Beszámolók a vállalati könyvtárosok 21. műhelybeszélgetésről – Metaadat-menedzsment

2015.10.15. Közlekedéstudományi Intézet Könyvtára

Metaadat-menedzsment

Kedves Könyvtárosok, Kedves Kollégák!

Nagyon köszönjük vendéglátóinknak, Somogyiné Gál Katinak és Garda Zsoltnak, hogy bemutatták gyönyörű könyvtárukat, ami után egy nagyon érdekes előadást hallgathattunk végig az Intézet élenjáró big data kezelési módszereiről, eredményeiről. Ezután mégis kicsit félve indultunk kitűzött témánknak, mert gyanítottuk, hogy kevés sikertörténetet tudunk megemlíteni a könyvtárak metaadat-menedzsmentjének területén.

Horváth Zoltánné, Marcsi vitaindítója – melyet rövidesen elküldök – mélyen és részletesen tárgyalta azokat a jeleket, amelyek az „open linked data” feltartóztathatatlan térhódítását mutatják.

A bevezető előadást követő beszélgetésben megfogalmazódott, hogy bár az egymástól elszigetelt könyvtári állományok „átláthatóságára” eddig is voltak sikeres és kevésbé sikeres próbálkozások, de a könyvtári adatbázisok dinamikus, közvetlen kapcsolatú rendszerének kialakításában még csak az első, tapogatódzó lépéseket tettük meg. A szükséges koordinációt, iránymutatást célszerűen a nemzeti könyvtártól várnánk, amely sajnos, egyelőre nem tudja betölteni ezt a szerepet. Félő, hogy ha továbbra sem lesz, aki a könyvtárak közötti együttműködés koordinációját vállalja, nem lesz esélyünk, hogy igazi kompetenciához jussunk a metaadatbázisok rendszerének menedzselésében. „Láthatóvá kell tenni a tartalmakat és könyvtárainkat!” – ahogyan a csatolt bővebb beszámolóban is olvasható.

Rendhagyó módon ebben az évben még egy workshopot tervezünk a téma aktualitása miatt, amelynek meghívóját már küldöm is: a Richter Gedeon Nyrt. Műszaki könyvtárában az elektronikus dokumentumokhoz kapcsolódó szerzői jogi szabályozásokról fogunk beszélgetni dr. Amberg Eszternek, a téma szakértőjének segítségével.

Kóródy Judit


Vállalati könyvtárosok 21. műhelybeszélgetése

Közlekedéstudományi Intézet Könyvtára, 2015.10.25.

Metaadat-menedzsment

A KTI történetének bemutatását követően megismerhettük a Közlekedési Módszertani Központ munkáját, az innovatív közlekedés módszertani tudásmenedzsment rendszerek, adatbázisok és fejlesztések érdekes tárházát, amelyek között számos nyilvánosan elérhető szolgáltatás is van.

Horváth Zoltánné Marcsit évek óta foglalkoztatja a könyvtári metaadatok rendszere, a bibliográfiai adatok szervezése. Számos nemzetközi publikáció és gyakorlat rámutat a metaadat-menedzsment növekvő térhódítására. Az újszerű megközelítés a könyvtári rendszerek adatszervezésének új generációját hozhatja, amelynek lényege az ún. „open linked data” technológia. A metaadatbázisok rendszerei többé nem az adatot, hanem a linket tárolják, ezáltal a könyvtári adatbázisoknak dinamikus, közvetlen kapcsolatú rendszere jön létre. Az OCLC WorldCat rendszere katalógusok világrendszerét alkotja az open linked data elvén.

Az előadás után kerekasztal beszélgetés alakult ki a hazai gyakorlattal kapcsolatban, amelyre sajnos nincsenek jó példák. Az osztott katalógusok, rendszerek még mindig a MARC-szerű bibliográfiai leírásokra koncentrálnak, és közben elmulasztjuk a megjelenést az osztott rendszerekben az adatainkkal. A WorldCat rendszerből lemérhető a hazai könyvtári könyvtárak nyitottsága és együttműködési politikája, az adatok megosztásának hiánya. Sajnos, a Szegedi Egyetem Klebelsberg Könyvtárának kivételével a WorldCat nem tartalmaz jelentősebb magyar példákat. Ez azt jelenti, hogy a magyar tartalom, magyar irodalom, magyar nyelvű tudomány jelenléte nemzetközi viszonylatban minimális.

Az ODR-MOKKA katalógus nehézkesen használható, hosszú évek fejlesztése sem képes összefogó, egységes közös katalogizálási rendszert nyújtani. A szakmából érkező javaslatok és hosszútávú fejlesztési tervek nem hullnak táptalajra. A nemzeti könyvtár egyelőre nem tudja ellátni koordináló szerepét, úgy tűnik, pazarlóan, párhuzamosságokkal működik, számos példa mutatja, hogy intézményen belül sem működnek azok a kommunikációs csatornák, amelyek kiküszöbölhetnék az ismétlődéseket.

Továbbá nem ismert a szakmán belül olyan egységes konszenzus és iránymutatás az adatrendszerek jövőjével kapcsolatban, amely az együttműködésre koncentrálna.

Félő, hogy a világméretű adatrendszerek és a mögöttük levő óriási szolgáltatások dinamikus növekedése olyan irányba fog elmenni, ami kikerüli a könyvtárosok részvételét. Az utolsó pillanatban vagyunk abban a folyamatban, ahol még esélyünk lehet aktív befolyásoló szerepet vállalva alakítani az információs rendszerek jövőbeli fejlődését. Ez azt jelenti, hogy kezdeményezéseket kell indítani, összefogást kell szorgalmazni, és a hazai könyvtárak gyűjteményeinek metaadatait meg kell jeleníteni a világméretű rendszerekben. Láthatóvá kell tenni a tartalmakat és könyvtárainkat!

A következő workshopnak a Richter Gedeon Nyrt. könyvtára fog helyet adni, a téma ismét a szerzői jog lesz, ugyanis megjelentek olyan szabályozások az elektronikus tartalmakra vonatkozóan, amely szükségessé teszi, hogy ismét foglalkozzunk a kérdéssel.

Kutnyánszky Anikó – Verle Ilona
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Könyvtár

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*