Beszámoló az MKSZ Könyvfesztiváli könyvbemutató programjáról

Az idei azaz a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál külön érdekessége volt, hogy az OSZK  egy lelkes szakmai csapata készítette el a  kiemelt   fő téma kiállítást: 220 éves a magyar könyvforgalmazás címmel. E mellett a nemzeti könyvtár kiadványainak külön saját bemutató stand is rendelkezésére állt.

Az OSZK kiállításának megnyitója

Az OSZK kiállításának megnyitója

Ez utóbbi közötte össze a mi azaz az MKSZ könyvbemutatóját, mert elsőként a nagy sikerű és  szép OSZK –és Balassi Kiadó közös megjelentetésében napvilágot látott

Bánfi Szilvia –V. Ecsedy Judit:A magyarországi nyomdászat képes krónikája 1473 -1700 című kötetet mutattuk be.

Bánfi Szilvia és V.Ecsedi Judit bemutatja közös könyvüket

Bánfi Szilvia és V.Ecsedi Judit bemutatja közös könyvüket

Annak ellenére, hogy április 25-én szombaton kora  délelőtt 10.30-tól kezdtünk már a  fesztivál nyitásra 10 órára megtelt az MKE Könyvtáros Klub terme. Az ülőhelyek  mellett többen a falak mentén állva hallgatták meg mind a két szerző érdekes beszámolóját a kötetet tudományos értékeinek és a páratlanul gazdag képanyag összegyűjtéséről az OSZK muzeális gyűjteményeiből válogat-
va.

A több évtizedes un” régi könyves „ OSZK-beli műhely munka rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk és méltatásra került az is, hogy a Balassi kiadó milyen igényesen szerkesztve jelenteti meg  több sorozatában az OSZK-val közösen ezeket a jeles műveket.

Ha valami  igen  a műszaki könyvtárak ismereteinek a közepébe talál akkor a könyvnyomtatás mellett   és azzal karöltve is a jeles Erdélyi Múzeum Egyesület tevékenysége,amely magát az Erdélyben létrejött tudományok akadémiáját jelentette valójában a Mikó Imre gróf által való megalapítása óta folyamatosan.

Dr. Bitay Enikőnek megköszönjük értékes előadását

Dr. Bitay Enikőnek megköszönjük értékes előadását

Ezért volt nagyon szerencsés és kiemelkedő esemény, hogy Dr. Bitay Enikő az EME főtitkára  maga vállalta, hogy eljön és a remekül előkészített előadásában ismerteti a neves egyesület tevékenységét, történetét és bemutatja a magas szerkesztette: a Tudomány és Technikatörténeti fűzetek című kiadványsorozatot, az abban eddig megjelent hét kötetet.

Kötetek az EME honlapján:
http://www.eme.ro/servlet/eme/template/publications%2CPPaperList.vm/categoryid/125/layout/PDefaultLayout.vm/pageno/1/clickedmenuid/EMEBooksMenu

EME Tudomány és technikatörténeti füzetek sorozat kötetei

Nekünk a Műszaki Könyvtáros Szekció tagságának külön csemegét is jelentett szinte minden könyv külön –  külön való ismertetése is., miután a Kalotaszegen található , harangokon és vasművességen , a gótikus templomépítésen át a Temesvár vízerőművén keresztül az Oravica–Anina között épült magas hegyi vasút történetéig számtalan Európában is elsőként alkalmazott technikatörténeti újdonságot ismerhettünk meg  Bitay Enikő remek  képanyaggal reprezentált előadásában.

Nem véletlen tehát, hogy a nyomdai kivitelét is tekintve magas színvonalú kötetek iránt igen nagy érdekelődés mutatkozott és sorra  vásárolták meg a még fellelhető példányokat.

Így elmondhatjuk, hogy igen értékes és esztétikai élményeket is nyújtó műszaki de ugyanakkor igen népszerű köteteket sikerült bemutatnunk az idei nemzetközi könyvfesztiválon is ,amelyet  a megjelentek nagy száma és kitartó érdekelődés is reprezentált.

Nagy Zoltán
elnök

Meghívó

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Könyvfesztivál, OSZK, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*