Beszámoló az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciójának tisztújító taggyűléséről

Beszámoló az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciójának
2019.ápr.11 én megtartott cikluszáró és és tisztújító taggyűléséről

 amelyre a BME-OMIKK könyvtárában a korábbi Természettudományi Olvasóteremben került sor. Du 14- 18 óra között.

Az MKSZ Taggyűlés résztvevői

Miután az 1970 ben  szintén az akkori legnagyobb  országos műszaki könyvtárban jött létre az MKSZ s  működik azóta is töretlenül  közel 50 éve, most is megtisztelő érzéssel jöttünk össze alapitó intézményünkben, hogy beszámoljunk az  2015- 2019 közötti  eltelt 5 év munkájáról ezen az ünnepi taggyűlésen.

Nagy Zoltán az MKSZ elnöke

Nagy Zoltán az MKSZ elnöke hivatalosan megnyitotta az ünnepi taggyűlést. Köszöntötte, hogy most is eljöttek a hozzánk tartozó nagy egyetemek könyvtárainak képviselői az MKE egyik legnagyobb egyéni és testületi  taglétszámú szervezetének számító MKSZ e jeles rendezvényére. Így például  a SOTE Központi Könyvtára, az Óbudai Egyetem , a Pannon Egyetem Veszprémből  és a többi között persze kiemelten is a Budapesti Műszaki Egyetem  azaz a BME-OMIKK könyvtárnak  képviselői.

Molnár Klára  bemutatja a programunkat

A házigazdai feladatokat is ellátó s rendezvényünket gondosan megszervező  műegyetemi könyvtárunkat  mint testületi tagunkat képviselő Molnár Klára könyvtáros kolléganőnk, a BME-OMIKK testületi képviselője a Meghívónkat és a programtervünket egy kedves régi  1898 évbeli diákújság a Megfagyott  muzsikus címlapképével is gazdagította, amelyet örömmel forgattak és nézegettek  a megjelent kollégáink.

Marton József Ernő főigazgató köszönti a taggyűlést

Ennek megfelelően a rendezvényünket a régi szokásainknak szerint a BME-OMIKK főigazgatója Marton József Ernő köszöntötte az egybegyűlteket,  értékelő szavakkal illetve a nagy múltú szervezetünk már eddig elért és felmutatott eredményeit.

Marton József Ernő főigazgató köszönti az MKSZ taggyűlését

Dr.Füredi Mihály levezető elnökünk

Ezt követően Nagy Zoltán az MKSZ elnöke nyitotta meg a cikluszáró  taggyűlést. és egyben felkérte Dr. Füredi Mihályt, hogy mint levezető elnök  vezesse a továbbiakban a taggyűlést egészen a szavazás megkezdéséig.   Tagtársunk ezt a már ismert rutinjával bonyolította le, felkérve a jegyzőkönyv vezetésre egy  és hitelesítésre további két tagtársunkat. Továbbá szintén megválasztásra kerültek a mandátum vizsgáló 3 tagú bizottság tagjai is.

Antal Elli ismerteti a szavazás rendjét

Bemutatta s egyben fel is kérte tájékoztatójának a  megtartására Antal Lajosné Ellit a vezetőségünk ezzel megbízott tagját, aki ismertette  egy korábbi taggyűlésünk  abbeli határozatát, hogy a jelenlegi vezetőséget ara kérik, hogy változatlan összetétellel további minimum egy évig  Ők vezessék tovább a szervezetünket s ezen idő alatt igyekezzenek előkészíteni és felállítani. egy fiatal vezetőségi tagokból álló csapatot., amelyre a tagságunk köreiből  komoly igény mutatkozik. Ezt az előterjesztést a jelenlévő tagság egyhangúan megszavazta. Ennek alapján lehetett a szavazó lapokat a már ismert vezetőségi tagok neveivel előkészíteni a  későbbi szavazáshoz.

Ezt követően Dr. Füredi Mihály elvezető elnök tagtársunk sorban felhívta az érintett vezetőségi tagokat a kötelező beszámoló jelentésiek ismertetésére. Így:

  • Pastyik Endre titkári beszámolóját tartja

    Pastyik Endre titkárt, aki a legtöbb adatot tartalmazó jelentésében ismertette az MKSZ gazdagabb rendezvényeinek, belföldi és külföldi tanulmányútjainak, szakmai konferenciáinak és z un a vállalti könyvtárak Műhelybeszélgetéseinek sorát. Továbbá a saját munkáját, a hírportáljaink ( Muszkon, stb) ügykezelését, a maga által szervezett rendezvényeket,stb.

  •  Nagy Zoltán, elnököt aki az elmúlt öt év legfontosabb szakmai tendenciáit  foglalta össze, értékelte a vezetőségi tagoknak egyenként és együtt végzett munkáját.

    A szavazatszámláló bizottságunk munkában

    Külön kiemelte a Balassi Könyvkiadó által cca. 15.000 kötet átadását az MKSZ nek, hogy mi azt a határon túl élő és lévő magyar iskoláknak, könyvtáraknak ,stb juttassuk el új könyvek, lexikonok, stb. támogatása formájában.
    Ennek nagy szerevezéssel igyekezetünk eddig is leget tenni, de még igen sok további munka kell a befejezéséhez. Összegzésként megfogalmazta a fiatalítás szükségességét de tisztán látva azt is, hogy akiket e ciklus elején már mint lehető legtehetségesebb fiatalokat egyszer már bevontak, azok szinte mindegyike  már vagy nagy magyarországi multiknál vagy külföldön  működő cégeknél dolgozik.

 

Farkas István EB elnöki beszámolóját tartja

  • Farkas István az MKSZ EB elnöke  az ót év alatt hónapról hónapra végzett ellenőrzéseinek nyomán, egy rendezett és szabályszerű pénzügyi tevékenységet folytató  munkáról számolt be, amelyet elsősorban Fazekas Gáborné Jutka az MKSZ gazdasági felelőse végzett el lelkiismeretesen, köszönettel ismertük el munkáját.

Ezek után a levezető elnök  szavazásra tette fel az elhangzott beszámolókat, amelyeket a megjelent tagságunk egyhangú döntéssel elfogadott

Szavazás

A programban foglaltak szerint  ezt követően került sor a sokak által  várt Dr. Gazda István  professzor úr a MATI igazgatójának : Régi magyar tudósvilág digitális térben című vetített képekkel gazdagított igen érdekes előadására, amelyben bemutatta azokat a jeles  személyeket akiknek a felfedezései és munkássá máig  hatnak a mai magyar műszaki fejlődésre s a műegyetemi oktatásban is meghatározó szereplők.

Dr.Gazda István előadását tartja

Mindezek alatt a Szavazat és mandátum vizsgáló bizottság tagjai elvégezték munkájukat s vezetőjük Antal Lajosné Elli kihirdette az eredményt , hogy a jelenlegi vezetőség  tagjai kaptak  további bizalmat az MKSZ vezetésére és még egy új személyt is póttagnak  megválasztottunk.

Ezt követően az MKSZ  ez évben történő további nagy rendezvényeiről az április 26 án megtartásra kerülő könyvbemutatókról a Budapesti Nemzetközi  Könyvfesztiválon s a június 3-tól Székesfehérváron  megnyíló MKE országos szakmai Vándorgyűlésről folyt kötetlen beszélgetés a kávé és sütemények elfogyasztása mellett.

Nagy Zoltán bemutatja új könyvét

Így egy igen jó és eredményes ünnepi taggyűlést zárhattunk be kora este 6 óra körül. A szerény büfé szendvicsei fogyasztása mellett kötetlen beszélgetésre is alkalom nyílt.


..

.

.

.

.

Foto: Takács Ildikó és Tolnai György

Felhívjuk a figyelmet: a BME-OMIKK honlapján is megjelent a híradás az MKSZ ünnepi taggyűléséről Molnár Klára szerkesztésében.

https://www.omikk.bme.hu/hirek/2019041/Mult-jelen-jovo

A bejegyzés kategóriája: Dr.Gazda István, Hírek, Konferenciák, Meghívó, OSZK
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*