Beszámoló a GO DIGITAL konferenciáról

Beszámoló a GO DIGITAL  elnevezésű konferenciáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtárának  rendezésében

2017. május 2-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár műhelykonferenciát szervezett

Go Digital – A közgyűjteményi digitalizáció kérdései” címmel.

A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés  projekt keretében. A konferencián főként a könyvtári, levéltári, múzeumi szakmák digitalizálással foglalkozó szakemberei ismertették a hazai helyzetképet és vázolták a jövőbeni terveket. Így érdekes volt meghallgatni  Sörény Edina főigazgatónő nyitó expozéja után.

A konferencia hallgatósága

A konferencia hallgatósága

Dr. Vigh Annamária főosztályvezető asszony(EMMI) előadását:
A közgyűjteményi digitalizáció  középtávú stratégiájának irányai, címmel amelynek során képet adott az EU fejlesztéseknek a magyar könyvtárak számára megnyíló lehetőségeiről és az egységesített koncepció alapján elvégzendő feladatokról.

Kovács László MTA SZTAKI osztályvezetője érdekes beszámolót tartott az egyre tömegesebben keletkező digitális dokumentumok  megőrzésérnek igencsak súlyos problémáiról.

Dr. Tóth Máté OSZK KI mb. osztályvezetője pedig széles körképét mutatta be az Európai Unió országai nemzeti, szak és közgyűjteményi könyvtárainak  digitalizálási nemzetközi   trendjeit. Külön szól a már eddig megvalósult gyakorlati eredményekről,amelynek alapját az összehangolt előkészítés és az egységes nemzeti koncepciók  betartása képezte.

Holl Adrienn

Holl Adrienn

Talán a legérdekesebb előadást a már eddig megvalósult hazai közgyűjteményi digitalizálási gyakorlatról P. Holl Adrienn a Budapest Fővárosi Levéltár főosztályvezetője tartotta,  aki teljes adatrendszert mutatott be  képi demonstrációval összekötve a ma már sok millió oldalt kitevő páratlan értékű eredeti kéziratoknak a mikrofilmen való megőrzése melletti digitalizálásáról, valamint külön szólt a még korábbi években  készített mikrofilmek digitalizálásáról is.

Nagyon szimpatikus volt, hogy mindig az eredeti dokumentumok teljes kőrű megőrzését tartották és tartják szem előtt, így a bármilyen típusú képi rögzítések előtt restaurálják illetve konzerválják a dokumentumokat, mely gyakorlatot az OSZK Hírlap-állományvédelmi Központjának Hold utcai részlegéből hozta magával, mely tanulóhelye s egyben első munkahelye is volt.

Mészáros Zoltán előadását tartja

Mészáros Zoltán előadását tartja

 A Levéltárban jelenleg is ezt a koncepciót valósítják meg. Fontosnak tartják a  tartós anyagokon azaz a filmen való megőrzést, valamint  a digitalizálással a széleskörű hozzáférés biztosítását.
A rendezvényen egy igen érdekes és a legmodernebb képrögzítési eszközök bemutatására is sor került a Pedro Kft által:  Digitalizáló céleszközök a gyakorlatban címmel tartott előadást Mészáros Zoltán könyvtáros-informatikus.

.

.
A digitalizálásban ma használatos eszközöket és szolgáltatásokat  Farkas István gépészmérők a Pedro Kft ügyvezető igazgatója a Műszaki Könyvtáros Szervezetünk  testületi tagja  be is   mutatta  a Ludovika Campus épületében található NKE könyvtárában. Ezen eszközök egy részét már a napi digitalizálási  munkák  során folyamatosan használják.

Farkas István bemutatót tart

Farkas István bemutatót tart

Köszönet illeti Sörény Edina főigazgató asszonyt ennek a már nagyon hiányzó szakmai körképet bemutató és gyakorlati tapasztalatokat is biztosító  rendezvénynek  a megszervezésért. Az MKE Műszaki Könyvtáros Szervezete az év második felében közösen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtárával    folytatni kíván   szakmai sorozat formájában továbbfejlesztve.

Mészáros Zoltán és Nagy Zoltán

A műhelykonferencia részletes programja, és az előadások anyagai az alábbi oldalon tekinthetők meg: http://uni-nke.hu/konyvtar

 

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Konferenciák, Könyvtár látogatások, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*