MKE80 – Beszámoló a jubileumi konferenciáról

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2015-ben jegyzi fennállásának 80. évfordulóját. Ennek ünneplésére 2015. november 25-én került sor az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar dísztermében.

A rendezvényen Szvorák Katalin, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekművész előadását követően az egyesület elnöke, Barátné dr. Hajdu Ágnes köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a jeles évforduló tiszteletére Nagy Zoltán, az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciójának elnökének gondos munkája során készült egy képarchívum az elmúlt évtizedek emlékeiből, amely folyamatosan bővülő tartalommal látható lesz az MKE honlapján.

Závogyán Magdolna, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára (EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság) a köszöntője mellett a könyvtárosi életpályamodellt érintő változásokat is érintette, illetve kitért arra is, hogy 2016 tavaszától több ponton is érdemi döntés születhet a kulturális szférában foglalkoztatottak esetében.

Szintén köszöntötte a megjelenteket a rendezvény díszvendége, a Sinikka Sipilä, az IFLA leköszönő elnöke, illetve Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke is.

Ezt követően Sinikka Sipilä előadást is tartott a modern könyvtárról, illetve az új könyvtári feladatokról, kihívásokról. Nemcsak képekben, hanem videón keresztül is bemutatta a legnagyobb és legújabb fejlesztésű finn könyvtári épületeket, melyek teljes mértékben az olvasó- és használói közönség igényeire szabva terveztek, építtettek és rendeztek be.

Részletezésre kerültek azok a nemzetközi trendek (új technológia, online tanulás, adatvédelmi változások, stb.), amelyek gyökeres változást hoznak a könyvtári munkafolyamatok, szolgáltatások rendjében, és amelyekhez a könyvtáraknak minél hamarabb, profiljuknak megfelelően igazodniuk kell. A könyvtár ma már digitális térben is működik, melynek jelentős hatása van az online információ-áramlásra is.

Az előadást a jubileumi érmék átadása követte. Barátné dr. Hajdu Ágnes, az egyesület elnöke MKE jubileumi díjat adományozott kiemelkedő szakmai munkájáért:

  • Dr. Bartos Évát, a Könyvtári Intézet nyugalmazott igazgatóját, az MKE 2003-2011 elnökségi tagját
  • Nagy Miklóst, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatóját
  • Dr. Szabó Sándort, az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszék nyugalmazott egyetemi docensét
  • Dr. Gerő Gyulát, könyvtártörténészt, a Könyvtáros c. folyóirat nyugalmazott főszerkesztőjét, a könyvtári kronológia elismert szakértőjét
  • Bakos Klárát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár főigazgatóját,az MKE elnökét 2003-2015 .

MKE_20151125_069

Csépe Valéria agykutatóként a korszerű információszerzés trendjeiről tartotta meg előadását. Elmondta, hogy a könyvtárak a modern technológiáknak (vezeték nélküli hálózatoknak, felhő alapú tárhelyeknek, korlátlan hozzáférésnek) köszönhetően ma már új funkciókkal is rendelkeznek. A kutatók információfogyasztási szokásai alapjaiban változtak meg, a könyvekben való publikálás egyre kevésbé elterjedt (inkább már csak kézikönyvek és tankönyvek formájában jellemző) a gyorsuló információáramlásnak köszönhetően pedig inkább a rövidebb terjedelmű publikációk a tudományos kommunikáció fő eszközei. A gyorsuló világban a kutatóknak meg kell küzdeniük az információkért, hiteles és elektronikus (azonnal elérhető) forrásokat igényelnek.
A tudománymetriai módszerek, adatbázisok és kutatói portálok jelentősége egyre jelentősebb. Például a Mendeley és ResearchGate oldalak segítségével a kutatók nyomon követhetik a hasonló témájú kutatásokat világszerte, ami nagyon nagy előrelépés a tudományos kommunikáció terén, ugyanis így nem keletkeznek átfedések a kutatásokban. Szintén kortárs vívmány az Open Access (nyílt hozzáférésű), melynek lassú, de folyamatos terjedése biztosítja, hogy világszerte minél szélesebb körben elérhetők legyenek a kutatásokból írt publikációk. Legfőbb eszközei a nyílt hozzáférésű folyóiratok és repozitóriumok.
Az előadó szerint a felhasználó oldalon jelentkező modern igényeket modern IT környezettel kell támogatni, a digitális szolgáltatások, könyvtárak így lehetnek hatékonyak.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) helyzetéről Dr. Tüske László, főigazgató tartott előadást.
Elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben kétséges, hogy a nemzeti könyvtár fenn tudja tartani infrastruktúráját, ill. biztosítani tudja szolgáltatásait. Abban reménykednek, hogy még a tíz éven belüli költöztetés előtt (s attól függetlenül) kapnak forrást, hogy egy az információs társadalom számára hasznos, digitális nemzeti könyvtárat tudhasson magának az ország és a szakma.

Adat, erőforrás, szolgáltatás korlátok nélkül – mit látunk majd a felhők fölött? címmel
Ritter Dávid, a NIIF Műszaki Tanácsának elnöke adott elő.
A XXI. századi információs technológiák új paradigmákat állítottak fel, ezekből adódóan ma globális erőforrásokban gondolkodunk. Olyan kihívásokra, mint a globális hálózatosodás, hozzáférés vezérelt környezet, virtuális gyűjtemények a következőkkel válaszolhatunk: rugalmas hálózati környezettel, kollaborációs (együttműködési) terekkel és szolgáltatás vezérelt működéssel.
Magyarországon a NIIF kapcsolatban áll az európai kutatói hálózattal, melyről elmondható, hogy a leggyorsabb és legnagyobb teljesítményű adatátvitelre képes. A hálózat petabájtnyi információ tömegek mozgatására képes a virtuális térben.
Ritter Dávid bátorította a könyvtáros szakmát az együttműködésre, többek között az OSZK-nak is a NIIF segítségét ajánlott fel (Tüske László korábbi előadására reagálva).

MKE_20151125_013

Ezután a hallgatói videók értékelése, eredményhirdetése és zárszó következett.
Barátné Hajdu Ágnes szerint a vártnál is magasabb színvonalú, professzionális munkákat kaptak határon belülről és túlról is. A pályamunkák és helyezések hamarosan elérhetők lesznek az MKE oldalán és a Facebookon.

Az Elnök Asszony egy Seneca idézettel búcsúzott:
“Ignoranti, quem portum petat, nullus suus ventus est.”

Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.

 

Kis Annamária – Barton Dávid
fotók: Karasz Lajos (teljes galéria itt érhető el)

Kategória: Hírek, Konferenciák | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*