Az MKSZ beszámolója a 2014-es soproni vándorgyűlésről

A Műszaki Könyvtáros Szekció Sopronban 2014 július 18-án délelőtt a nagy múltú Soproni Erdészeti Egyetem Szenátusi Tanácstermében tartotta meg az

MÚLT JÖVŐJE!
Új intelligens szolgáltatások a műszaki és az orvosi könyvtárak világában

összefoglaló címmel meghirdetett programját.

Idén az az MKSZ a MOKSZ-al közösen szervezte meg az MKE 46 Vándorgyűlésére kialakítandó programjának témáit és előadóit is. Így a két elnök Nagy Zoltán MKSz és Dr. Vasas Lívia MOKSZ együtt vezették végig a tanácskozást.

Dr. Vasas Lívia és Nagy Zoltán megnyitják a tanácskozást

Dr. Vasas Lívia és Nagy Zoltán megnyitják a tanácskozást

Az akadálymentesített és légkondicionált senátusi tanácsteremben a korábban elhelyezett 55-6O férőhelyet a nagy érdeklődése való tekintettel már a kezdés idején cca. 80 fő elhelyezésére kellett bővíteni.

Farkas István a Pedro analóg és digitális dokumentum megőrzéssel foglalkozó Kft mérnök igazgatója egy igen érdekes beszámolót tartott az angol vendég előadó kollégájával együtt, amelynek során bemutatták a Londonban működő BL. Periodika gyűjteményének modern a mikrofilmekről digitalizálással történő hosszú távú megőrzését.

Az előadások sorát a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának munkatársai kezdték. Elsőként: Berhidi Anna az oktatási programok jelentőségéről, majd Taga Márta az MTMT szerepének fontosságát értelmezte a tudományos életben.

Szluka Péter előadását tartja

Szluka Péter előadását tartja

Ezt követően Szluka Péter tartott egy igen érdekes előadást a repozítoriumok és az MTMT összekapcsolódásának legújabb lehetőségeiről az orvosi és egészségügyi tudományos kutatás szolgálatába állva.
Az időközben már a SOTE Központi Könyvtárának Főigazgatójává kinevezett informatikus és könyvtáros előadó több gyakorlati példán átmutatta be a SE könyvtárában ez idáig is már elért eredményeket.

Cserfalvi Annamária magyarázza a jelnyelvet

Cserfalvi Annamária magyarázza a jelnyelvet

Ezt követően került sor a programunk kiemelt  előadására, amelyet Cserfalvi Annamária az Óbudai Egyetem intézeti mérnök előadója tartott: Akadálymentesítés  okos infokommunikációs  technikákkal címen, aki maga is mint hallásában korlátozott személy küzdötte végig a tanuló pályáját és ért el csodálatra méltó eredményeket, amelyekről itt is számot adott kedves és mosolygós egyszerűséggel.

A hallgatóság tanulja a jelnyelvet

A hallgatóság tanulja a jelnyelvet

Ez viszont minden hallgatóra a reveláció erejével hatott, amikor az ámuló bámuló hallhatóságot megtanított a jelelés legalapvetőbb elemeire többek között mag a könyvtár és könyvtárosság jeleire is.

Amikor az egyébként nagy sikerű Szellemi vetélkedő TOTÓ eredményeit közösen a programunkat is támogató SE Központi Könyvtárával és MOKSZ elnökével Dr. Vasas Líviával együtt kiosztottuk, még mindig a jeleléses előadás felemelő hatása alatt tehettük meg ezt igen sokak örömére

A záró prezentáció, amelyet Molnár Klára tartott a Swetz képviseletében: Naprakészen a világsajtóból címmel jól illeszkedett az elhangzottakhoz és növelte az MKSZ szekciója nagyszámú hallgatóságának tájékozottságát is.

Ennek megfelelően köszönte meg az MKSZ elnöke minden a programot előkésztő és a lebonyolítást segítő tagtársunknak és vetőségi tagjainknak, így Kovács Beának, és Dettai Nórának, akinek minden résztvevő nevében külön is gratulált, hogy a Műszaki Szekció korábbi MKE Tanácsi képviselőjeként idén Ő is megkaphatta az MKE Emlékérem kitüntetést.

Nagy Zoltán
MKSZ elnök

Előzetes program
A Vándorgyűlés ismertetése a Könyvtárvilágban (2014.4)

Fotógaléria

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Rendezvények, Vándorgyűlések
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*