Retro találkozó a Hold utcáról 2016

Beszámoló az MKSZ 2016 évi un retro nőnapi találkozójáról, az egykoron az OSZK Hold utca 6 alatti részlegében dolgozott ma már zömében nyugdíjas kollégák részére. (2016.márc. 8)

Hold utcai OSZK-munkatársak

Hold utcai OSZK-munkatársak

A 2 Bp. V.ker Hold utca 6 alatt 1973 és 2008 között eltelt harmincöt éven át az OSZK jól felszerelt Hírlap állományvédelmi részlegei, mint a Mikrofilm és Fényképtár, a Hírlap Restauráló osztály és Kötészet, a légkondicionált biztonsági film és fotóarchívum működtek.  Mintegy 50 fő szakember, könyvtárosok, mikrofilmes és informatikusok, fényképészek, restaurátorok, könyvkötők dolgozott itt.

Mindezek mellett itt kapott elhelyezést több évtizeden át a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Információs és Könyvtári Kamara és az un “3K Könyv, Könyvtár, Könyvtáros”  szaklapunk szerkesztősége is.

Külön jó lehetőséget biztosított a hazai és határon túli magyar könyvtárosok részére, hogy az OSZK előnyös gazdasági befektetéssel és eredménnyel vendégszobákat tartott fenn a kutatni, tanulni vagy továbbképzésre érkezett kollégáinknak.

Mindezt egy máig is vitatott, bizonyára eléggé át nem gondolt döntés sorozat és hirtelen végrehajtás következtében nagy anyagi költség ráfordítással felszámolták, megszüntetve vele a nemzetközileg is elismert és mintaként számon tartott országos könyvtári állományvédelmi központot. A szétszedett és lerombolt mintegy 2900 m2 nyi liftekkel ellátott 3 szintes helységrendszer az óta is üresen és gazdátlanul áll ott s vár talán egykor újból felvirradó jó gazdákra és felhasználókra.

Fényképeken emlékezve a szép régi időkre

Fényképeken emlékezve a szép régi időkre

Az itt tevékenykedő munkatársak zöme is hölgydolgozó volt. Akik közül sokan részt vettek az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciójának szakmai és öntevékeny társas kulturális életében, ezeknek a régi kollégáinknak, beleértve az MKE és a 3K szerkesztőségének munkatársait is kívánt az MKSZ vezetősége egy a korábbi évtizedeket, fényképekkel, videofilmekkel, és filmekkel megelevenítő un retro találkozót szervezni. A számos régi munkatárs között megtisztelte jelenlétével az összejövetelünket Gerő Gyula a Könyvtáros című szakfolyóiratunk egykori neves főszerkesztője is. A régi szokások újra megéledtek, mert igen sok étel és sütemény remekmű került elfogyasztás útján való tesztelésre és értékelésre.

Bayer László a Hold utcáról című versét szavalja

Bayer László a Hold utcáról című versét szavalja

A mintegy 4o-50 fő résztvevőt Nagy Zoltán az OSZK Hold utcai részlegét egykor irányító vezető köszöntötte és méltatta az ott évtizedeken át végzett állományvédelmi munka ma is használatban lévő eredményeit, egyben köszöntötte a ma már zömében nagymama korban lévő hölgy munkatársakat is egy egy csokoládé emlék szívecske átnyújtásával is. Bayer László régen szintén ott dolgozó mikrofilmes fényképész kollega pedig ez alkalomra írott verseivel örvendeztette meg a megjelent munkatársnőket.

Egybehangzó igény mutatkozott arra, hogy meg kell, ismételni ezt a találkozót s a ma még meglévő dokumentumok alapján fel kell dolgozni és közre kell adni az OSZK Hold utcai részlege korszakos könyvtári állományvédelmi jelentős eredményeinek történetét.

A nagyon sikeres és maradandó élményeket nyújtó rendezvényt az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciójának jeles vezető tagjai Fazekas Gáborné Jutka, Stróh Tamásné Piroska és Zséli Lászlóné, Ani szervezték meg kitartó és szívós munkával.

A bemutatásra került filmeket, video összeállításokat, fényképsorozatok montázsait és új fotókat  Ackermann Ádám, Kiss Gábor és Karasz Lajos az MFT egykori és most a Digitalizáló Osztály aktív  munkatársai  készítették.

Újból találkozzunk!

Újból találkozzunk!

Minden kedves közreműködő munkatársnak a megjelentek hálás köszönetét kívánjuk tolmácsolni a megjelentek és  az MKSZ vezetősége nevében is.

Nagy Zoltán MKSZ elnök

Galéria (Karasz Lajos képei)

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Jeleseink, Konferenciák, Meghívó, OSZK, OSZK programok, Rendezvények, Rólunk, ünnep
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*