Beszámoló a zalaegerszegi tanulmányutunkról

Zalaegerszegen jártunk

Szekciónk 2023. október 25-én látogatást szervezett Zalaegerszegre, a ZalaZone Járműipari Tesztpálya megtekintésére.
Kora reggel borús esős időben indultunk a Déli-pályaudvar melletti parkolóból autóbusszal, s egész nap egymást váltották a derűs, napos és felhős, esős percek a gyönyörű őszi táj felett. S ha már Zalaegerszeg, kaptunk egy kedves meghívást a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi könyvtár nemrég nyugdíjba vonult igazgatójától Kiss Gábortól. Délután meglátogathattuk a zalaegerszegi könyvtárat, ahol még egy író-olvasó találkozó is várt bennünket.

ZalaZone Járműipari Tesztpálya..

Simon Péter tájákoztatási igazgató bemutatóját tart

No de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen érkezésünk után már vártak bennünket a ZalaZone-on., ahol maga a cég szakmai tájékoztatási igazgatója Simon Péter fogadott minket és az oktató termükben egy közel órás vetített képes demonsrációs tájékoztató előadásban vettünk részt általa mind az MKSZ es csoportunk 30 fős tagságával, majd munkatársa aki egyben a szervezőnk is volt, Fazekas Mariann vezetett végig minket a hatalmas tesztpálya rendszer minden intézményében.
A ZalaZONE Park a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya melletti dinamikusan fejlődő ipari terület, frekventált elhelyezkedése kiváló helyszínt biztosít az iparban, járműiparban érdekelt szereplők számára. A pálya elhelyezkedése kiváló, minden irányból könnyen elérhető. A környéken versenyképes munkaerő áll rendelkezésre, a régióban fejlett az ipari kultúra. Folyamatosak a helyi és kormányzati fejlesztések.

A ZalaZone tesztpálya képe

A zalaegerszegi tesztpálya egyedülálló, mivel a vezethetőségre és menetstabilitásra koncentráló hagyományos tesztpálya funkciók a jövő járműveire fókuszáló kutatás-fejlesztési infrastruktúra elemeivel együtt valósul meg. A tesztpálya egyedisége, hogy nem csak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetőséget, hanem az autonóm (önvezető) járművek, továbbá az elektromos járművek vizsgálatait is lehetővé teszi.
A zalaegerszegi járműipari tesztpálya közös vállalkozást hozott létre az osztrák AVL autóipari kutatóvállalattal, az együttműködés célja, hogy a létesítmény pénzügyi fenntarthatóságát, jövőbeni hasznosítását a legnagyobb professzionalizmus mellett lehessen biztosítani.
A magyar AVL az elmúlt 17 évben élvonalbeli kutató-fejlesztő centrummá vált a hajtásláncrendszerek területén, és egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elektromos és hibrid technológiára is.

A németországi Düsseldorfban székelő Rheinmetall AG egy hatalmas, nemzetközileg is nagysikerű vállalat. Integrált technológiai csoportként a Rheinmetall piacvezető a környezetbarát mobilitás és a védelmi biztonsági technológiák területén. A Rheinmetall Európa legfontosabb szállítója a védelmi és biztonsági technológiák területén.

Zalaegerszeg északi ipari övezetében, a járműipari tesztpálya szomszédságában terül el a ZalaZONE Tudományos és Innovációs Park. E parki környezetben helyezkedik el a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ, mely funkcióját tekintve az ipar, a kutatás-fejlesztés, az innováció és az oktatás színtere egyben.

Csoportunk a gyakornoki programokat hallgatja

A ZalaZONE Ipari Park Zrt., az általa működtetett ZalaZONE gyakornoki programon keresztül igyekszik hozzájárulni a parkban működő és a betelepülő vállalkozások munkaerőhátterének biztosításához.
Az ipari szereplők mellett több kutatóintézet és egyetem építi kutatás-fejlesztési bázisát e parki környezetben. A Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja egyike azon intézményeknek, amely nemzetközi színvonalú oktatási – kutatási környezet megteremtésével járulnak hozzá a térség versenyképességének növeléséhez.


Nagy egyetemeink rendre folytatnak kutatásokat a ZalaZone-on, így a BME, a Pannon Egyetem, Neumann János Egyetem és az Óbudai Egyetem, valamint a Bay Zoltán Kutatóintézet is. Az egyes kutatóhelyek megtekintése után saját autóbuszunkkal járhattuk be a 14 hektáron elterülő tesztpályát.

Autóbuszvezetőnk Sebestyén Márk a Romcar-tól a legkülönfélébb nehezített pályaszakaszokon azoknak több helyen igencsak veszélyes, hegy, völgy fordulatai, mesterséges csuszást nyújtó un japáncsempék közepette tesztelhette magát és a Man Lions Coach típúsú autóbuszunkat és minket a 30 fős utastársaikat és tett is tanúbizonyságot kipróbálva a mi szerencsénkre is a kiváló vezetési tudását., mert minden feltételnek megfelelt a tesztpróbát megfigyelő és speciális eszközökkel kiértékelő helyi szakemberek véleménye szerint is.

Fazekas Mariann kisérünk a
bemutatott épületekben

Minket pedig tapasztalt kísérőnk tájékoztatott az egyes pályaszakaszok által támasztott nehézségekről azoknak a nemzetközileg előírt fokozatairól A megszerzett ismereteinkről játékos kérdésekre adott válaszok formában adhattunk számot. A számos jó válaszért értékes ajándékokat kaptunk.

 

Közös ebéd a Vén Diófa étteremben

Az izgalmas és nagyon érdekes tesztpályát elhagyva a belváros felé vettük az irányt, ahol a Vén Diófa étteremben várt ránk a finom ebéd. A zalaegerszegi éttermet mindenkinek csak ajánlani tudom, ha arra jár érdemes betérni.

 

Látogatás a Deák Ferenc Megyei és Városi könyvtárban

MKSZ csoportunk a Deák Ferenc Megyei Könyvtár előtt

A történelmi városrészben neves épületek szomszédságában, Deák Ferenc szobra mögött található a Deák Ferenc Megyei és Városi könyvtár.

Tóth Renáta a könyvtár igazagatója

Az igazgató asszony fogadott bennünket. Tóth Renáta igazgató asszony elsőként a könyvtár dolgozói által gondozott fűszerkertbe kalauzolt el bennünket. A levendula mellett számos értékes növényt gondoznak a könyvtárépület a piac között megbúvó kertben. A levendulából értékes ajándékokat is készítenek a könyvtár munkatársai.
Ezután a könyvtár termein vezetett végig, egyúttal bemutatta a város más részein elhelyezkedő tagkönyvtárakat és fiókkönyvtárakat is. Bemutatták a különböző munkafolyamatokat, a raktárat kötészetet és az olvasói tereket is beleértve a legkisebbeket váró gyermek részleget.

Dóráné Mészáros Anikó igazgatóhelyettes volt a vezetőnk

Az emeleti teremben Dóráné Mészáros Anikó igazgatóhelyettes asszony prezentációját nézhettük meg. Megmutatta, hogy kölcsönzés és információszolgáltatás mellett, milyen egyéb lehetőségek vannak a könyvtárban a szabadidő eltöltésére. Kézműves foglalkozásokkal, író-olvasó találkozókkal, gyermek programokkal várják a látogatókat. A gyermekek számára különféle játékos vetélkedőket szerveznek, ahol a résztvevők ajándékokat kaphatnak. Szívesen látják a családokat is. A rendezvények csatlakoznak az évkör ünnepeihez, az évszakok és a természet változásaihoz, jeles évfordulókhoz. Kiemelt feladatuknak tekintik az olvasásnépszerűsítést, szavalóversenyeket szerveznek. Mindezen feladatok mellett a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében 246 megyei település könyvtári ellátását biztosítják. Ebben a tevékenységükben partnerünk a keszthelyi, lenti, letenyei és a nagykanizsai városi könyvtár is.

Író-olvasó találkozó

A könyvtár aznap esti programjában szerelő író-olvasó találkozónak mi is vendégei lehettünk. Odze György Érdemes volt című kötetéről beszélgetett a szerzővel Verebes István.

Odze György és Verebes István a könyvbemutatón

Egészen különleges regénnyel jelentkezett a sokféle műfajban megjelent könyveiről ismert író, Odze György. Ezúttal egy újszerű – általa history-fiction-nek nevezett -, szinte példa nélküli megközelítéssel írta meg a könyvet. Képzeljék el, hogy Andrássy Gyula miniszterelnök 1888-ban, az Akadémia tiszteleti tagságának átvétele után törzshelyén, a Centrál kávéház teraszán elmeséli életének legizgalmasabb éveiről . A sodró erejű történet bár mai, modern nyelven íródott, a korabeli elbeszélők elegáns stílusát idézi.

Nagyra értékeljük azt a szívvel-lélekkel végzett munkát, amit a könyvtárért, a városért, az ott élő emberekért nap, mint nap tesznek a zalaegerszegi könyvtár dolgozói, igy nagy köszönettel s egyben fájó szívvel búcsúztunk el Tőlük, mert még szívesen maradtunk volna ott náluk.

A nap végén hazafelé vettük az irányt, a hosszú autóbuszos utunkon volt min gondolkoznunk a nap folyan ért gazdag ismeretekben és élményekben válogatva.
9 óra körül érkeztünk vissza a Déli-pályaudvarhoz, ahonnan ki-ki hazasietett.

Prokné Palik Mária

A bejegyzés kategóriája: 2023, Hírek, Könyvbemutató, Könyvtár látogatások, Zalaegerszeh
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*