Fenyves Márta búcsúztatása a Dunán

 FENYVES MÁRTA BÚCSÚZTATÁSA 2021. JÚNIUS 05 én a DUNÁN

Mély fájdalommal és megrendülten  vettük a szomorú hírét, mindazokkal az MKE tagtársakkal, akik ismerték és szerették hogy  a Műszaki Könyvtáros Szekciónk  Felügyelő Bizottságának  mostanáig is aktív tagja a mi  féltve őrzött barátunk és évtizedeken át  kedves társunk Fenyves Márta  2021 június 16 án kora este 18 30 perckor  92 évesen  családja körében, békésen és szenvedések nélkül örökre itt hagyott bennünket.

Márta kérése szerint

Ez a tény szinte hihetetlen volt  nekünk, több szempontból is, egyrészt még alig pár nappal azelőtt magam is beszéltem Mártával s a szokásos fanyar humorával közölte mint mindig az utóbbi időben, „ „Na mit szólsz Hozzá Zoli, még mindig itt vagyok és tovább is nyomatom a napjaimat. úgy hogy még ne  költsétek semmit a virágra miattam, egyébként is majd ha erre már szükségem lesz, tudod megyek a Dunára s no majd akkor hozhatjátok a kedvenc virágomat a gerberát, de Tőled a legszebbjét várom, mert  a Te feleséged a Lívia meg éppen,  virágkertész, meg egy hősnő is ,mert ennyi évet  elbírt Veled együtt tölteni, és így tovább. Máskor pedig a szatmári és a  nyírségi töltelékes káposzta receptjét mesélte el s később küldte meg nekünk a saját keze általi leírással, amit azóta is őrzünk szeretettel.

De szívesen tettem volna eleget az Ö mindig a bajokat vidámsággal el  és tova  halasztó kérésének..

Nagy Zoltán elbúcsúztatja Fenyves Mártát

Oly annyire beépült Ő már a mi életünkbe, hogy olyan volt mint a családunk tagja egy igazi nagymama, aki akár későn este s néha az éjszakában ia mikor nem tudott aludni, felhívott s el mondott néhány olyan gondolatot, amelyet mi magunk magunknak sem mertünk megfogalmazni, de Ő egy kettőre a helyére tett minket is és kimondta azt az igazat amit szívesen elszoktak s szoktunk  inkább  szégyenlősen hallgatni

Ő volt maga az MKE nek a II Világháború utáni a 70 években való újraszervezett működésének példa képe és  az igazi alapitó tagja, mert mielőtt maga az egyesületünk újbóli  bejegyzésre került már előtte is a 60 as évek második felétől már   részt vett a TIT szervezetében létrehozott Szabó Ervin Könyvtárosok  Baráti Körében is.

Aztán amikor már 1970 december 18 án megalakult az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciója, ennek is elsőként lépett be a tagjai sorába s mint már szomorúan meg kellett állapítanunk  tegnap kora este bekövetkezett haláláig hűséges mindenkor és mindenben kitartó, tevékeny  alkotó és aktív tagja volt s marad is a szívünkben most már mind őrökké.

Gazdag és eredményes könyvtárosi pályájára most még nem tudunk minden részében  méltó módon visszaemlékezni, amelyre azonban rövidesen felkészülve mindenképpen visszatérünk és összefoglaló tanulmányokban is közre fogjuk adni. és elérhetővé kívánjuk tenni az MKE teljes tagsága a számára is. Éppen csak egy párat megemlítve ahol igen eredményesen tevékenykedett, így a KGM Informatika Könyvtárában, az 1970 es években, aztán a sokat emelgetett és közkedvelt munkahelye volt a Sörgyár Könyvtára ahol nem csak a könyvekkel hanem a munkatársak szakköri tevékenységével is foglakozott szervezet és irányította igy pl többek között a a Fotószakkört.

Most elsőként  emberi nagyságáról és szeretetteljes mindig a fiatal és kezdő munkatársakat jó szívvel támogató személyiségére a Műszaki Könyvtáros Szerveztünk vezetőségi tagjára a barátra és a mindig a legnehezebb helyzetekben is  mosolyogni tudó kolléganőnkre emlékezünk.

Magának a Műszaki  Könyvtáros Szekciónak több mint két évtizeden át volt vezetőségi tagja, már 1991 től mint a szervezetünk gazdasági feleőse, amelyhez külön nagy szaktudása és érzéke is volt.

Ennek is köszönhető, hogy amikor több szervezetnél jelentős taglétszám csökkenés következett be az ő kiváló szervező készségének és meleg baráti kapcsolatteremtő képességének köszönhetően nálunk  nem, hogy jelentős számú lemorzsolódás nem volt ,hanem még többen is léptek be mint ahányan korábban el is távoztak.

Részt vett a több mint 15 éven át tartó a határainkon túl lévő magyar emlékhelyink meglátogatására  irányuló szakmai kirándulásokon, amelyeknek egyik fő szervezetője éppen Ő volt.

Minden tudományos, szakmai és társadalmi rendezvényen ott volt idős kora és nehezített mozgás lehetőségei ellenére is.

Annál nagyobb és szebb ünnepi megemlékezésben mint az ő 90 születésnapjára szerevezett köszöntésen még nem volt részünk soha sem, ahol az  elnökünk Barátné Dr. Hajdu Ágnes mellett szívesen eljött a korábbi MKE elnök Bakos Klára és szervezetünk  a „Műszaki Szekció „egyik megalapítója majd s MKE főtitkára s később  az OSZK főigazgatója Poprády Géza is, akik az igen nagy számú lelkes  tagságunk közepette  emlékeztek  meg Mártáról .

Ami talán a legfontosabb s a legnagyobb értékének tartunk s biztosan nagyon fog hiányozni, hogy Márta évtizedeken át, akkor és azóta is folytatta az un „lelki segélyszolgálatát”, azaz telefonon  meleg és vidám szavaival gyámolította a nálánál talán  még kevésbé elesett de beteg de elhagyatott kollégáinkat. Még mindig több olyan kolléganőt ismerünk, aki később bevalotta többek között nekem is, hogy volt olyan pont amikor elérkezett oda az elhagyatottságában, bánatában, fájdalmai közepette, hogy most már nincs értelme semminek és elhatározta, hogy véget is vet az életének, hogy megszabaduljon a szenvedésektől., de azon a napon egyszer csak megcsördült a telefonja és Fenyves Márta közölte vele, hog most már itt az ideje, hogy újból és együtt részt vegyenek egy  hangversenyen vagy tud egy remek könyvtárosi rendezvényt a „ MŰszekcióban”ahova feltétlenül el kell együtt  látogatniuk, holott közben már Ő sem ment el gyakran szinte  sehova!! DE  annak a szükségességének a tudata, meg hogy Őrá is számítanak valahol a volt kollégái, olyan erővel hatott, rá a Márta szavain keresztül, hogy újból  értelemét kezdte látni a további életének”

Már csak ezért is viselheti  most már ott fenn az égben is a  hálás lelkek nagy és örömteli köszönetét és  soha el nem múló háláját is. És ami ennél is többet jelent, hogy Ő mi barátunk, akivel mindig beszélgetni tudunk, ahogy Illyés Gyula a KHÁRON LADIKJA című versében mondja:

„ Ülünk Veled együtt a barátaink és fáink közt s nevetünk,
s vidám vita folyik-
s egyszer csak ringani kezd Velünk, ( csak velünk!)
kifelé a ladik a vízen.
Bölcs aki e kéjúton  ezen is mosolyog,
s ha sír is, hálakönnyeket ont,
hogy hány piazzát, hány s milyen Casa d,Oro –t
látott eddig már, ha nem lát is viszont ! „

KEDVES MÁRTÁNK !

NYUGODJÁL BÉKÉBEN S TE TUDOG A LEGJOBBAN, HOGY SZÍVÜNKBEN MÁR ÖRÖKKÉ ÉLNI FOGSZ  !

Nagy Zoltán MKSZ elnök

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Jeleseink, Rólunk
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*