Beszámoló az ERDÉLY KOLOZSVÁRI SZEMMEL fotokiállításról

Beszámoló az  ERDÉLY KOLOZSVÁRI SZEMMEL  című
             Szabó Dénes  egykori kolozsvári fényképész  
üveglemezeken fennmaradt fotóműveiből összeállított
kiállítás látogatásunkról

Az MKE Műszaki Könyvtáros Szervezetének tagjainak ész OSZK érdekelődő munkatársainak 2018 április 5-én Csilleg Katalinnak a kiállítás kurátorának szakvezetésével  nyílott lehetősége arra, hogy alapos betekintés kapjon ennek a ma már páratlan értékű gyűjteménynek az értékeibe.

Résztvevők a kiállítás megnyitóján

Résztvevők a kiállítás megnyitóján

Ez  a kiemelkedő gyűjtemény ugyanis mintegy 2500 felvétel jelent, amelynek készítője a XIX század legvégétől  de leginkább a XX század első harmadában végig fényképezte Erdély ország tájait, épületeinek legjelesebb alkotásait és  az e korban élt embereket a hétköznapjaiban és az ünnepe alkalmain egyaránt.

Csillag Katalin a kiállítás kurátora

Csillag Katalin a kiállítás kurátora

 

Kurátorunk az OSZK Dia és Fényképtárának jelenlegi vezetője így írt és fogalmazta meg a kiállításban bemutatásra került mintegy 200 fényképen   látottak leglényegesebb elemeit ismertető cikkében, amely az OSZK honlapján került elsőként közlésre.

 

 

 

 

 

Törékeny művek…

A szekrények, fiókok, raktárak sarkai gyakran meglepetéseket rejthetnek.
Nem csak az otthonokban, hanem a közgyűjteményekben is.
     Ilyen örömteli meglepetés volt számunkra az OSZK Fényképtárában, amikor pár évvel ezelőtt a kisebb szekrényben kékes színű papírba csomagolt üvegnegatívok ezreivel.
    A csomagoláson  – jó esetben – egy-egy település vagy hely neve állt.  Hosszas keresgélés, kutatás után sikerült rájönnünk, hogy Szabó Dénes kolozsvári fényképészmester szétszóródott életművének tekintélyes része, mintegy 2500 db, döntően 10×13 cm-es üvegnegatív rejtőzött vagy 35 éve a szekrényben. A törékeny lemezeknek csupán kisebb része sérült meg.

Szabó Dénes felvétele a Medve tónál

Szabó Dénes felvétele a Medve tónál


     Az eddig megjelent cikkek s egyéb dokumentumok tanúsága szerint ismeretlen ismerősünk, Szabó Dénes élete még a kolozsváriak előtt is ismeretlen, noha évtizedeken keresztül a város központjában volt műterme. Cége, a Fotofilm Erdély egyik legbővebb terméssel bíró képeslap-kiadó vállalkozása volt.  Reklámjaiban Szabó Dénes is büszkén hívta fel a figyelmet  a „legszebb kivitelű” képeslapjaira.

Fotók a Kolozsvári Nemzeti Színház művészeiről

Fotók a Kolozsvári Nemzeti Színház művészeiről


Magát elsősorban a Kolozsvári Nemzeti Színház fényképészének tartotta, munkásságában erre volt a legbüszkébb. Románia szocialista korszakában, szinte haláláig (cca. az 1970-es évek eleje)  a Kolozsvárott megjelenő „Igazság” című lap munkatársa volt.
  

Szabó Dénes a Pásztortűz című folyóirat fényképésze

Szabó Dénes a Pásztortűz című folyóirat fényképésze

Kolozsvári műterméről, működéséről 1935-től vannak adataink. Egészen az 1940-es évek közepéig jelentek meg felvételei az Erdélyi Szépmíves Céh által kiadott könyvekben, s a Kolozsvári Nemzeti Színház című hetilap, valamint a Reményik Sándor által szerkesztett Pásztortűz c. folyóirat olvasói is rendszeresen találkozhattak a Fotofilm – azaz Szabó Dénes felvételeivel.

     Halála után műtermének tartalma szétszóródott, igen sok felvétele megsemmisült. Kisebb csoda folytán a képeslapok készítéséhez használt negatívjai jelentős része (elsősorban tájképek, városképek) átkerültek az Országos Széchényi Könyvtárba. Feldolgozásukra most került sor.

     Privát információk szerint ugyancsak mintegy 2500-3000, elsősorban színházi tárgyú felvétele a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárba került – ám még feldolgozatlan. (Bár tettünk rá kísérletet, még nem sikerült a kapcsolatot megtalálni a gyűjtemény kezelőjével.) Ugyancsak jelentősebb mennyiség, mintegy 3000 felvétel van magángyűjtők birtokában.
        Kiállításunk felvételei a gyűjteményben lévő összes témakört prezentálják: az erdélyi tájak, városok, műemlékek éppúgy megjelennek, mint a paraszti munka, a városi élet, s a méltán híres népviselet képei.

Székelyföldi tájkép

Székelyföldi tájkép


     Az első lépést tesszük meg e tárlattal Szabó Dénes munkásságának megismerése és megismertetése felé, remélve, hogy a jövőben a kutató- és feldolgozó munkát a nagyobb gyűjtemények birtokosai együttesen, összehangoltan végzik majd el.

Csillag Katalin művészettörténész

Csillag Katalin nagyon érzékletesen igyekezett feltárni az eddig már felkutatott ismereteket, adatokat és magának a  ma még  zömében feldolgozatlan  állapotban  lévő gyűjteménynek a jelentőségét.

Múlt és jövő

Múlt és jövő

Megnyugtató volt, hogy elmondhatta az OSZK lehetőséget biztosított arra, hogy e páratlan üvegelemez gyűjtemény, konzerválása és digitalizálása amely alapfeltétele a feldolgozhatóságának az év végéig megtörténhet. Az eddig látott képek felkeltették a közönség érdeklődését a gyüjtemény további részére is.

Azzal a jó érzéssel köszönhettük meg  alapos és több mint másfél órás beszélgetéseket is magában foglaló  szakvezetését,  hogy ez csak a nyitánya volt e kincsek láthatóságának s mint a latin közmondás a” pars pro toto” , taraja ez csak rész volt az egészből, amelyet a következő évben s években újból és újból megcsodálhatunk majd.

MKSZ tagjaink a kiállításon

MKSZ tagjaink a kiállításon

Bízva ebben és megköszönve az igen tartalmas és érdekes kiállítási élményeket nyújtó alkalmat mind 20-25 fő tagtársunk és kollégáink nevében így búcsúzunk:   VISZONTLÁTÁSRA !

Nagy Zoltán
MKSZ elnök

Fotók:    Karasz Lajos, Nagy Zoltán és Tolnai György
Képgaléria Karasz Lajos (OSZK) felvételeivel

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiállítások, OSZK programok, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*