MKE 44. Vándorgyűlése, Győr

Szeretettel várunk mindenkit a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 44. Vándorgyűlésére, Győrbe, ahol 2012. július 13-án, pénteken 13.30-kor tartjuk szekcióülésünket a Széchenyi Egyetem A2 termében, az alábbi témában:

Hang, harmónia, összhangzás, léleképítés a változó világban: Hogyan látjuk a könyvtár szerepét az értő zenehallgatáshoz vezető úton?

Moderátor: Gulyásné Somogyi Klára
Utak: zene és zenehallgatás társadalomtudományi kutatások tükrében Sárközi Andrea (OIK)

A világban létező sokféle hang, zenei stílus és zenehallgatási lehetőség hozzájárul a világról alkotott képünk és benne a saját szerepünk kialakításához. A változások sokszor elbizonytalanítanak bennünket. A stabilitást, biztos pontokat kereshetjük a zenében is, ehhez azonban tudnunk kell, hogyan juthatunk ezekhez a különböző zenéken keresztül. A könyvtárak zenei gyűjteményei, illetve a könyvtárosok arra törekszenek, hogy ebben segítséget nyújtsanak.

A hangrögzítéssel maradandóvá tehetünk egy-egy pillanatot, pillanatsort. A magyar hanglemez képes történetével foglalkozó. nemrégen megjelent, egyedülálló kiadvány bemutatásával ennek a folyamatnak az egyik részét szeretnénk megjeleníteni.

A következő előadás egy másik megközelítésből indul ki. Számos tudományág foglalkozik a zenével, a zene hatásával az emberre, és ezáltal a környezetére. Társadalomtudományi vizsgálatokban egyaránt foglalkoznak a zenehallgató ember egyéni környezetével, a kisebb-nagyobb közösségek zenéhez való viszonyával, a társadalomban tapasztalható változásokkal mind biológiai, mind technikai, mind morális szinten. A zene által tapasztalható (megélhető) reveláció alapját képezheti azoknak a – társadalomban változás alatt álló – folyamatoknak, amelyek segíthetik, támogathatják egyéni és közösségi szinten is az ember alkalmazkodását, el-és befogadó készségét. Társadalomtudományi vizsgálatok eredményeivel megismerkedve rálátásunk nyílhat a könyvtárakat és zenei gyűjteményeket is érintő változások kezelésére, lehetőséget adva továbbgondolásra, fejlesztésre, újításra.

Az előadások után és közben lehetőség nyílik beszélgetésre, a zenei közvetítésben szerzett tapasztalataink megbeszélésére, és egy kicsit saját magunk és a zene kapcsolatának megtapasztalására…

Dr. Bajnai Klára és Simon Géza Gábor a Képes magyar hanglemeztörténet c. könyv alkotói

A bejegyzés kategóriája: Vándorgyűlés
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*