Beszámoló a verseci Herczeg Ferenc emléknapokról

2014. szeptember 20 -21 között nagyszabású szüreti ünnepséggel együtt
emlékeztek meg Herczeg Ferencről Versecen.

A meghívó
A meghívó
A Herczeg ferenc Emlékkonferencia kötete

A Herczeg ferenc Emlékkonferencia kötete

A tavalyi év során a Herczeg Ferenc születése 150 évfordulójára rendezett nagyszabású Irodalomtudományi konferencia alkalmából elhangzott előadások és az erre az alkalomra tudományos kutatómunkával összegyűjtött dokumentumokból már idén tavaszra megszületett az

Egy patricius a titkok kapujában
című tanulmánykötet.

Ennek a mintegy 70 évnyi várakozás után a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által kiadott kötetnek a bemutatására került sor  az idei verseci Szüreti napok ünnepségéihez kapcsoltan 2014. szeptember 20 -21-én.

Erre  meghívták a kötet megjelenésében aktívan közreműködőket, így Mák Ferenc szerkesztőt, Pastyik László magisztert Bácska Topolyáról és Nagy Zoltánt a Műszaki Könyvtáros Szervezet elnökét Budapestről.

A könyv bemutatásának külön hangsúlyt adott az, hogy a megnyitón részt vett és bevezetőt mondott Hajnal Jenő a VMMI igazgatója, aki  jelenleg már a  Vajdaságban működő Magyar Nemzeti Tanács elnökjelöltje is.

Magát a könyvbemutatót, amelyre a  verseci városháza dísztermében került sor, 2014.szeptember 20.-án délelőtt nagy lelkesedéssel és kitartó odaadással a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület vezetői Witt Sándor elnök és Virág Klára titkár szervezték meg a vezetőség és az aktív tagság támogatásával.

Kriszbai Hajnalka előadását tartja

Kriszbai Hajnalka előadását tartja

Az előadók, Mák Ferenc, Pastyik László, Nagy Zoltán és Krizbai Hajnalka voltak,akik közül ez utóbbi külön is kiemelendő miután Ő számolt be a korábbi évtizedekben végzett  a  kemény ellenállásokat is leküzdő munkájukról a Herczeg Ferenc Emlékbizottság alapító tagjaként.

A nagy szüreti munkálatok és ünnepségek ellenére is megtelt a városháza díszterme, ahol ott voltak  Versec testvérvárosainak küldöttei is. Többek között Helvéciáról is érkeztek, akik most Badacsonytördemicet is képviselték, de jöttek Erdélyből és Felvidékről is. Waltner Wendel vezetésével pedig Bácska Topolyáról is érkezett egy csoport.

Ünnepi műsor a Kultúregyesület szinpadán

Ünnepi műsor a Kultúregyesület szinpadán

A könyvbemutató után ragyogó ünnepi műsort adtak a helyi magyar  ének és táncos csoportok tagjai a Petőfi Sándor Kultúregyesület székházában. A műsort Dezső János úr, a nemrégiben  Belgrádban beindított Magyar Intézet főigazgatója is megtekintette, aki elismerő szavakkal illette a magyar önkéntes  egyesületek munkáját.

Másnap a  több órán át tartó szüreti felvonulásban  remek  programot mutattak be a magyar csoport szép népi ruhákba felöltözött tagjai, akiket a nemzetközi zsűri ott lévő vezetői is nagy tapssal  köszöntöttek.

A magyar tánc-csoport a szüreti felévonuláson

A magyar tánc-csoport a szüreti felévonuláson

Herceg Ferenc Jubileumi konferencia Versecen 2013                       Verseci képgaléria 2013
A Jubileumi Konferencia kötetének bemutatása  a Budapesti Könyvfesztiválon 2014

Versecen is jártunk 2012-ben          Mák Ferenc: Jószolgálati küldetés 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiállítások, Konferenciák, Rendezvények, Versec
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*