Beszámoló a 2016-os Luca napról

Luca napi beszámoló az MKSZ 2016 évéről

lucanap_2016_01_800

A Luca nap szakmai része

A Műszaki Szekció haladó hagyományainak megfelelően idén is megtartottuk, december 13-án, azaz Luca napján az éves beszámoló taggyűlésünket és kulturális műsorral egybekötött évzáró rendezvényünket.

lucanap_2016_32_annamati2a_500

Kiss Annamária

Ennek keretében a szép számmal egybegyűlt tagságunk elsőként Kiss Annamária titkárunk tényadatokban és az események vonatkozásában is gazadag beszámolója hangzott el. Fontos eredménynek tekintjük, hogy az új titkárunk tevékenysége által változatlanul jó szervezettséggel tudtunk működni és  újabb eredményeket értünk el vele közösen.

Megvalósultak a legfontosabb célkitűzéseink a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon és az idén Veszprémben megtartott MKE Vándorgyűlés tekintetében is. Mind a két esetben jelentős létszámú un teltházas programokat tudtunk létrehozni. Ezek közül is kimagaslik a reformkor idején Széchenyi István által Balatonfüreden vízrebocsátott s pár éve felújított Kisfaludy nosztalgia gőzhajóra „kihelyezett” szekció előadásaink „ csúcslátogatottsága”.

lucanap_2016_15_400

Nagy Zoltán

Ezt követte Nagy Zoltán elnöki beszámolója, amely elsősorban az év során bekövetkezett tendenciákról szólt. Így érintette a taglétszám változás kérdéskörét is, amely a nagyobb létszámú nyugdíjas tagságunk csökkenését, míg az aktív és fiatal tagságunk létszámának relatív növekedését mutatta. Szólt arról is, hogy mennyire fontosak a vállalati un Műhelybeszélgetések sorozatának folytatása. Kiemelten fontos a határainkon túl lévő magyar  művelődési intézmények, könyvtárak, iskolák és kulturális egyesületek támogatása és ajándékkönyvekkel való ellátása. Idén Horvátországban, Eszéken, Harasztiban majd Boszniában Szarajevóben került erre sor a szokásos őszi tanulmány utunk során, de ezt folytattuk novemberben, Esztergomban a szakmai napunk keretében is.

lucanap_2016_39_400

Farkas István

Szervezetünk pénzügyi helyzetéről a tagdíjainkból befolyt összegek okos és eredményes felhasználásról és a gazdálkodásunk rendezett, szabályos működéséről az MKSZ Ellenőrző Bizottságának vezetője Farkas István számolt be. Ismertette gazdálkodásunk legfontosabb tényadatait, amelyet havonkénti összeállításban Fazekas Gáborné Jutkától, vezetőségünk gazdasági felelősétől kap meg, aki lelkiismeretesen és pontosan végzi  a munkáját.Az írásos beszámolóban szereplő pénzügyi számok, kiegészülve a december 31. ével, lezáruló un zárszámadás tényeivel majd 2017 évben, kerülnek leadásra s ezt követően közlésre is.

lucanap_2016_42_pastyikendre1_500

Pastyik Endre

Pastyik Endre, aki a szervezetünknek az MKE un Tanácsában a képviselője írásban és itt a taggyűlésen szóban is beszámolt az éves tevékenységéről.  Alaposan ismertette az évi  4 alkalommal összehívott MKE Tanács ülésen elhangzottakat és a több, mint 30 szervezet képviselői által felvetett problémákat is. Ezek között az egyik legrégebben húzódó ügykör, hogy az MKE Honlapja, amely elsősorban  „Könyvtárvilág” nevű  – egyébként igen  jól szerkesztett  – Web-magazinból áll, sajnos  egyáltalán nem működik aktív honlapként. Több ízben rákérdeztünk hogy ennek a megújítása miért marad el immár a második éve, annak ellenére ,hogy többek között az MKSZ szakemberei által készített s az MKE Elnökségéhez benyújtott dolgozatok ezt már régóta lehetővé tennék.

arc_furedi_misi_2016_lucanap-400

Dr.Füredi Mihály

Az elhangzott beszámolókat, a taggyűlésünket levezető elnök Dr. Füredi Mihály elfogadás végett a tagságnak egyenként szavazásra tette fel. Ennek megtörténte után megállapította, hogy ellenszavazat nélkül s  minden esetben  egy 1 fő tartózkodása mellett egyhangúlag elfogadták. A taggyűlésről hangfelvétel és írásos jegyzőkönyv is készült.

.

Luca napi zenés műsor

Ezt követően már sor kerülhetett a Luca napi kulturális műsor meghallgatására is.

lucanap_2016_15_gorogzenesz2_500

Angelidisz Vaszilisz görög népi hangszeren játszik

Idén igen nagy zenei élményben lehetett a megjelent tagjainknak és kedves kollégáinknak része, miután sikerült meghívnunk A n g e l i d i s z V a s z i l i s  neves görög zenészt, aki a sokak által közkedvelt „ Z E Y S” nevű együttesének programjából válogatott műsorát adta elő buzukin, klarinéton.

lucanap_2016_45_zeusz9_tanc-%00

A görög művész szirtakit táncol

Nagy tetszésünkre nemcsak énekelve de több zeneszámot végig  táncolva is bemutatott.  A felemelő és a közelgő karácsonyt is megidéző zenei műsor meghallgatása és élvezése után már megkóstolgathattuk a tagjaink főleg a tagtársnőink által készített sütemény „ remekművek” némelyikét és fogyaszthattunk a szerény bűfé ellátásunk finom szendvicseiből is.

.

.

Vetített képes beszámoló Boszniáról

0-bev1_bosznia2_cimlap_txt-500Így már még nagyobb kedvvel és kíváncsisággal vártuk az évenként szokásos „képes” bemutatóját a szakmai útjainknak, amelyet idén is Tolnai György tagtársunk és barátunk állított össze.

0-bev4_terkep_bosznia_felosztasa_tx500

.

.

.

Ezt egy jól vetíthető és kellemes zenei aláfestéssel is kiegészülő műsorrá tette, mind a Horvátországban és Boszniában tett októberi tanulmányutunk esetében is.

A Boszniában élő három népcsoport együttélésének nehézségeit földrajzi vonatkozásban Pastyik László világította meg a mellékelt térkép alapján.

Látogatás Esztergombnan

Ugyanúgy  egy rövid de lényegre törő összefoglalását láthattuk a Suzuki gyárban és Esztergomban  a  nagy múltú történelmi városban  tett  látogatásunknak, amely az államalapító Szent István királyunktól kezdve több mint 300 éven át hazánk fővárosa is volt.

Szalay Katalin bemutatja a Bencés Hymnariumot

Szalay Katalin bemutatja a Bencés Hymnariumot

Az itt  vetített képanyag elérhető  az interneten át is Honlapunkban.

Boszniai beszámoló                               Boszniai vetített képanyag
Esztergomi beszámoló                          Esztergomi vetített képanyag

Befejezésként az egyre erősödő télben jól esett,’ megmártóznunk” a Farkas István tagtársunk s EB elnökünk által készített videofelvételt nézve a Balatonban. Amikor is ez év július   8. –án együtt voltak „csapataink” a többi MKE tagtársunkkal a Kisfaludy nosztalgia – az első magyar lapátkerekes gőzös fedélzetén eltöltött igen hasznos ismereteket és szép élményeket adó másfél órán át az MKE veszprémi Vándorgyűlésének idején.

Az utastársak örömmel nézik a boszniai képeket.

Az utastársak örömmel nézik a boszniai képeket.

Nagy Zoltán

Fotó: Karasz Lajos, Nagy Zoltán, Tolnai György

További kapcsolódó anyagok

Boszniai beszámoló                               Boszniai vetített képanyag
Esztergomi beszámoló                          Esztergomi vetített képanyag  (feltöltése folyamatban)

Legutóbbi Hírlevelünk (2016.5)         Az összes hírlevél

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Közgyűlés, Luca nap, Rendezvények, Rólunk
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*