Látogatás a Deák gyűjteményben

Szekciónk délutáni programja az István Király Múzeum magyar kortárs képzőművészetét bemutató kiállításainak Deák gyűjteményében folytatódott, a Freskós Szalonban.

Gyülekezés a Freskós szalonban

Szűcs Erzsébet, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a barokk falkép festése 1770 körül keletkezhetett, amely részben árkádiai, részben trópusi tájat ábrázol. Több festékréteg eltávolítása után találtak rá erre a sok-sok érdekes állatot, növényt, épület és egyéb figurákat ábrázoló alkotásra, amit egészen közelről megcsodálhattuk, mivel (számomra érthetetlen módon) nincs védve.

Kortárs művészetünk egyik kiemelkedő gyűjteményének adományozója Deák Dénes volt, aki az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett könyvtárszakos diplomát. Hányatott élete során számos munkahely után az Írószövetség könyvtárának lett a munkatársa. Sajnos itt sem dolgozhatott sokáig. Miután állását elvesztette, a hatvanas években (baráti támogatással) műgyűjtéssel kezdett foglalkozni. Jó érzékkel válogatta és vásárolta meg gyűjteményének darabjait, ami nemcsak festményeket, hanem szobrokat és éremgyűjteményt is magába foglal. Mint mecénás, köztéri szobrokkal is gazdagította Székesfehérvár utcáit, tereit.

A hatszáz műtárgyat magába foglaló gyűjteményt virtuális séta keretében megtekinthetjük és különböző online felületen részletesen olvashatunk Deák Dénes munkásságáról, ezért én most csak egy számomra kedves festő egyik itt fellelhető művéről és egyik csodálójáról, lelki rokonáról szeretnék említést tenni.

Gulácsy Lajos: Nő gyertyával

Swierkiewich Róbert: Ülő alak kalappal

Gulácsy Lajos „Nő gyertyával” című pasztell képe az egyik legszebb darabja a gyűjteménynek. Érdekes volt a nagy „vizionárius” művész Gulácsy alakjával találkozni, ahogy Swierkievich Róbert bronz kisplasztikájában megformázta.

Szűcs Erzsébet, a múzeum igazgatójának minden részletre kiterjedő tárlatvezetése élményt jelentett számunkra. Az idő rövidsége miatt azonban az egyes műalkotásokról csak egy-egy benyomásra futotta, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan ismét felkeressük ezt a csodás gyűjteményt.

2019.július 09.

Köszönjük az élmény!
Dettai Eleonóra

Vissza

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Vándorgyűlések
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*