Versenyképes ország – versenyképes könyvtárossal

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete – a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával – az egész országot és az egész könyvtáros szakmát átfogó projekt megvalósítását határozta el. A projekt címe: Versenyképes ország – versenyképes könyvtárossal. Célja elősegíteni a könyvtáros kompetenciák fejlesztését, alkalmassá tenni a könyvtárosok személyiségét arra, hogy megfeleljenek a legkorszerűbb szolgáltatási (különösen információszolgáltatási) kihívásoknak, ezzel hozzájárulni a könyvtáros szakma európai színvonalú hazai műveléséhez.

A projekt megvalósítását az MKE elnöksége egy rendezvénysorozat keretében képzelte el, 2007-2008 folyamán.

 • A programot nyitókonferenciával indítjuk, melyet szeptember első felében, az OSZK konferenciatermében tartunk meg. Itt a főbb témák, keretek felvázolására kerül sor, a szervezetek képviselőinek – beleértve a határon túliakat is – , valamint más meghívott vendégeknek a részvételével.
 • A könyvtárosok, a szakma szélesebb rétegeinek megszólítása és bevonása fórumsorozat, úgynevezett “roadshow”-k keretében történik, ahogy tettük ezt már a pályakép és az etikai kódex esetében is. Hat helyszínt jelöltünk meg erre az országban: Kaposvárt, Győrt a Dunántúlon, Miskolcot az északi országrészben, Békéscsabát, Debrecent az Alföldön, Gödöllőt “középen”. A roadshow-k tervezett időpontja 2007 november – 2008 április, egy-egy helyszínen két nap. A rendezvényekre a környékbeli könyvtárosokon kívül az oda kapcsolódó vagy az adott könyvtárral intenzív kapcsolatot ápoló határon túli magyar könyvtárosok is meghívást kapnak.
 • A projekt zárása a roadshow-k tanulságait feldolgozó reprezentatív konferencia megrendezésével, illetve az elkészült szakmai anyagok publikálásával történik meg, a tervek szerint 2008 júniusában-júliusában.

Eredményként azt várjuk, hogy a könyvtárosok kapcsolatépítő és szolgáltató kompetenciája növekszik, korszerűsödik, a könyvtári szolgáltatások társadalmi presztízse, megítélése javul, s maguk a könyvtárosok is mindinkább elfogadják, hogy a szolgáltatások versenyében, a szükséges források megszerzésében versenyezniük kell – ezáltal lesz az általuk nyújtott szolgáltatás is versenyképes.

Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Titkárság: Budapest V., Hold u. 6. (2008. március 1-jétől: Budapest, Budavári Palota F épület)
(06-1) 311-8634; mke@oszk.hu www.mke.oszk.hu

Nyitó konferencia – Budapest, 2007. szeptember 12.
Meghívó és programletölthető meghívó és programbeszámolófotók

Roadshow – Kaposvár, 2007. november 12-13. – tájékoztatóprogramélménybeszámolófotók

Roadshow – Békéscsaba, 2008. január 28-29. – program

Roadshow – Győr, 2008. február 18-19. – programélménybeszámoló

Roadshow – Miskolc, 2008. március 10-11. – programélménybeszámolófotókvideó

Roadshow – Debrecen, 2008. április 7-8. – programélménybeszámolóképek

Roadshow – Gödöllő, 2008. május 5-6. – program

Záró konferencia – Budapest, 2008. május 28. – meghívóprogrambeszámolóképek

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

 • Ki van jelen?

  Jelenleg egy felhasználó sincs bejelentkezve
 • Legutóbbi aktív tagok

  Oros Sándor profilképe
  Gerencsér Judit profilképe
  Admin profilképe
  Nagy Zoltán profilképe
  Tolnai György profilképe
  Buzai Csaba profilképe
  zondaz profilképe
  Vajda Henrik profilképe