Beszámoló a vállalati könyvtárosok 17. műhelybeszélgetéséről – e-Dokumentumok kezelése II.

2013.12.12. Magyar Telekom Infotéka

Kedves Könyvtárosok, Munkatársak!

Ez alkalommal előző műhelybeszélgetésünk témáját folytattuk, és számba vettük az azóta sikeresen megvalósított megoldásokat. Az e-könyvek könyvtári hasznosításra való beszerzésének buktatóin a legtöbb könyvtárban már túljutottunk, a hangsúly a kölcsönzési problémákra helyeződött, és az ezzel szoros kapcsolatban lévő használati jogi kérdésekre. Különösen figyelni kell pl. arra, hogy nem csak a beszerzési hely által előírt szabályokat kell betartani, hanem magában a beszerzett dokumentumban is lehetnek további megkötések, licencfeltételek, amelyeknek mellőzése komoly jogi következményekkel járhat egy intézmény számára.

Kitértünk azután az elektronikus dokumentumok népszerűsítésének, több csatornán való szolgáltatásának lehetőségeire. A szokásos kommunikációs módszereken – körlevél, hírlevél, intranates megjelenés – felül szóba kerültek a QR-kódos, mobil applikációs megoldások is, amelyek ráadásul alternatív csatornákat nyújtanak a szolgáltatások minél rugalmasabb igénybevételére.

Külön kérdés volt a magyar és külföldi folyóiratok digitális használatának lehetőségei a könyvtári szolgáltatások körében. A külföldi folyóiratok esetében már „bejáratottabb” megoldásokat ismerhetünk, de a hazai kiadás és terjesztés területén még nem teljesen kiforrott ez az ún. közvetített szolgáltatás. A Magyar Telekom Infotéka úttörő módon, a terjesztővel szorosan együttműködve valósította meg sikeresen a korlátlan intranetes digitális hozzáférést néhány alapvető sajtótermékhez.

Láttuk, hogy ezen a területen rendkívül gyorsak a változások, sok a megoldatlan kérdés a könyvtári szolgáltatások szempontjából, hiányzik az egyértelmű szabályozás, de folyamatosan új és új lehetőségek nyílnak meg, amelyek új megoldásokat eredményezhetnek. Érdemes lesz tehát a témát később is elővennünk.

A következő alkalommal az MTA Wigner Kutatóközpont könyvtárában találkozunk, témajavaslatot szívesen várunk!

Kóródy Judit

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*