Az MKSZ beszámolója a 2013 évi egri vándorgyűlésről

Kiemelkedő sikert hozott a Műszaki Szekció programja Egerben az MKE 45. Vándorgyűlésén.

A szekció résztvevői

A szekció résztvevői

Elsőként is azt kell említenünk, hogy Eger megújulva s az alapos előkészítés mellett szeretettel fogadta az MKE közel 700  könyvtárosát.

Doncsev András

Doncsev András

A nyitó  plenáris ülésen az EMMI államtitkárától  Doncsev Andrástól egy valóban alapos és az egész ország könyvtári helyzetét áttekintő, a jövő évi feladatokat és az ahhoz való állami támogatásokat  ismertető beszédet hallgathattunk meg.

Ehhez kapcsolódott a másnap azaz július 19-én reggel megtartott un Kisplenáris ülés, ahol a következő EU-s tervidőszakra( 2014-2020 ) vonatkozó könyvtári stratégiai terv alapjait  ismertette velünk Sövény Edina az EMMI Könyvtári osztályának főtanácsosa, amely sok meggondolásra s  kidolgozásra váró feladatot jelölt meg számunkra.,amelyet már a szekció üléseinken elkezdhettünk megvitatni.  Sajnáltuk hogy már  legalább egy két nappal előbb nem kaphattuk meg

Az MKSZ  szekció ülését 2013. július 19-én 11 órától az Eszterházy Károly Főiskola patinás  régi könyvtártermeinek egyikében a földszinti 112 számú teremben tarthattuk meg.

Dr.Balogh AttilaNagy örömünkre szolgált, hogy már a nyitó előadás előtt megtelt a  mintegy 60-70 főt  befogadó terem , így az  egri kollégák szíves segítségével még legalább 30 széket helyeztünk el s e mellett is többen állva hallgatták meg Dr Balogh Attila   (SOTE OIT idegsebész egyetemi tanár) előadását a a 4D Anatomy magyar találmányról. Az emberi test interaktív megjelenítését fotókép rögzítéssel és annak számítógépes rendszerbe foglalt mozgó változatát a másik előadónkkal Dr. Kutor Lászlóval (Óbudai Egyetem, egyetemi docens) együtt dolgozták ki, amely mára már az egész világon elismert magyar szabadalomként működik.

A gyógyászati s ezen belül is életmentő hasznán túl találmányuk lehetővé tette  Győrben a Székesegyházban őrzött Szent László hermában a nagy királyunk koponyájának  4 dimenziós feltárását is, ezzel elősegítve a mintegy 800 éve elhunyt nagy királyunkról alkotott tudományos ismeretek megújítását is.

dR.kUTOR lÁSZLÓA második előadást Dr. Kutor László már önállóan tartotta az Információ tárolás forradalmi fejlődéséről és annak könyvtári  következményeiről, amelynek keretében bemutatta  páratlan értékű technikai és mobil eszköz gyűjteményének legérdekesebb darabjait, az első  elektronikus képátviteli berendezésektől, az óriás floppykon át  a kezében tartott un. tablett gépekig, amellyel be tudott kapcsolódni az USA-ban lévő Stenfordi Egytem előadásaiba is, ahol  az ott tanuló diákjaival vizsgáztatás céljaból is tartja a kapcsolatot.

Mondanunk sem kell, hogy ezen bemutató előadásának is olyan kiemelkedő sikere lett, hogy még délután is jöttek a különböző szekciókból kollégák, hogy megnézhessék az általa  hozott és kiállított információ technikai berendezéseket.

 Még az ebéd szünet előtt a reggel kiosztott szellemi TOTO kitöltött kérdőíveit az MKSz vezetőségének tagjai Dettai Eleonóra és Wittinghoff Judit begyűjtötték a délutáni eredményhirdetés céljából.

Molnár KláraA kora délutáni programunkat a Swets cégnek egy igen érdekes programjáról a SwetsWise Online Content –új köntösben az elektronikus tartalomkezelő rendszer címmel  tartotta meg Molnár Klára a Swets Hungáry magyarországi főképviselője.
Előadása után több érdeklődő is megkereste a bővebb tájékoztatási lehetőségekkel élve.

Dr.Tószegi Zsuzsa

Dr.Tószegi Zsuzsa

Ahogy a délelőtt során a délutáni program fő előadását, melyet Dr. Tószegi Zsuzsanna (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal , elnöki főtanácsadó,  főiskolai tanár) tartotta” Az enyén,tiéd,miénk kérdéskör érvényesülése az elektrnikus dokumentumok körében címmel.
Ennek a szép irodalmi idézetű címnek a tartalmi lényege  .-a mai idők  egyik legfontosabb kérdésköre- a szerzők szellemi jogainak biztosítása képezte. E területen itthon és a nemzetközi vonatkozásban is  számtalan bizonytalanság és jogértelmezési  zűrzavar állott és áll fenn még a mai napokig is.
Ezt igyekezett Dr. Tószegi Zsuzsa az alapfogalmak egyértelmű tisztázásával és magyar szellemi tulajdont védő törvények képletes és sok példával alátámasztott, kitűnően szerkesztett ppt inzertekkel gazdagon illusztrált előadásával világossá és gyakorlati megoldások bemutatásával alkalmazhatóvá tenni a könyvtáros kollegáink részére.

Farkas IstvánEzután szinte a jó példaként is egy bemutató előadás zárta program sorozatunkat, amelynek keretében Farakas István a Pedro  Kft ügyvezető igazgatója bemutatta a ZETA könyv és dokumentum szkennereknek azt a legújabb változatát, amely könyvtáros és olvasóbarát , azaz könnyen és eredményesen használható szoftwerrel rendelkezik.
Külön értéke, hogy kis és közepes könyvtárakban is könnyen felállítható un asztali gépről van szó, amelyet különösebben nagy technikai ismeretek nélkül is jól lehet haasználni egyaránt az értékes régi és az új könyvek dokumentumok szkennelésére és digitalzált már könyvtári adatokkal is ellátott megőrzésére.
Az előadás után igen sokan látogatták meg a PEDRO Kft kiállítási részlegét a földszinten, ahol részletes ismertetésében részesülhettek a könyvtárosok közül.

 Nagy Zoltán felolvassa a szekció jelmondatát

A Műszaki Szekció rendezvényét a szellemi TOTO  nyerteseinek eredményhirdetése mellett az MKE  záró plenáris üléshez eljuttatott összefoglaló üzenet megfogalmazása zárta

Meghívónk
Előadások részletes ismertetése a Könyvtárvilág 2013.4. számában
A Műszaki Szekció előadásainak ismertetése a Könyvtárvilág 2013.4. számában

Fotógaléria

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Rendezvények, Vándorgyűlések
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*