Beszámoló az MKSZ 2015. évi szolnoki Vándorgyűlésén végzett munkájáról

Az MKSZ programját komoly érdeklődés övezte az MKE 2015. évi Vándorgyűlésén Szolnokon.
A nyitó nagy plenáris ülésen július 16-án délután, ahol az MKE új elnöksége Barátné Dr. Hajdu Ágnes vezetésével bemutatkozott, a megjelent több mint 700 fős tagságnak abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy Wittinghoff Judit, a Műszaki Szekció oszlopos tagja, s szervezetünk titkára MKE emlékérem kitüntetésben részesült.

Wittinghoff Judit

Wittinghoff Judit

Ezt a magas elismerést kétezres tagságunkból évente öt, maximum hét fő kaphatja meg kiemelkedő munkája és az életpályán elért eredményei alapján. Tagságunk nevében szívből gratulálunk Juditnak, aki most már második ciklusában végez önkéntes munkát az MKSZ vezetőségében.

Pénteken, július 17-én délelőtt 10 órától kezdtük meg a szekciónkban az előadásainkat „Tudomány és technika Semmelweistől az e-könyvekig” címmel.

Gazda István előadása

Gazda István előadása

A Szolnoki Főiskola egyik nagy tantermében összességében száz résztvevő zsúfolódott össze, hogy meghallgathassák Dr. Gazda István professzor úr, a MATI igazgatójának előadását: Semmelweis Ignác szerepe az orvoslásban (hitek és tévhitek) címmel. Az előadáshoz négy tablóból összeállított 2 mini kiállítás is csatlakozott, amelyet a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárában dolgozó Kiss Annamária vezetőségi tagunk állított össze.

Rábai Cecília

Rábai Cecília

Az így is illusztrált előadásra mondható, hogy „fergeteges sikert” hozott Gazda Istvánnak a szokásos humorosan előadott, de annál mélyebb tudományos ismereteket átadó prezentációja révén.
Ugyancsak érdekesnek bizonyult Rábai Cecília, az Educatio Kft, Digitális könyvtár és EISZ iroda vezetőjének színes diákkal illusztrált beszámoló előadása is a digitális tankönyvtárak és e-könyv kiadványok használatának eddig elért jelentős eredményeiről.

Az előadásokat követően a Műszaki Szekciónál már évek óta hagyományos szellemi vetélkedőre, TOTÓ-ra került sor, melynek kérdéseit idén Wittinghoff Judit állította össze. A legtöbb jó választ adó nyertesek értékes tárgyjutalomban részesültek, melyeket a szponzoraink – PEDRO Kft., EBSCO GmbH, Monguz Kft. – biztosítottak számunkra.

A szellemi TOTÓ nyereményei

A szellemi TOTÓ ajándéktárgyai

Összességében igen értékes és eredményes munka folyt az MKSZ szervezésében ezen az MKE vándorgyűlésen is, melynek lényegét, úgymond üzenetképpen, az alábbi „jelmondatban” foglaltuk össze:

“Semmelweis Ignác tudományos eredményei – az anyák megmentőjeként – ma is helytállóak, s ha a reformkorban is rendelkezésre álltak volna a jelenlegi korszerű kommunikációs és információmegosztási módszerek felfedezéseinek terjesztésére, akkor számtalan ember élet lett volna még megmenthető.
Az MKE Műszaki Könyvtáros Szekciója továbbra is feladatának érzi, hogy az élen járjon a műszaki- és természettudományos információk megosztásának elősegítésében.”

A szekció program hallgatósága

A szekció program hallgatósága

A Vándorgyűlés záró plenáris ülésén Nagy Zoltán, az MKSZ elnöke számolt be szekciónk programjáról a jelentős számú hallgatóság számára.

A nyári szabadságok végeztével a programról további részletes élménybeszámolót kívánunk majd közreadni, megjelentetni.

Nagy Zoltán
MKSZ elnök

Fotógaléria

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Rendezvények, Vándorgyűlések
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*