Beszámoló az MKSZ 2017-es Luca napi rendezvényéről

                BESZÁMOLÓ a MŰSZAKI KÖNYVTÁROS SZEKCIÓ
2017 ÉVI  BESZÁMOLÓ TAGGYÜLÉSÉRŐL ÉS
LUCA NAPI RENDEZVÉNYÉRŐL

Az idén 2017 december 15-én az OSZK épületében a VIII szinten megtartott MKSZ Luca napi rendezvényünk a vártnál is nagyobb sikerrel zajlott le.

Az OSZK un. Társalgó-blub terme teljesen megtelt s annak ellenére, hogy pénteken du 14órára hirdettük meg, s az eső is esett, továbbá a Budavári palotákhoz feljutni sem könnyű a kora estig tartó rendezvényünkön több mint 50 fő vett részt.

A levezető elnök Rettich Béla rangidős tagtársunk irányításával meghallgatták az MKSZ vezetőnek beszámolóit: így:

Bolváriné Kiss Annamária

Bolváriné Kiss Annamária

Elsőként Bolváriné Kiss Annamária titkárunk alapos és sok pontos adatot és eseményt is felsorakoztatott évi munka összegzését, mely ez évben is jelentős programok magvalósítása alapján jött létre. Így: igen sikeresek voltak a tavaszi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, majd a kora nyáron, Miskolcon, az Egyetemen megrendezésre került MKE vándorgyűlés, az évközi Műhelybeszélgetések a Vállalati és a műszaki könyvtárakról és határainkon túl lévő magyar könyvárak támogatása s az ehhez kapcsolódó idén ősszel megvalósult szakmai tanulmány utunk az I. Világháború Északi frontjain lévő magyar emlékek és a katonai temetők megtekintése is, amely igen sok tagtársunk érdeklődését váltotta ki. Erről külön képes beszámoló is készült melyet e program keretében ismerhettek meg az ott egybegyűlt kedves vendégeink.

Nagy Zoltán

Nagy Zoltán

Ezt követte Nagy Zoltán értékelő összefoglalója, amely ezen túlmenően külön kitért a 2018 évi megvalósításra váró feladatok tervezetére is. Ezt is a tagságunk elé terjesztette, felkérve kollégáinkat, hogy tegyék meg majd javaslataikat a jövő év első hónapjában a magyar Kultúra Napjára tervezett első rendezvényünket bezárólag, hogy az MKSZ végleges évi programja 2018 telének végére elfogadott munkatervé váljon.

2017_Luca1_hivat.04_István_500Farkas István az MKSZ Ellenőrző Bizottságának vezetője, beszámolt arról, hogy az év folyamán rendszeresen megkapta Fazekas Judit pénzügyi felelősünktől az előirt összegzéseket, számlakivonatokat és pénzügyi jelentéseket is, amelyek szakszerű és alapos munkavégzésről adtak képet neki. Köszönettel ismerte el Fazekas Judit és Antall Elli munkáját is, akik egész évben precízen igyekeztek dolgozni és egyeztetni az MKE irodájában Hantal Zsófia irodavezetővel is.aki a könyvelő céggel havonként lezárja a pénzügyi tevékenységünket.

Pastyik Endre

Pastyik Endre

Az MKE un „parlamentjében „azaz az MKE Tanácsában Pastyik Endre képviselte ez évben is az Műszaki Könyvtáros Szekciónkat eredménnyel. Több vitás kérdésben is előre sikerült vinnie az MKSZ ügyeit, további pozitívumot jelentett, hogy az általa is előterjesztett tagtársaink az MKE kitüntetésekben és az állami nagy kitüntetésekben is részesültek.

Így, Palotai Mária MKE Emlékérmet kapott, míg Nagy Zoltán az MKSZ elnöke pedig a Szinnyei Díjban részesült 2017 év folyamán. Továbbá miután Bolváriné Kiss Annamáriának a családi életében bekövetkezett változások miatt jövőre már nem tudta ellátni az MKSZ titkári teendőit, ezt 2018 tol Pastyik Endre veszi át és viszi tovább a tagságunk és a vezetőségünk megtisztelő megbízása alapján.

A taggyűlés résztvevői

A taggyűlés résztvevői

Az MKSZ beszámoló jelentéseit a tagság Rettich Béla levezető elnök által feltett szavazási kérdései nyomán  az érintett beszámoló személyek tartózkodása mellett egyhangúlag elfogadta.

Ezzel a beszámoló taggyűlés befejezte munkáját és a levezető elnök visszaadta a szót Nagy Zoltánnak az MKSZ elnökének, aki bejelentette a már igen várt kulturális program megkezdését.

Brátán Vera énekel

Brátán Vera énekel

.

Ennek során került sor Brátán Vera – Mády Gábor, ének és ütőhangszeres duó nagy sikerű:

.

Dalok Luca szék készítéséhez ütőhangszerekkel és adventi csillagfénnyel
című műsorára.

Hallgass meg egy dalt

.

.

A vetített-képes utibeszámoló nyitóképe

A vetített-képes utibeszámoló nyitóképe

Ezt az emelkedett hangulatot vitte tovább egy másik meghatározó élményként a Tolnai György kollégánk összeállítása alapján bemutatott fényképek által megidézve az I. Világháború Északi Frontjai felé tett szakmai utunk során látott magyar vonatkozású harci események emlékhelyeinek és az ott sajnos százezres nagyságú elhalálozott magyar katonáink temetőben tett tisztelgő és kegyeletünket lerovó látogatások.

Ezeknek a ma Szlovákiában lévő Takcsányon, majd a Dél Lengyelországban Przmyslben –Tarnowban és ezt követően Limanovában lévő emlékhelyeknek s ez utóbbi estében a híressé vált győztes magyar katonai áttörés emlékeit idézhettük meg a több tásunk (Antal Elli és Antal Lajos,  Krasznainé Enikő. Nagy Zoltán s jelentős számban Tolnai György) által beküldött fényképek alapján.

A képeket Nagy Zoltán mutatta be szöveges kísérettel megidézve az ott elhunyt költőnk Gyóni Géza híres a Csak egy éjszakára….. kezdetű versének drámai sorait is.

A háborús élmények komorságát oldotta, hogy a közel félszáz résztvevő tagtársunk és hozzátartozóik eljutottak az utazásunk során Jaroslavban hol a z ott a környéken élt II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékeit, Lancutban a híres Potoczky kastély rendszert majd a szintén magyar vonatkozású legendában Kinga királynőnk révén is híressé vált Bocsinai sóbányát is mg tekinthették szakszerű vezetéssel és „sószépségekben” is gazdag élmények közepette.

 Az MKSZ vezetősége nevében köszönjük mindenkinek, aki a Luca nap előkészítésében, megszervezésében részt vett és a finom süteményekkel megjelenve emlékezetessé tette ezt a jelentős taglétszámú rendezvényünket.

Nagy Zoltán
Elnök

 

A vetített-képes utibeszámoló nyitóképe

A vetített-képes utibeszámoló nyitóképe

A vetített képanyag letölthető (tömörítve)
Dél Lengyelországi utazásunk fotóiból
összeállította: Tolnai György

Meghívó

Brátán Vera énekel
(
ha nem szólal meg, ajánljuk
a MusicPlayer társítását a
lejátszásra)

A bejegyzés kategóriája: 2017 Przemysl-Limanowa, Hírek, Luca nap, OSZK programok
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*