Beszámoló az MKSZ 2016. évi Könyvfesztiváli programjáról.

Az MKSZ programjának hallgatói

Az MKSZ programjának hallgatói

Idén is arra törekedtünk, hogy a hagyományok értékeinek felmutatása mellett, a műszaki és idén jelesül az orvostudomány területén jelentkező újdonság általunk történő közvetítésének egy modern példáját tárjuk fel az érdeklődő kollégáink előtt.

Nagy Zoltán  köszönti Dr.Réffy Balázst, előadónkat

Nagy Zoltán köszönti Dr.Réffy Balázst, előadónkat

Ennek keretében egy remek tájékoztatót hallgathattunk s gazdag diaképeken keresztül szemlélhettünk meg Dr.Réffy Balázs az Akadémiai Kiadó igazgatójának előadásában, amelynek keretében a Napvizit orvosi tudástárat (NOTA) mutatta be, mint hatékony és gyors új online kereső szolgáltatásukat. Az érdekes példákkal is fűszerezett betekintési lehetőséget, nagy és alapos érdeklődés fogadta, amelyet a megtelt MKE Könyvklub képei is mutatnak.

Ezt követően visszatértünk a hagyományaink a határainkon túlról jelentkező értékes magyar könyvkiadásunk egy egy jeles példájának bemutatására.

Idén a délvidéki Vajdaságban hosszú évek óta eredményesen működő helytörténeti és néprajzi egyesületek egy egy tanulmánykötetét vagy évkönyvében megjelent értékes tanulmányokat igyekeztünk országosan is ismertté tenni.

Erről részleteiben Mák Ferencnek az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilapban már közvetlenül a 2016. április 24-ét követő napokban napvilágot látott az általa szerkesztett Gyűrődések rovatában: A feladat széppé teszi, az embert címmel megjelent írásának idevágó részének az idézésén keresztül kívánunk érzékletes képet adni:

Dr.Szőke Anna ismerteti a Néprajzi Társaság könyvsorozatát

Dr.Szőke Anna ismerteti a Néprajzi Társaság könyvsorozatát

Alig valamivel a Forum-könyvek ünnepét követően a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Nagy Zoltán vezette szekciójának pódiumán újabb délvidéki műhelyek mutatkozhattak be az olvasóknak: Szőke Anna előbb A kulturális emlékeink a Kárpát-medencében című kötetről beszélt, majd szólt a Kiss Lajos Néprajzi Társaság munkájáról és tevékenységéről is. Nem leplezett örömmel mondta: a kötet is azt bizonyítja, a délvidéki magyar néprajzosok táborában helyet kértek maguknak a szép reményekre feljogosító fiatalok is.

.

Klamár Zolán előadását tartja

Klamár Zolán előadását tartja

Klamár Zoltán viszont Szőke Anna tudományos munkásságát méltatta. Nagyra értékelte a néprajztudós munkásságát, akinek már több kötete vált ismertté a vajdasági kisegyházak és vallási közösségek tevékenységét és szerepét bemutatva.

.

.
.
.

Pastyik László mgr. bemutatja a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület kiadványait

Pastyik László mgr. bemutatja a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület kiadványait

A délvidéki magyar tudományos élet újabb színfoltjaként Pastyik László a most megjelent, immár 6. Évkönyve kapcsán a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesületről szólt. Kiemelte: tájainkon érezhetően a kilencvenes évek háborúi során fordult az érdeklődés a múlt eseményei és a megtartó hagyományok tisztelete felé, akkor, amikor fennállt annak veszélye, hogy az idegen katonák elüldözik magyarságunkat a szülőföldjéről. Akkor kellett valami fogódzót találni a túlélés reményeihez.

Besnyi Károly a 6.Évkönyv szerkesztője bemutatja a tanulmánykötetet

Besnyi Károly a 6.Évkönyv szerkesztője bemutatja a tanulmánykötetet és Tomik Nimród az Egyesület elnöke

„Jönnek olyan idők, amikor rettenetesen kapaszkodnunk kell. Makacsul meg kell fogódzkodnunk mindenben, ami a miénk, ami rólunk szól, amire büszkék lehetünk” – idézte a 6. Évkönyv bevezető sorait Besnyi Károly, a kötet szerkesztője.

Tomik Nimród, az Egyesület elnöke elismerően szólt mindazokról, akik a maguk helyén, a maguk eszközeivel értékeket mentenek. Erről tanúskodik a közel három tucat szerző, aki írásával ismét emléket állított a délvidéki tájnak és lakójának egyaránt.

A mai világ támolygó céltalanságában íme a bácskai és a bánsági ember üzenete tüntetően egykedvű korának: bőségesen van alkalom a szépség, a jóság és a megfontoltság megkísértésére: a művészettörténésznek, a népdalok gyűjtőjének, a néprajzosnak és a krónikásnak (a szépírók társaságában) mindenkor kijut a feladatokból, ha vállalja a népe iránti elkötelezettséget, ha a maga helyén tisztességesen elvégzi azt a munkát, amire ő kiválasztatott és amire kijelöltetett. A tavaszi Könyvfesztiválnak abban a délvidéki szegletében csak derűs arcokat láthatott a közönség. Mert a feladat széppé teszi az embert.

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület Évkönyveinek sorozata

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület Évkönyveinek sorozata

Nagy Zoltán és Mák Ferenc

 Meghívó     Mák Ferenc: A feladat széppé teszi az embert

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiadvány, Kiállítások, Könyvbemutató, Könyvfesztivál, Meghívó, Rendezvények, Rólunk, ünnep
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*