Búcsúzunk alapító elnökünktől, Vajda Eriktől

Ma 2014. május 14. én délelőtt 10 órakor hosszú türelemmel viselt betegség után elhunyt a mindnyájunk által nagyra becsült és szeretett  VAJDA ERIK, az MKE  közismert korábbi elnöke, Műszaki Könyvtáros Szekciónk alapítója.

Gyászjelentés

Gyászjelentés

Hamvasztás utáni egyházi és polgári búcsúztatása
2014.0.6.04.-én 10 órakor lesz
a Farkasréti temető felső, Hóvirág utcai ravatalozójában.

Nagy egyéniségének és szeretett barátunknak emlékét szívünkben örökké őrizni fogjuk, amelyre utoljára hozzánk intézett írásával  emlékezünk:

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Műszaki Könyvtáros Szekciójának születése és munkája

Vajda Erik

Vajda Erik

Az MKE megalakulása 1970 óta derekasan működött. Műszaki Könyvtáros Szekciójának megalakulása azért volt jelentős, mert ezzel nem csak a műszaki könyvtárak és könyvtárosok kaptak szakmai munkájukhoz és annak módszereihez; még inkább e módszerek kialakításához és fejlesztéséhez “területet”, vagyis szervezeti kereteket, hanem a szakkönyvtári lét és tevékenység egyben “létrehozta” a szakirodalmi tájékoztatás (dokumentáció, információ) kereteit is.

A könyvtári munka – különösképpen pedig a szakkönyvtárak munkája – akkor válik igazán jelentőssé, ha ennek a munkának szerves részévé válik az írott vagy másképp rögzített tézisek, és gondolatok (dokumentumok) gyűjtése, megőrzése és hozzáférhetővé tétele. Ennek fö fegyvere, hatásmechanizmusa lett a szakirodalmi tájékoztatás, Írásban vagy akár szóban vagy akár optikai, ill. gépi (elektronikus) úton.

Az egész társadalmi létben nem különös, hogy elsősorban olyan információk iránt mutatkozik aktív igény, amelyek gyors fejlődésű és széles körben igényelt tevékenységekhez szükségesek. A műszaki tudományos és fejlesztési tevékenységek pedig ilyenek, vagyis a szakirodalomból hozzáférhető információk létéről, tartalmáról való tájékoztatás is ilyen. így nem csodálható, hogy azok (általában könyvtárosok, de különösen szaktájékoztatók), akik a szakirodalmi tájékoztatást elkezdték és folytatták hamar “világra hozták” a rendszeres és visszamenőleges szakirodalmi tájékoztatási szolgáltatásokat. Mindez persze nem magyar találmány, hiszen világszerte gyorsan kialakultak a szakirodalmi tájékoztatás (információ) eszközei, módszerei és szolgáltatásai.

Mindezek iránt azokon a területeken mutatkozott elsődleges igény, ahol az információkkal kiszolgálandó tevékenység különösen információigényes volt, vagyis a műszaki tudományos és tevékenységek területén. Ez az igény annyira természetes és élénk volt, hogy nagyon fafejű könyvtárosnak kellett volna lennie annak, aki ezt nem érzékeli. Szerencsére nem voltak ilyen fafejűek.

Hát Így született a Műszaki Könyvtáros Szekció. Kívánok öreg harcosként már egy kicsit kívülről sok sikert mindazoknak, akik ennek a tevékenységnek ápolására, ismereteinek terjesztésére és fejlesztésére hivatottak és méltóképpen jogosultak: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Műszaki Könyvtáros Szekció tagságának.

Alcsútdoboz, 2009, december 14.

Vajda Erik
 a Műszaki Könyvtáros Szekció
            alapító elnöke

Nyugodjál békében!

Az MKE Műszaki Könyvtáros Szekció tagsága és vezetősége nevében

Nagy Zoltán
elnök

megemlékezés az MKE honlapon

A bejegyzés kategóriája: Gyászolunk, Hírek, Rólunk
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*