Beszámoló az MKSZ 2015. évi nyitó rendezvényéről az OSZK-ban a Magyar Kultúra Napján

2015.január 22-én du. 15 órától összegyűltünk az OSZK Budavári Paloták F épületének VIII. szinten lévő társalgó helységében. Az itt megjelent tagtársainkat Nagy Zoltán köszöntötte az új év alkalmából.

Tagtársaink csoportja

Tagtársaink csoportja

Ezt követően szervezetünk elnöke ismertette a 2015 éve szóló program tervezetet, amelyhez többen hozzászóltak és új javaslatokat is tettek,többek között arról,hogy idén jó volna Erdély legkeletibb tájait Kászont, Sepsiszengyörgy és Brassó vidékét meglátogatnunk egy szakmai utazás keretében. A szintén szokásos egy napos kihelyezett szakmai napunkat pedig ebben a tárgyévben a Paksra, az Atomerőmű és az ahhoz kapcsolódó kulturális intézmények maglátogatása szánnánk.

 Az értékes megbeszélés mellett és közben jelentős számú tagtársunk tudta az éves tagdíját befizetni Fazekas Jutkánál  és Fenyves Mártánál.

Ezt követően 16 órától bekapcsolódtunk az OSZK kulturális rendezvényeinek meglátogatásába.

Katona Anikó bemutatja a plakátkiállítást

Katona Anikó bemutatja a plakátkiállítást

Kifejezetten nekünk az MKSZ ottlévő 25-30 fős csoportjának tartott egy igen érdekes és sok új izgalmas ismeretet adó vezetést Katona Anikó a nemzeti könyvtár Plakát és kisnyomtatvány tárának  munkatársa az intézmény I.Világháborús plakátjai  és grafikái kiállított remekművein keresztül, amelynek címe: Képpé formált háború – kamarakiállítás.   Részletesen

 

A Himnusz eredeti kézirataának megtekinése

A Himnusz eredeti kézirataának megtekinése

A mintegy órás szakmai vezetés végeztével, megtekinthettük Kölcsay Ferenc Himnusz költeményének eredeti kéziratát,amelyet csak ezen a napon mutatnak be a nagyközönségnek  évente egyszer védett üvegszekrényben és fegyveres őrséggel is biztosítva.

 

 

Mindezek után tagságunk még további lehetőségek között választhatott.

Kenyeres Zoltán előadását tartja foto:OSZK

Kenyeres Zoltán előadását tartja
foto:OSZK

 

Szép számmal mentek el és vettek részt a Könyv–tárlat rendezvényen az OSZK VI. emeleti nagyelőadó termében, ahol Kenyeres Zoltán  “A Nyugat első korszaka” címmel előadását hallgathatták meg.

Csillag Katalin tárlatvezetését tzartja

Csillag Katalin tárlatvezetését tartja

Mások a Képsorsok kiállításon  Csillag Katalin tárlatvezetésén vehettek részt, ahol szintén az I.Világháború alatt készült fényképeket tekinthettek meg.

A kulturális programok után ismét felmentünk a VIII. szinti társalgó termünkbe és teázgatás során beszélgetést folytattunk  a könyvtáros szakmai szervezetünk jövőbeli feladatairól.

Az MKSZ tagjai a rendezvényen

Az MKSZ tagjai a rendezvényen
foto: OSZK

Nagy Zoltán
elnök

Meghívó a rendezvényre
A Magyar Kultúra Napja rendezvényei az OSZK honlapon
További képek a kiállításokról az OSZK facebook lapján

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiadvány, Kiállítások, Könyvtár látogatások, Könyvtárlat - OSZK-ban, Közgyűlés, OSZK, OSZK programok, Rendezvények, Rólunk
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*