Beszámoló a PECZ SAMU kiállításmegnyitójáról és a PECZ SAMU című könyv bemutatójáról

Szekciónk 2022 szeptember 20-án a Műegyetem könyvtárba látogatott, ahol részt vettünk a PECZ SAMU szakrális építészete a fővárosban című kiállításmegnyitóján és a róla szóló könyv bemutatóján.

A Pecz halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett Emlékév keretében megrendezésre került kiállításnak az általa tervezett könyvtárépület adott otthont.

A kiállítás

A megnyitón a vendégeket az est háziasszonya, Ézsiás Anikó főigazgató helyettes köszöntötte.

Marton József Ernő a BME OMIKK főigazgatója megnyitja a kiállítást

Ezután Marton József Ernő a BME OMIKK főigazgatója mondta el üdvözlő beszédét.
A kiállítás bemutatja a Pecz által tervezett három megvalósult fővárosi protestáns templomot a Nagy Ignác utcai unitárius, a Szilágyi Dezső téri református és a Fasori evangélikus templomokat. Ezen templomok lelkészei szóltak az egybegyűltekhez: Czire Szabolcs unitárius, Illés Dávid református és Aradi György evangélikus lelkészek.

Pecz Samu új mellszobra

Beszéltek arról, hogy a Pecz által tervezett szakrális tér milyen szerepet játszik gyülekezetük életében.
A kiállítást Sisa József művészettörténész nyitotta meg. Méltatta Pecz Samu (1854-1922) munkásságát, tervezői és egyetemi tanári tevékenységét, valamint építészetelméleti írásait is.
A kiállítás rendezói Gy Balogh Ágnes építész, építészettörténész, a Műegyetem Építészmérnöki Kara Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének egyetemi docense, Róka Enikő művészettörténész. a Kiscelli Múzeum Képzőművészeti Főosztályának vezetője, valamint Hajdú József fotóművész a magyarországi műemlék- és épületfotózás mestere, a Postamúzeum muzeológusa és Elekes Attila André Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett grafikusművész, a Nemzeti Bélyegmúzeum művészeti vezetője. A kiállítás a Műegyetem archív Pecz anyagával egészül ki

Könyvbemutató

Majd Sisa József Gy. Balogh Ágnes és Róka Enikő PECZ SAMU című (Holnap kiadó, Budapest, 2022) az Építészet Mesterei sorozatban megjelent kötetét mutatta be az érdeklődőknek. Beszélt a könyv létrehozásának folyamatáról, és ismertette a könyv tartalmát. Dedikálásra is sor került.

Balogh Ágnes és Róka Enikő akötet szerzői

Az est művészi színvonalát emelte Rozmán Lajos klarinétművész játéka.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében megrendezésre került kiállítás szervezői: BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár
Budapesti Unitárius Egyházközség
Budai Református Egyházközség
Budapesti Fasori Evangélikus Egyházközség.

Petz Samu emlékkiállíás megnyitójának résztvevői

Az igazán kivételesen nagy és szép épitőmüvészeti értékeket bemutató kiállításon és a jeles Pecz Samu életét és széleskörű munkásságát felmutató kötet ismertetésén a jól az estébe is beleérő volta ellenére a Műszaki Szekciónk számos tagja vett részt nagy érdeklődéssel, amelyet a vezetőségünk nevében is nagyon köszönünk.

Prokné Palik Mária titkár és Nagy Zoltán elnök

Ugrás a meghívóra

A bejegyzés kategóriája: BME, BME-OMIKK, Hírek, Kiállítások, Könyvtár látogatások, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*