A Múzeumi Szekció és Műszaki Könyvtáros Szekció közös szakmai programja

Felhívás

Tisztelt Tagtársak!
Ezúton fel kívánjuk hívi figyelmüket, hogy idén  Szegeden a Vándorgyűlésen a Múzeumi Szekcióval közös programot hirdetünk, amelynek a részletes programját az alábbiakban közöljük:

Időpont:  2024. július 19. péntek 9.00- 12.00
Helyszín: SZTE JATIK, 1. sz. előadóterem (Szeged, Ady tér 10.)
Levezető elnök: dr Kreutzer Andrea, a Múzeumi Szekció titkára és Farkas István, a Műszaki Szekció elnöke

A könyvtáraink most és a mesterséges intelligencia világában!

A szakmai program keretében szellemi totó-t rendezünk, mindazok, akik eljönnek és részt vesznek az előadásokon, értékes jutalomtárgyakat nyerhetnek! Eredményhirdetés a szekcióülés végén történik!

Programunk

9.00 Köszöntő
Nagy Zoltán, az MKSZ tiszteletbeli elnöke
9.05 Mesterséges intelligencia a gyakorlatban – kutatástámogatóknak és könyvtárosoknak
online kapcsolódással Dr. Petruska Ferenc alezredes, tanszékvezető (Nemzeti Közszolgálati 
Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék)
9.30 MI-t tud adni a szemantikus technológia a könyvtárnak?
Hubay Miklós Péter adjunktus (Eszterházy Károly Egyetem), humáninformatikus(Petőfi Irodalmi Múzeum)
9.55 Haydneum-projekt: feladatok és lehetőségek egy muzeális gyűjtemény digitalizálása során
Mészáros Tamás főosztályvezető (OSZK Gyűjteménymegőrzési Főosztály)
10.20 Adalékok a szegedi fürdőzés és a higiénia történetéhez
Tóth István történész-muzeológus (Móra Ferenc Múzeum, Szeged)
10.45 „Pincétől a padlásig!” Muzeális gyűjtemények helytelen tárolásának a következményei.
Hajdu Zsófia Edit (Pre-Con Restaurátor Kft. Bp.)
11.10 Az MI szerepe a digitalizálásban
Pedro kft.
11.35 SZELLEMI TOTÓ eredményhirdetés
11.50 Összefoglaló és zárszó

 

Délutáni program:

 A MÚZEUMI ÉS A MŰSZAKI SZEKCIÓ „VÍZEN JÁRÁS” CIMŰ HAJÓS SÉTAÚTJA A TISZÁN az MKE 55. Vándorgyűlésén SZEGEDEN 2024. július 19-én du. 14.30 és 16.00 között, amelyre a szekcióink közös délutáni programjának keretében kerül sor.

A hajókirándulás részleteit lásd  itt

Azoknak az MKE tagtársainknak, akik részt vesznek a Múzeumi és a Műszaki Szekció közös délelőtti előadásain (2024.07.19-én) rendkívüli kedvezményt biztosítunk erre a kivételes programra. Akik előzetesen, vagy 2024.07.19-én délelőtt a SZTE JATIK 1. sz. előadótermében (Szeged, Ady tér 10.), a szekcióink szakmai programján való részvétel során jelentkeznek csak 1800 Ft /fő támogatási díjat kell fizetni, ellentétben a több ezer forintos csomagárral.

Erre a programunkra előzetesen is lehet regisztrálni, a részvételi szándékot jelezni az MKSZ titkáránál Prokné Palik Máriánál (prokne.palik.maria@bme.hu) és Dr. Kreutzer Andreánál a MUSZ titkáránál (mke.musz@gmail.com).

Az előzetesen regisztráló, tagtársaink részére 2024.06.28-ig biztosítunk lehetőséget részvételi szándékuk jelzésére. A részvételi szándék jelzésekor kérjük megadni a jelentkező: nevét, elérhetőségét (e-mail, vagy mobilszám), MKE tagsági kártyájának számát és nyilatkozatát arra vonatkozólag, hogy a támogatási díjat készpénzben, vagy átutalással kívánja teljesíteni. Hiányosan küldött regisztrációt nem tudunk figyelembe venni. Az átutalással fizető jelentkezőink részére az átutalás részleteiről, hivatkozásairól válasz e-mailt küldünk.

A délelőtti szekció ülésen Antal Lajosné, az MKSZ EB bizottságának tagja fogadja a szekcióülésen résztvevő, érdeklődő tagjaink helyszíni jelentkezését, a készpénzes befizetés lehetőségének biztosításával együtt.

Tisztelt és Kedves Tagtársaink!

Mint mindenki, aki az MKSZ vándorgyűlési programjait évek óta figyelemmel kíséri, ismerheti, hogy ahol csak lehetőségünk van, szeretjük az amúgy „száraz” előadásokat „Vízen járva” élményekben gazdaggá és érdekessé tenni azáltal, hogy egy-egy nagy tavi vagy folyami hajóra szállva ismerkedünk meg egy oda vágó műszaki és ha lehet egyben muzeális vonatkozású előadásunk témájával és egyben így be is barangolhatjuk az adott táj és város – jelesül most Szeged – legjelesebb emlékeit. Így nagy élményekkel gazdagodhatunk, ahogy a nagy költő mondja ”És az öreg Tisza felett az örök élet csillaga remeg”.

Most idén azt terveztük, hogy délelőtt meghallgatjuk Tóth István a Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológus előadását a Szegedi fürdőzésről és higiénia történetéről, majd szintén az Ő tájékoztató vezetésével megismerkedünk a Tiszának a város éltében betöltött évszázados szerepével.

Így az un. „Vízen járás” egészen a 20. század elejéig természetes közlekedési cselekmény és lehetőség volt a szegediek számára. Manapság már a hajózás és a vízi élet nem elsősorban a napi utazási cselekmények közé tartozik, de örvendetes tény, hogy a hosszabb-rövidebb sétahajózások, kirándulások során megismerhetjük a Tisza sajátosságait és szépségeit, a vízi világot.

Szeged különleges városi képeit alaposan megtekinthetjük a hajóutunk során, és a Maros torkolatáig is eljutva képet alkothatunk az un. boszorkány sziget mesebeli világának rejtelmeiről is. A közel másfél órás sétahajó utunk során Tóth István muzeológus kolléga szakvezetésében lehet része a résztvevő tagtársainknak.

MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐNK JELENTKEZÉSÉT VÁRJA
szekcióink vezetősége nevében.:

Farkas István elnök,
Nagy Zoltán tiszteletbeli elnök és
Dr. Kreutzer Andrea titkár

A hajókirándulás részleteit lásd  itt

A bejegyzés kategóriája: 2024, Kiállítások, Konferenciák, Meghívó, Rendezvények, Szeged, Vándorgyűlések
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*