Vendégünk volt Härtlein Károly

A Műszaki Szekció 2022 október 21-én pénteken a BME OMIKK közösségi termében látta vendégül Härtlein Károlyt, aki tanszéki mérnökként dolgozik a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetében, ahol egyúttal a Demonstrációs Laboratórium vezetői feladatát is ellátja.

Bemutatása

Härtlein Károly

Härtlein Károly 1980-ban a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán szerzett előbb gyártástechnológus-üzemmérnöki, majd gépész műszaki-tanári diplomát. 1990-ben az ELTE-n fizika szakos tanári oklevelét vehette át, azóta vezeti a Műegyetem Fizikai Intézetének Demonstrációs Laboratóriumát.
Nem tudja elképzelni a fizika tanítását kísérletek nélkül.   Több száz kísérletező fizika órát tartott diákoknak és tanároknak, még a határainkon túl is.
A szkeptikus mozgalom egyik élharcosa. 2005-ben az ő javaslatára, akkor még egyetlen helyszínen, a Műegyetem Fizikai Intézetében tartották az első Kutatók Éjszakáját.
Sok, fizikát népszerűsítő TV műsorban szerepelt, ezek közül a Brutális Fizika című sorozat volt a legsikeresebb. Számos előadása a YouTube csatornán is megtekinthető.
pl. https://www.youtube.com/watch?v=Eu9QXxbXlJQ

Előadása: Egy fizikus gondolatai a könyvtárban

Számunkra tartott előadása az Egy fizikus gondolatai a könyvtárban címet kapta.

Elsőként a nagyon időszerű energiatakarékosság, energiaválság problémája került szóba. Elmondta milyen nehézségekbe ütközik az LNG (Liquid Natural Gas) tengeri szállítása, s ez milyen többlet költségekkel jár. Ezt látványosan egy folyékony nitrogénnel végzett kísérlettel demonstrálta.
Ismertette a PIRA osztályozási rendszerét, amely a fizikai kísérletek rendszerezésére szolgál. (http://jedlik.phy.bme.hu/pira/).
Ezután bemutatott egy olyan „kütyüről” szóló hirdetést, amelyik ingyen fűtést ígér. Természetesen bebizonyította az eszköz működésképtelenségét a fizika törvényei alapján.

A hiteles tájékoztatásról

Ezzel máris eljutottunk a következő fontos témánkhoz, az információ hitelességéhez, a hiteles tájékoztatáshoz. Ezek az ismeretek a könyvtárosok számára is rendkívül fontosak a napi munkában. Előadása végén érdekes kísérleteket láthattunk, köztük néhány olyat is, amit egyszerű eszközökkel mi magunk is elvégezhetünk.

Vendégeink érdeklődéssel figyelték az előadást, gyönyörködtek a látványos kísérletekben. Tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza.

Összeállította:  Prokné Palik Mária titkár

A meghívó volt

Fotók és videok később

A bejegyzés kategóriája: BME, Könyvtár látogatások, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*