A kismartoni Esterházy kripta

Az Esterházy család kriptája a Szent Mihály Ferences Templom- és Kolostorban található. A kripta a kolostor keleti részén fekszik, neogótikus stílusban épült, háromhajós oszlopcsarnokkal.

Kik vannak itt eltemetve?

A kismartoni Esterházy családi kriptát I. Esterházy Pál alapította 1705-ben, a halotti kápolna és a sírhelyek 1856-57-ben készültek, neogótikus stílusban.

Férje, V. Esterházy Pál 1989-es halála után Esterházy Melinda felújíttatta, 1990-91-ben pedig kibővíttette a temetkezési helyet. Galántai Esterházy Melinda hercegné, Ottrubay Melinda gyászszertartása (2014. szeptember 12-én) idején a családi kriptát néhány napig megnyitották a nagyközönség előtt, egyébként a kripta nem látogatható.

Esterházy Orsolya síremléke Kismartonban az Esterházy Kriptában

Esterházy Orsolya síremléke Kismartonban
az Esterházy Kriptában

A képeken I. Esterházy Pál és első felesége Esterházy Orsolya síremléke látható.

Esterházy Pál

Esterházy Pál (1635-1713) a vármegye örökös főispánja, Magyarország nádora, nem mellesleg a magyarországi barokk költészet egyik kiemelkedő alakja, s történeti szempontból latin nyelvű emlékiratai is jelentősek.

Buzgó katolikusként kantátákat szerzett (1711-ben Harmónia caelestis címmel gyűjteményes formában meg is jelentek), melyek a korai magyar zenetörténet értékes emlékei, teológiai tárgyú írásokat és imádságokat is írt.

Esterházy Orsolya

Esterházy Pál 1655-ben megházasodott, feleségül vette István bátyja lányát (unokahúgát), Esterházy Orsolyát (1641-1682) aki 18 (más források szerint 19) gyermeket szült (ebből 8 gyermek élte meg a felnőttkort).

Első felesége halála után hamarosan újra megnősüli és Thököly Évát vette el feleségül, akitől 7 gyermeke született. A házassághoz az udvar beleegyezése kellett, mivel a hölgy Thököly Imre testvére volt.

Közreadja:       Szabó Julianna

Vissza

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Őrvidék-Krumlov 2014
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*