Meghívó a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Könyvtárába

Kedves Tagtársaink!

Meghívást kaptunk a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Könyvtárába, ahol Leitgéb Mária tudományos segédmunkatárs, könyvtáros kalauzol majd bennünket. Mária megismertet a könyvtár történetével, bemutatja gyűjteményét, köztük a nagyértékű, ritkaságszámba menő muzeális dokumentumokat. Szeretettel várunk benneteket

március 23-án csütörtökön 13.30 órakor
a Sóhajok hídja alatt az egyetemkertben.

A könyvtár a K épület II. em. 82 -es teremben található, ott 14 órakor kezdődik a program. (Lásd a K épület térképét)

Jelentkezni Prokné Palik Máriánál lehet az alábbi email címen
prokne.palik.maria@bme.hu

Előzetes
az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék könyvtáráról

A könyvtár története kiállítás

Az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék könyvtárának története a Műegyetemi építészképzés kezdeteihez nyúlik vissza. A tanszéki könyvtár történetében Steindl Imre Műépítészet Tanszékének gyűjteménye tekinthető a könyvtár bizonyíthatóan első elődjének. A tanszéki könyvtár gyűjteményét tekintve egyedi és különleges Magyarországon az építészeti szakkönyvtárak körében.

A könyvtár gyűjtőkörébe tartozik a magyar és egyetemes építészettörténet, az építészetelmélet története, a műemlékvédelem, a népi építészet, a művészettörténet és az iparművészet szakirodalma.

A jelenleg mintegy 21 ezer könyvet és több mint 3 ezer kötetnyi folyóiratot tartalmazó könyvtár anyaga főként magyar, angol, német, francia és olasz nyelven íródott, de számos más európai nyelven is található szakirodalom.

A muzeális értékű könyvek, az építészeti szakirodalom 16–18. században megjelent reprezentatív kiadványai –  Bertotti Scamozzi, Cataneo, Palladio, Piranesi, Serlio, Vitruvius művei – különösen értékes részét képezik a gyűjteménynek.

Üdvözlettel:
Nagy Zoltán elnök megbízásából
Prokné Palik Mária titkár

 

A bejegyzés kategóriája: BME-OMIKK, Hírek, Könyvtár látogatások
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*