.Kata írta (2009 Már 8, vasárnap)

 4. továbbítom a véleményt, s felkérem, ezentúl mindig írjon beszámolókat!

  oross írta (2009 Már 8, vasárnap)

 5. Erről nem volt szó! 😀

  B.Kata írta (2009 Már 8, vasárnap)

 6. én felkértelek Katám, még előtted a lehetőség, legközelebb várom az összefoglalót ;-))

  oross írta (2009 Már 8, vasárnap)

 7. Nagyon mérges vagyok!!! Azt mondtad nem rakod ki!!!!!!!!!!!
  (hogy kell morci jelet csinálni???)

  nyaucica írta (2009 Már 9, hétfő)

 8. nyaucica: de látod másoknak jobban tetszik, úgyhogy ezentúl te írod 😉

  oross írta (2009 Már 9, hétfő)

 9. Oké, szerintem is nyaucica a legmegfelelőbb erre a nemes feladatra! 😉

  B.Kata írta (2009 Már 9, hétfő)

 10. Na jó meghajlok a nyomásnak!!!!!! 🙂
  (de azéé még dicsérjetek nyugodtan tovább… csak a leander meg a bánkeszikati ne olvassa ezt az oldalt)

  nyaucica írta (2009 Már 9, hétfő)

Kommentáld!

*

dosing valium; Xanax Benzo pediatric diazepam, ambien sonambulism Xanax Anxiety veterinary use of ativan lorazepam unconsciousness Depression Anxiety Agoraphobia ativan sublingual prescribing information safe to break ambien cr, Mgs Of Xanax valium cipro "levadopa ambien folic acid brown" Beta Blocker Interaction Xanax lethal ativan dose no rx valium or diazapam Sleep And Panic Attacks ambien risks during last trimester ativan for muscle spasms What Is Xanax Ingredient prenatal ambien ativan discreet from europe Lexapro With Xanax lorazepam dosing for daily headach? ativan and depression Mixing Methodone And Xanax valium mg ambien canine interaction,

Xanax Thyroid

valium dosis valium canine dossage Buy Xanax Mastercard Ups ambien affecting lymph system zolpidem vs eszopiclone, Holistic Treatment Of Panic Disorder equivalent dose lorazepam diazepam zolpidem ingredient Natural Remedy For Panic Attacks vd of lorazepam and diazepam ambien cr godage Xanax Alzheimer diazepam derivative ambien vs sonata? L-threonine Panic Attacks ativan to help sleep diazepam dentst; Agoraphobia Chakra

geriatric valium,

nrop ambien prices good find Preparing Alprazolam For Injection valium mg "what is stronger than valium" Doctors Anxiety Or Panic Attacks ambien breastfeeding; dangers of wellbuterin and lorazepam Xanax Classification ambien on line-no perscription zolpidem manufacturers Can Chiropractors Wright Prescriptions For Xanax ambien cr diemensions valium interactions Can Panic Attacks Cause Miscarriages tylenol and ambien ezmedz valium complaints Gg 258 Xanax Id what ativan does in your brain ambien sonambulism Recommended Books On Panic Attacks veterinary use of ativan lorazepam unconsciousness Abilify Anxiety Disorders ativan sublingual prescribing information ativan sublingual prescribing information Onset Time Of Oral Xanax valium cipro "levadopa ambien folic acid brown" Xanax Strenght Doses lethal ativan dose no rx valium or diazapam Imuran And Xanax ambien risks during last trimester ativan for muscle spasms Xanax .5 Price Pharmacy prenatal ambien ativan discreet from europe 2mg Xanax Online lorazepam dosing for daily headach? diazepam zolpidem purchase online Xanax For Dizziness valium mg ambien cr reviews Viagra With Xanax valium dosis valium test Diagnosing Panic Disorder ambien affecting lymph system zolpidem vs eszopiclone, Essential Familial Tremor equivalent dose lorazepam diazepam zolpidem ingredient Safety Of Injecting Xanax vd of lorazepam and diazepam ambien cr godage Sexual Favors To Get Xanax diazepam derivative danny whitten overdose diazepam? Panic Attacks With Sex ativan to help sleep

diazepam dentst;

Ncs Emg And Xanax geriatric valium, ambien 10g Agoraphobia Recovery valium mg "what is stronger than valium" Xanax Street Prices ambien breastfeeding; dangers of wellbuterin and lorazepam Does Trazadone React With Xanax ambien on line-no perscription zolpidem manufacturers Long Term Use Xanax ambien cr diemensions valium interactions Fatigue Weight Gain Anxiety Panic Attacks tylenol and ambien ezmedz valium complaints Benzodiazepines And Anxiety Disorders what ativan does in your brain ambien sonambulism Agoraphobia Help veterinary use of ativan lorazepam unconsciousness Shelf Life Xanax Xr ativan sublingual prescribing information ativan sublingual prescribing information Taking Zanax For Panic Attacks valium cipro "levadopa ambien folic acid brown" In The New Anxiety Disorders lethal ativan dose no rx valium or diazapam Prescription For Panic Attacks ambien risks during last trimester ativan for muscle spasms Chaep Alprazolam 2 Mg prenatal ambien ativan discreet from europe Xanax Overnight Shipping No Prescription lorazepam dosing for daily headach? diazepam zolpidem purchase online Overdose Of Xanax valium mg ambien canine interaction, Do Stimulants Worsen Panic Attacks valium dosis valium test Essential Tremor Treatments ambien affecting lymph system zolpidem vs eszopiclone, Xanax Withdrawal Schedule equivalent dose lorazepam diazepam zolpidem ingredient Pharmacology Panic Disorder vd of lorazepam and diazepam ambien cr godage What Does Xanax Do diazepam derivative danny whitten overdose diazepam? Cheapest Xanax Pills ativan to help sleep "valium for flying" Generic Xanax Online geriatric valium, what ambien look slike Detoxing Off Xanax valium mg "what is stronger than valium" Effexor Xr For Panic Disorder ambien breastfeeding; dangers of wellbuterin and lorazepam Us Pharamacy Xanax No Prescription ambien on line-no perscription zolpidem manufacturers Xanax Enema ambien cr diemensions valium interactions Buy Xanax And Ambien Onlie tylenol and ambien ezmedz valium complaints 1 Mg Of Xanax To Fly what ativan does in your brain ambien sonambulism Xanax And Urine Drug Test veterinary use of ativan lorazepam unconsciousness Add And Panic Attacks ativan sublingual prescribing information ativan sublingual prescribing information Institute Panic Disorder Therapy Los Angeles valium cipro "levadopa ambien folic acid brown" People With Panic Disorder lethal ativan dose no rx valium or diazapam Xanax To My Cat ambien risks during last trimester ativan for muscle spasms Signs Of Anxiety Disorders prenatal ambien ativan discreet from europe

What Are Xanax Bars

lorazepam dosing for daily headach? length lorazepam stays in system All Anxiety Disorders valium mg

ambien canine interaction,

Search Results Buy Alprazolam

valium dosis

valium huge sale
Xanax Pay By Check
ambien affecting lymph system valium without a rx Asthma Essential Tremors equivalent dose lorazepam diazepam zolpidem ingredient Xanax Dog vd of lorazepam and diazepam ambien cr godage Herbs To Help Panic Attacks diazepam derivative ambien vs sonata? Ingredients For Alprazolam ativan to help sleep "valium for flying" Shame Panic Attacks geriatric valium, what ambien look slike Panic Attack Disorder Living With Someone valium mg "what is stronger than valium" Inject Alprazolam

ambien breastfeeding;

ambien for sale next day delivery Xanax And Heart Disease ambien on line-no perscription zolpidem manufacturers Is Xanax Safe ambien cr diemensions valium interactions Withdrawal Symptoms Of Xanax

tylenol and ambien

ambien sleeping Schools Special Education Panic Attacks what ativan does in your brain ambien sonambulism Allergic Reaction Panic Attacks veterinary use of ativan lorazepam unconsciousness Cheap Alprazolam Online ativan sublingual prescribing information ativan sublingual prescribing information Drugs Xanax valium cipro ambien stopping Getting Off Xanax lethal ativan dose no rx valium or diazapam Xanax Addiction Treatment Drugs Abuse ambien risks during last trimester

ativan for muscle spasms

Xanax Versus Lorazepam prenatal ambien no prescription valium overnight Xanax And White Blood Cell lorazepam dosing for daily headach? diazepam zolpidem purchase online Buy Xanax Without Prescri valium mg ambien canine interaction, Prayer Can Help With Panic Attacks valium dosis valium test Buy Xanax Prescription Require
ambien affecting lymph system
valium without a rx Panic Disorder Journal Papers equivalent dose lorazepam diazepam zolpidem ingredient Living With Panic Attacks vd of lorazepam and diazepam ambien cr godage Panic Attacks Same Time Evreyday diazepam derivative danny whitten overdose diazepam? Xanax Footballs ativan to help sleep diazepam dentst; Xanax Federal Express geriatric valium, what ambien look slike Xanax Time valium mg "what is stronger than valium" Cognitive Behavioral Treatment Panic Attacks

ambien breastfeeding;

ambien for sale next day delivery B-12 Injection Panic Attacks ambien on line-no perscription zolpidem manufacturers Canadian Online Pharmacy Xanax ambien cr diemensions valium interactions Beating Panic Attacks tylenol and ambien ezmedz valium complaints Getting Off The Drug Xanax what ativan does in your brain ambien sonambulism Xanax Verses Valuim veterinary use of ativan lorazepam unconsciousness Breathing Exercises To Stop Panic Attacks ativan sublingual prescribing information ativan sublingual prescribing information Canada Drugs No Prescription Xanax valium cipro ambien stopping Legal Xanax With No Prescription lethal ativan dose no rx valium or diazapam Xanax G3722 ambien risks during last trimester ativan for muscle spasms Chat Room Rules Panic Anxiety Disorders prenatal ambien ativan discreet from europe Cozumal Xanax lorazepam dosing for daily headach? ativan and depression Buy Cheap Xanax Without Prescription valium mg ambien canine interaction, Adiction To Xanax valium dosis valium test Assessment Tools For Diagnosing Anxiety Disorders ambien affecting lymph system zolpidem vs eszopiclone, Panic Attacks Natural Suplements equivalent dose lorazepam diazepam zolpidem ingredient Pictures Of Panic Disorders vd of lorazepam and diazepam ambien cr godage Compare Valium And Xanax diazepam derivative ambien vs sonata? Xanax Online United States ativan to help sleep "valium for flying" All About Buy Xanax geriatric valium, what ambien look slike Is Clonazepam Or Xanax Better valium mg "what is stronger than valium" Buy Xanax Online Fast ambien breastfeeding; dangers of wellbuterin and lorazepam Ansioliticos Alprazolam ambien on line-no perscription zolpidem manufacturers Xanax Biochemical Receptor Actions ambien cr diemensions valium interactions Get Xanax tylenol and ambien ezmedz valium complaints Kinds Of Panics Disorders what ativan does in your brain ambien sonambulism Buying Alprazolam Online veterinary use of ativan lorazepam unconsciousness Best Price On Xanax ativan sublingual prescribing information safe to break ambien cr, Buy 0.25 Mg Alprazolam valium cipro "levadopa ambien folic acid brown" Cheap Online Pharmacies Xanax Cod lethal ativan dose no rx valium or diazapam False Positive Drug Test Prescription Xanax ambien risks during last trimester ativan for muscle spasms Xanax Use Among Teens prenatal ambien ativan discreet from europe Xanax Urine Detected Up To lorazepam dosing for daily headach? diazepam zolpidem purchase online Medicine And Xanax valium mg ambien canine interaction, Breastmilk And Xanax valium dosis valium test Buy Alprazolam Direct From Pharmacy ambien affecting lymph system zolpidem vs eszopiclone, Drug Information Alprazolam Print Version equivalent dose lorazepam diazepam zolpidem ingredient Essential Tremor N vd of lorazepam and diazepam ambien cr godage Joseph Logan Panic Disorder diazepam derivative ambien vs sonata? Zonegran For Essential Tremors ativan to help sleep diazepam dentst; Photo Image Xanax geriatric valium, what ambien look slike Overnight Shipping Xanax valium mg "what is stronger than valium" Buy Xanax On Line ambien breastfeeding; dangers of wellbuterin and lorazepam Self Absorbation Panic Disorder ambien on line-no perscription zolpidem manufacturers New Blood Pressure Medicine Xanax ambien cr diemensions valium interactions Does Xanax Make You Tired

tylenol and ambien

"));