Beszámoló a Monet bécsi kiállításról

Az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciójának tagjaival adventi kulturális szakmai napot szerveztünk a világhírű C. Monet festőművész eddig még együtt soha nem látott számú  nevezetes festményének megnézése céljából Bécsbe az Albertina Múzeumban lévő kiállítása keretében.

Az MKSZ csoportunk az Albertina előtt

Az MKSZ csoportunk az Albertina előtt

Látogatás az Albertinában a Monet kiállításon

A mintegy 41 különböző európai, amerikai, ázsiai és  ausztráliai  múzeumokból másfél év munkájával összeválogatott Monet életmű anyag valóban csodálatos festmények megnézését ajánlotta meg a már hónapok óta rendkívüli nagy számban oda látogató érdeklődő hazai és külföldi vendégeknek az e tárlaton kívül is igen gazdag európai modern festészeti gyűjteményekkel rendelkező Albertina képtár gyűjteményei között is.

Belépünk a Monet kiállításra

Belépünk a Monet kiállításra

Azért mert a kiállítás már 2019. január 6-án azaz vízkereszt napján bezár, már most december elején megszüntették az újabb csoportok fogadását múzeumi szakvezetéssel együtt. Nekünk  azaz az MKSZ 35 fős csoportjának is csak a még jó időben elkezdett német nyelvű levelezés és az Albertina múzeum kedves Lassy-Beelitz Friderika munkatársa segítő készségének és támogató ügyintézése s szívessége  folytán sikerült még az utolsó pillanatban mindannyiunk részére együtt a belépőjegyet megszereznünk, ezúton is mondjunk köszönetet érte.

Monet_Trouville-i_partonÍgy tudtunk 2018. december 05 én  kora reggel 06 órai Budapestről való indulással a hivatalosan 10 órakor nyitó múzeumba e napon. Már 9.30 körül bejutni. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a kedves osztrák múzeumi kolléganő elárulta nekünk, hogy tekintettel Monet halálának évfordulós napjára ez egyszer kivételesen korán azaz reggel 09 órakor  már ki nyit  az Albertina Múzeum és eset 21 óráig azaz 12  órán át nyitva lesz.

Osztrák kisdiákok a Monet kiállításon

Osztrák kisdiákok a Monet kiállításon

Szerencsésen bejutva láthattuk is ennek a következményeit, miután a legtöbb osztrák általános és középiskola e napara szervezete meg a gyerekek oda látogatását , lefelé nézve az emeleten lévő fő bejárattól  kígyózó sorokban álltak és vártak több százan a még aznapi bejutásban reménykedve.

Mi beérve a kiállításra kisebb 3 – 5 .-7 fős csoportokra szétválva vagy teljesen szólóban is jártuk végig  a cca 20-25 teremből álló kiállítást megismerkedve az impresszionizmus különböző korszakaival is Caude Monet csodás táji élményeket különböző napszakokban megörökítő festményei által.

Rózsakert

Rózsakert

Mintegy közel  3 órát töltöttünk bent megmerítkezve élete és munkássága legkülönbözőbb korszakainak képeiben, beleértve a már a szemromlása és vakság közeli állapotában festett ún rózsás álomszerű képeit is az 1920 évekből. Egészen az 1926 december 05. én bekövetkezett haláláig.

3.Bécs_séta6_burg2_torony1_500Séta Bécs óvárosában

A képi élmények hatása alól alig felocsúdva léptünk k a verőfényes Bécs belvárosának utcáira majd közös sétára indultunk az óváros központjába a  magyar szent Istvánról elnevezett Stepansdomhoz, ahol megnéztük a csodás gótikus templomban elhelyezett Máripócsi könnyező madonna képet  is ,amelyet I. Lipót császár hozatott ki oda a 1697 ben helyezette el a dómban, azóta is sok ezren látogatják meg naponként.

Adventi vásár a a Városház téren

Majd a Rathausplatzon lévő nevezetes adventi vásárba sétáltunk át. Itt megbámultuk a nevezetes vásári bódékat a kivilágított adventi gyertyákat és megkóstolhattuk a finom forralt-bort a drága de emlékezetes kerámia mikulás csizmákból.

Forralt borkósoló az adventi vásárban

Forralt borkósoló az adventi vásárban

Értékes és sokszínű napot tölthettünk együtt a Műszaki szekció tagjaival és rokonaival és ismerőseinkkel.

Juhász Előd és Nagy Zoltán

Juhász Előd és Nagy Zoltán

Ezek között volt Juhász Előd most már barátunknak is mondható utastársunk aki évtizedeken át a TV ben vezette a Zenebutik  nevezetes műsorát. Az Ő kedves falajánlása nyomán egy remek  kis írását is közre adhatjuk, amelyet hálás szívvel fogadtunk és osztunk meg olvasóinkkal is

.

Juhász Előd írása: Kis visszatekintés

.

.

Borkóstoló a sporoni Lővér pincében

Magyar Dezső főborász bemutatja a borászatot

Magyar Dezső főborász bemutatja a borászatot

Ezek után indultunk vissza Magyarországra de egy igazán érdekes Sopronba tett kitérővel, ahol megálltunk a Lővér pincészetnél,ahol Magyar Dezső főborász mintegy órás érdekes előadását hallgathattuk meg a soproni és Sopron környéki borászat történetéről és jelenkori eredményeiről. Ennek értékeiről a finom helybéli termékek sajtok, tepertők és sonkaszeletek mellett a pincészetük jeles borainak megkóstolása útján győződhettünk meg.

Nagy Zoltán
MKSZ elnöke

Meghívó               Juhász Előd írása: Kis visszatekintés     Bécsi Monet kiállítás

Képgalériák

Monet_Trouville-i_parton

 

Monet Képgaléria

 

 

Vetített képanyag

Vetített képanyag

 

A vetített képanyag letölthető (tömörítve)
a bécsi utazásunk és a Monet-kiállítás fotóiból
összeállította: Tolnai György

A bejegyzés kategóriája: 2018 Bécs-Monet kiáll., Ausztria_2018, Bécs, Hírek, Kiállítások, Monet kiállítás, OSZK programok
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*