Beszámoló az MKSZ 2019. évi könyvfesztivál programjáról

Az MKSZ  évi szakmai v programjai között is kiemelkedő esemény volt az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 2019. április 26-án pénteken délután a Millenáris Park B épületében lévő MKE Könyvklubban megtartott 2 új könyv bemutatója.

 

Rendezvényünk résztvevői Nagy Zoltán az MKSZ elnöke megnyitotta a az idei Könyvfesztivál Műszaki Szekciós programját, melynek során szokásunkhoz híven két érdekesnek ígérkező mű bemutatására került sor.

Nagy Zoltán az MKSZ elnöke

Ezeket a kiadványokat  a régóta  folytatott: “A magyar kultúra kincsei a határon túlról” című szakmai trendünk keretében akartuk közismertté tenni.

A felvidéki Fürdők Lexikona

pénteken késő délutáni időpont ellenére  a zsúfolásig megtelt teremben elsőként  Dr. Gazda István tudománytörténész professzor úr a MATI igazgatója mutatta be Nagy Zoltán: A felvidéki Fürdők Lexikona kötetének kibővített újra kiadását, amelyet az OSZK közreműködésével a Dunaszerdahelyen működő Nap kiadó jelentetett meg.

Dr.Gazda István bemutatja Nagy Zoltán könyvét

Amint arra Gazda professzor úr is rámutatott ez a  kötet a tartalmát tekintve sokat gazdagodott a Révkomáromban  2003 ban  működött KT kiadónál hasonló címen megjelent kötethez képest.

E jelentős bővülés elsősorban  abban jelenik meg e most bemutatott kötetben, hogy a szerző kitartó munkát fektetett be  abba, hogy  feltárt  és utána járt annak, hogy a több mint 120  egykoron a  XIX század végén virágzó fürdőhely a mai időkben működik e és ha igen akkor annak milyen egészségügyi , kulturális és társadalmi szerepe van,.

Továbbá mely fürdők és fürdőhelyek szűntek meg teljesen illetve részben vagy részlegesen.

Szerencsére az elmúlt 10 15 évben éppen egy igen gyors és ugrásszerű nagy volumenű fejlődés következett be a mai Szlovákiában a fürdőhelyeket , a gyógyászati,  a felüdülés biztosító fürdőkultúra területén.

Példaként be lehetett mutatni, hogy a nevezetes és világhirű Pöstyén fürdő mellett ahol már a 2000 évek elején is  működött 2  a magyar Danubius Szállodalánchoz tartozó gyógyfürdő, de mondjuk a Büdösköröl (Smrdaky) ról még hallani is alig lehetett. Mára pedig ennek a neves  és  elismert magyar alapítású gyógyszállóláncnak 3  nemzetközileg is híressé vált  gyógyintézménye  és nagy szállodái is működnek ebben helységben.
Továbbá olyan korábban is közkedvelt fürdőhely mint a Duna melletti  Czízfürdő, amelynek gyógyvizeit is palackozták, ma már mint önálló gyermekfürdő válik a családosok körében kedveltté.

Az újra felfedezés szélén jár Vihnyefürdő is, ahol hajdanán Bolemann István gyógyította kiugróan magas eredménnyel a magyarországi női betegek százait.
Nem is beszélve például az Esztergommal szemben a Duna túlpartján lévő Párkányról, ahol mostanra már Közép –Európa egyik legnagyobb fürdő és wellness központja épült ki  nyári időben naponként 10.000 látogatószámokkal.
Arra is felhívta  a figyelmet bemutatója során Dr. Gazda István professzor úr, hogy mindezeket a nevezetes fűrdőhelyeket az igen gazdag színes képeslapok, régi és új eredeti fényképek s  a plakátok mellett a  kicsiny de igen szép belépőjegyek és nyomatok képein át lehet a legjobban tanulmányozni, ezért is érdemes a könyvet hosszan és eredménnyel tanulmányozni.

Veremidő

A Veremidő című a Mák Ferenc régi kiváló  művelődéstörténész kollégánk által szerkesztett kötetet amely a Magyarok a királyi Jugoszláviában 1918-1941 között időknek a magyar nyelvű sajtójának, napilapoknak, hetilapoknak, irodalmi, művészeti és társadalmi, cikkeinek igen gazdag és átfogó gyűjtését és közreadását jelenti

Továbbá a kötet dokumentum-anyagának  tartalmi feltárását és elemzését egy kiváló tanulmányban is összegezte a kötet szerkesztője, amelyet  Vajdaságban  működő Vajdasági Magyar Művelődési Intézet jelentetett meg Zentán.

Pastyik László bemutatja a Veremidők című kötetet.

Az e korszakot eddig nem igen  érintő s így igen érdekes újdonságokat feltáró könyvet Pastyik László mgr. irodalomtörténész ismertette. Miután  maga is a Délvidéken a vajdasági Topolyán és Újvidéken él s tanított korábban az ottani egyetemen is, így igen gazdag tapasztalatokkal rendelkezve tudta laudálni a kötet értékeit. Rámutatott azokra társadalmi hatásokra amelyek a mai napig is mozgatják s irányítják a kisebbségi sorban élő délvidéki magyarságot.

Mák Ferenc a kötetről beszél

Ezt követően maga Mák Ferenc beszélt azokról a hosszú évekről,amely alatt ez közel 650 oldalnyi  a délvidéki magyarság sokszor igen keserű sorát dokumentáló kötet anyagai  összegyűltek.  Tanulmányában őszintén vallott arról is, hogy igyekezett a királyi Jugoszláviában élt magyarok legjelentősebb sorskérdéseit megfogalmazni és világ  társadalmi és tudományos ítészei elé tárni.

Gondi Martina a VMMI igazgatója intézetüket ismerteti

A könyv bemutatásának zárásaként Nagy Zoltán az MKSz elnöke felkérte Gondi Martinát a VMMI igazgatóját, aki ismertette kiadójuk nemes tevékenységét, amelyet még Hajnal Jenő alapított,aki jelenleg már a Vajdasági Nagyar Szövetség elnöke

Nagy Zoltán MKSZ összegzi a könyvbemutatót

 

 

 

 

 

Az MKE elnökségének tagjai a sikeres rendezvényen

Összességében az MKE jelenlévő vezetőinek a véleménye szerint is az utóbbi tíz év egyik legszínvonalasabb és a látogatottságát tekintve is a legnagyobb létszámot vonzó rendezvénye volt  az MKSZ szervezésben megtartott  rendezvény,amely valóban jól szolgálta a határainkon túl élő magyarság értékeinek bemutatását.

A kötetekről a továbbiakban részletesebb ismertető cikkeket is kívánunk még megjelentetni.

Meghívó    Beck Mária könyvismertetése

 

A bejegyzés kategóriája: Dr.Gazda István, Hírek, Kiállítások, Könyvbemutató, Könyvfesztivál, Meghívó, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*