Beszámoló a Herczeg Ferenc életművét méltató tanulmánykötetek bemutatójáról

2015. február 24-én a LITEA Könyvszalonban

A Herczeg ferenc Emlékkonferencia kötete

A Herczeg ferenc Emlékkonferencia kötete

Amint arról már beszámoltunk a Herczeg Ferenc születésének 150 évfordulójára Versecen megtartott irodalmi tudományos konferencia egyik kezdeményezője és társrendezője éppen a mi Műszaki Könyvtáros Szervezetünk volt.  Ennek előadásai könyvformában az  Egy patrícius a titkok kapujában címmel jelent meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában Zentán 2014-ben.
E kötetnek mostani a fővárosi nagyközönség előtti bemutatójára azért került sor,  mert mostanra látott napvilágot a történettudományi szakma által Pécsett 2013 év végén szervezett konferencia előadásainak kötet formában való kiadása is.

Könyvbemutatónk a Litea Könyvszalonban

Könyvbemutatónk a Litea Könyvszalonban

Ezt a Fenn és Lenn című tanulmány gyűjteményt a Kronosz Kiadó a Magyar Történelmi Társulattal közösen adta közre s most így ezt is Herczeg Ferenc halálának  évfordulós napján lehetett bemutatni a Litea könyvesboltban.

1.Bakó_Annamária4Azt az igen ritka alkalmat, hogy az igen kiemelkedő magyar irodalmi személyiségről, Herczeg Ferencről két könyv egyszerre történő bemutatásával is méltó módon lehessen megemlékezni az a Litea könyvszalon háziasszonyának, Bakó Máriának a felvállalásán kívül Badacsonytördemic község polgármesterének  Vollmuth Péternek a szívós kitartó megőrző és támogató tevékenységének is köszönni lehet.

Mint tudjuk Herczeg Ferenc az I. Világháború után végleg elvesztvén a Versecen lévő szőlőit, itt a Balaton közelében a badacsonyi tájon a Badacsonytördemichez tartozó  Lábdi hegyen találta meg a hasonló dombokat és  a „Várhegyét”, amit ott kellett hagynia.  Hosszú évtizedeket töltött ott el, mint gazdálkodó és szőlőt művelő és bort készítő ember.  Ezért Herczeg Ferenc személyisége élő hagyományként ott munkál most is a Badacsonytördemic lakói zömének emlékezetében. Felújították a présházát, kis helyi   emlék múzeumot hoztak létre  és újból működtetni kezdik az általa alapított Lábdihegyi Fürdő Egyesületet.

Megemlékezés Herczeg Ferenc sírjánál

Megemlékezés Herczeg Ferenc sírjánál

Az MKSZ koszorúja a síron

Az MKSZ koszorúja a síron

Halálának napján minden év február 24-én pedig csoportosan róják le kegyeletüket a Farkasréti temető 37/3 -1 -97 parcellájában lévő síremlékénél.
Idén is így történt a könyvbemutató előtt délelőtt 11 órakor és most mi is a Műszaki Könyvtáros Szekció tagsága nevében elhelyeztük az emlékének megőrzését szimbolizáló koszorúnkat.

Ludwig Emil köszönti az előadókat

Ludwig Emil köszönti az előadókat

Délután 4 kor a Litea Könyvszalonban, amely a korai időpont ellenére zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel és vendégekkel. Ludvig Emil a Magyar Nemzet című lap hazánk műemlékeit Rejtőzködő Magyarország címmel bemutató sorozata régi neves szerkesztője volt az est levezetője.
Indító gondolataiban kiemelte annak jelentőségét, hogy a két kötet szinte egymást követő megjelenése, fel fogja törni remélhetőleg azt a több évtizedes elhallgattatást, amit a közel félévszázados hamis ítészek 1940-es évek végétől a nyolcvanas évekig róttak ki rá.

1.Mák_beszél1

Mák Ferenc bemutatja a kötetet

 Mák Ferenc a Versecen a születés 150. évfordulója napjain szervezett konferencia előadásaiból összeállított kötet szerkesztője Herczeg Ferenc Délvidéken való utóéletéről és az ott folyó irodalmi kutatómunka eredményeiről az Újvidéki Egyetem és a Zentán működő Vajdasági Művelődési Intézet nagy könyvkiadási vállalkozásairól többek között a Délvidéki Soroló nevű sorozatáról beszélt, amelynek 6. köteteként jelenhetett meg az Egy patricius a titkok kapujában c. kötet is.   Később beszélt azokról a vitákról is, amelyet egyes a korszak „magukat neves és maghatározó irodalom kritikusainak „tartó személyiségek ártottak Herceg Ferenc újból való elismerése ellen.  Valószínűleg e korszak most e kötetek megjelenésével végképp lezárhatóvá fog válni.

Nagy Zoltán ismerteti a Herczeg Ferenc hagyatékot

Nagy Zoltán ismerteti a Herczeg Ferenc hagyatékot

Nagy Zoltán több szempontból is rávilágított a kötet megjelenésére.  A Versecen működő Petőfi Sándor Kultúregyesülettel karöltve az MKSZ elnökeként Budapasten szervezte a konferenciát. Kapcsolattartóként  sikerült megnyerni a Zentán működő VMMI igazgatóját, Hajnal Jenőt is. Így  lett a konferencia ez az egész Kárpát medencét átfogó első hazai tudományos megemlékezéssé.
 Mint az OSZK-ban lévő Herczeg Ferenc kéziratos fond képi anyagának feldolgozója szólni tudott ennek a hagyatéknak a kiemelkedő jelentőségéről, amely a kötetben egy általa irt tanulmányban és közölt képanyagban tudott megjelenni.

Gazdag László ismerteti kötetüket

Gazdag László ismerteti kötetüket

 A Fenn és Lent című kötetet annak egyik szerkesztője Gazdag László történész mutatta be. Elmondta, hogy Ő a doktori disszertációját is már Herczeg Ferencből írta és ennek kapcsán érezte annak szükségességét, hogy egy kifejezetten a nagy író  társadalmi és politikai írói tevékenységéről szerveződjék egy kifejezetten e témákkal foglakozó konferencia, amelyre 2013  november 8-9 között kerülhetett sor Pécsett a Magyar Történelmi Társulat és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara közös rendezésében.
A kötetben tíz tanulmány jelent meg, amelyek között nagy és neves szerzők is vannak, mint Tőkéczki László, de több éppen az egyetemi phd dolgozatát író fiatal történész is.
Mindenesetre a legnagyobb és régen várt témákat, mint Herczeg Ferenc szerepe a Revíziós Liga élén vagy a politikai publicisztikájának összefoglalása és külön a Magyar Figyelő jelentős hatását a 20. század Magyarországára sikerült egy egy nagyobb átfogó dolgozatban publikálniuk.

1.Vollmuth_Péter2a

Vollmuth Péter Herczeg Ferenc emléktárgyait mutatja be

 Az izgalmas és sok érdekes adatot felsorakoztató előadáshoz nagyon jó színes és érdekes élményt nyújtott Vollmuth Péter polgármester úr beszámolója és Herczeg Ferenc utazó kis írókészlete eredeti darabjának bemutatása is.  Továbbá vázolta az újabb terveket egy Badacsonytördemicen létesítendő nyári a Lábdihegyi Fürdő színpad létrehozásáról, ahol a nagy irő több nagysikerű színpadi művének bemutatására kerülhetne sor.
Ezeket a terveket a jelenlévők a „herczegferenci” almástorta és badacsonyi szürkebarát borok kóstolgatása közepette nagy ovációval fogadta a késő estig lelkesen kitartó részvevők lelkes tagjai

A badacsoinytördemiciek lelkes csoportja
A badacsoinytördemiciek lelkes csoportja

Nagy Zoltán

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiadvány, Könyvbemutató, Meghívó, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*