Beszámoló a vállalati könyvtárosok 22. műhelybeszélgetéséről – Elektronikus dokumentumok szerzői joga

2015.11.26. Richter Gedeon Nyrt. Műszaki könyvtára

Elektronikus dokumentumok szerzői joga

Műhely- Richter (22.)

Kedves Könyvtárosok, Kedves Kollégák!

Köszönjük Wittinghoff Juditnak és a Richter könyvtárosainak, hogy vendégül látták 22. műhelybeszélgetésünket, és hogy érdekes bemutatót szerveztek számunkra a gyógyszeripari nagyvállalat hipermodern kutatólaboratóriumában!
Beigazolódott, hogy érdemes volt ebben az évben rendhagyó módon egy harmadik workshopot is szervezni a vállalati könyvtárosok műhelybeszélgetése sorozatban, mert az elektronikus dokumentumok szerzői jogi kérdései változatlanul nehezen tisztázhatóak, a terület szabályozottsága bonyolult és folyamatosan változik. Szerencsére Dr. Amberg Eszter, a pécsi Csorba Győző Könyvtár igazgatóhelyettese a téma igazi szakértője, aki naprakészen tájékoztatott minket az aktuális jogszabályi helyzetről, és válaszolt kérdéseinkre.

A legnagyobb meglepetést az jelentette számunkra, hogy az e-könyv egyelőre nem könyvnek, hanem szolgáltatásnak minősül, ami a megszokottól eltérő eljárást kíván a könyvtári gyakorlatban, mind a beszerzés, mind a szolgáltatás szempontjából. A másik kulcskérdés, hogy mit minősíthetünk dedikált zártláncú hálózatnak, ahol legalább a helybenolvasás szabályszerűen biztosítható. Alaposabban megismerkedtünk felhasználási szerződések fogalmával is, amelyek alkalmazása a netes környezetben Magyarországon egyelőre különösen kritikus. A téma nagyon szerteágazó, a sok felmerült kérdésről Ferencz Gáborné Zsuzsa egy részletes összefoglalót is írt számunkra.

Mivel a terület folyamatosan változik, megbeszéltük, hogy rendszeresen visszatérünk majd az elektronikus dokumentumok szerzői jogi kérdéseire.

A következő műhelybeszélgetés várhatóan májusban lesz, a témáját még nem döntöttük el. Kérem szíves javaslataitokat, illetve felajánlásotokat a helyszínre!
Kóródy Judit

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*