Gyászoljuk Fenyves Mártát

Az  MKE  és az  MKSZ  GYÁSZHÍRE!

Mély fájdalommal és megrendülten tudatjuk, mindazokkal az MKE tagtársakkal, akik ismerték és szerették hogy  a Műszaki Könyvtáros Szekciónk  Felügyelő Bizottságának  mostanáig is aktív tagja a mi  féltve őrzött barátunk és évtizedeken át  kedves társunk Fenyves Márta  2021 június 16 án kora este 18 30 perckor  92 évesen  családja körében, békésen és szenvedések nélkül örökre itt hagyott bennünket.

Fenyves Márta

Ő volt maga az MKE nek a II Világháború utáni a 70 években való újraszervezett műkődésének példa képe és  az igazi alapitó tagja, mert mielőtt maga az egyesületünk újbóli  bejegyzésre került már előtte is a 60 as évek második felétől már   részt vett a TIT szervezetében létrehozott Szabó Ervin Könyvtárosok  Baráti Körében is.

Aztán amikor már 1970 december 18 án megalakult az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciója, ennek is elsőként lépett be a tagjai sorába s mint már szomorúan meg kellett állapítanunk  tegnap kora este bekövetkezett haláláig hűséges mindenkor és mindenben kitartó, tevékeny  alkotó és aktív tagja volt s marad is a szívünkben most már mind őrökké.

Gazdag és eredményes könyvtárosi pályájának méltatására most még nem tudunk minden részében méltó módon vissza és megemlékezni, amelyre azonban rövidesen felkészülve mindenképpen visszatérünk és összefoglaló tanulmányokban is közre fogjuk adni. és elérhetővé kívánjuk tenni az MKE teljes tagsága a számára is.

Most elsőként  emberi nagyságáról és szeretetteljes mindig a fiatal és kezdő munkatársakat jó szívvel támogató személyiségére a Műszaki Könyvtáros Szerveztünk vezetőségi tagjára a barátra és a mindig a legnehezebb helyzetekben is  mosolyogni tudó kolléganőnkre emlékezünk.

Magának a Műszaki  Könyvtáros Szekciónak több mint két évtizeden át volt vezetőségi tagja, már 1991 től mint a szervezetünk gazdasági feleőse, amelyhez külön nagy szaktudása és érzéke is volt.

Ennek is köszönhető, hogy amikor több szervezetnél jelentős taglétszám csökkenés következett be az ő kiváló szervező készségének és meleg baráti kapcsolatteremtő képességének köszönhetően nálunk  nem, hogy jelentős számú lemorzsolódás nem volt ,hanem még többen is léptek be mint ahányan korábban el is távoztak.

Részt vett a több mint 15 éven át tartó a határainkon túl lévő magyar emlékhelyink meglátogatására  irányuló szakmai kirándulásokon, amelyeknek egyik fő szervezetője éppen Ő volt. Minden tudományos, szakmai és társadalmi rendezvényen ott volt idős kora és nehezített mozgás lehetőségei ellenére is.

Annál nagyobb és szebb ünnepi megemlékezésben mint az ő 90 születésnapjára szerevezett köszöntésen még nem volt részünk soha sem, ahol az  elnökünk Barátné Dr. Hajdu Ágnes mellett szívesen eljött a korábbi MKE elnök Bakos Klára és szervezetünk  a „Műszaki Szekció „egyik megalapítója majd s MKE főtitkára s később  az OSZK főigazgatója Poprády Géza is, akik az igen nagy számú lelkes  tagságunk közepette  emlékeztek  meg Mártáról .

Márta akkor is és azóta is folytatta az un lelki segélyszolgálatát, azaz telefonon  meleg és vidám szavaival gyámolította a nálánál talán  még kevésbé elesett de beteg és elhagyatott kollégáinkat.  Már csak ezért is viselheti  most már ott fenn az égben is a  hálás és köszönő lelkek nagy és örömteli köszönetét és  a soha el nem móló szeretetét, köztük  miénket is .

Egyben tájékoztatni is kívánjuk a tisztelt és kedves MKE  tagtársainkat, hogy Fenyves Márta kolléganőnk az MKSZ tiszteletbeli tagjának a temetéséről a családja jelzéseit megvárva külön közleményben kívánunk beszámolni s természetesen a búcsúztatásban az MKE –MKSZ nevében  méltóképpen  részt kívánunk venni.

Időközben már a tudomásomra hozta Márta nénénk   egyik fia Lakner László, hogy az Édesanyjuk  hagyatkozó kérése szerint  – tekíntettel arra, hogy a Márta hosszú éveken át  vízi életet élt, hogy  egy a Dunai hajó úton vehetűnk búcsút tőle, a hamvinak virágokkal együtt történő szétszórásával együtt.. Erre várhatóan  július hónap második felében kerülhet sor, de ígérete szerint  kellő időben előzetes értesítést kapunk. Ennek alapján erről egy külön tájékoztatót fogok közreadni ,hogy a Mártát elbúcsúztatni kívánó tagtársaink időben  erről értesüljenek.

KEDVES MÁRTÁNK !

NYUGODJÁL BÉKÉBEN S TE TUDOG A LEGJOBBAN, HOGY SZÍVÜNKBEN MÁR ÖRÖKKÉ ÉLNI FOGSZ  !

Barátné DR. Hajdu Ágnes  MKE elnök
Nagy Zoltán MKSZ elnök

A bejegyzés kategóriája: Gyászolunk, Hírek, Jeleseink
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*