Beszámoló a vállalati könyvtárosok 15. műhelybeszélgetéséről – Mit pótolhat a lelkesedés?

2012. december 6. Ex Libris Könyvtári Alapítvány

Mit pótolhat a lelkesedés?

Kedves Könyvtárosok, Munkatársak!

15. műhelybeszélgetésünkön egy olyan kérdést akartunk feszegetni, ami az előző alkalommal többször szóba került – hogy mit és milyen határig pótolhat a lelkesedés akkor, amikor új szolgáltatásokat szeretnénk indítani, de legalább a régiek színvonalát fenntartani. Vannak-e olyan megoldások, technikák, amelyeket eddig idegennek tartottunk, de most szükségünk volna az alkalmazásukra? Meggyőzhető-e lelkesedéssel a fenntartó, vagy mi kell még hozzá?

Vendéglátónk egy olyan „munkahelyi” könyvtár volt, amely sajátos működési formában látja el sikeresen több vállalat szépirodalmi és ismeretterjesztő igényeit, együttműködve a helyi szakkönyvtárakkal, s ezen felül kezeli a Magyar Írószövetség irodalom- és nyelvtudományi szakkönyvtárát. Érdekes esettanulmány, hogyan sikerült „vert helyzetből” piacképes szolgáltatást kiépíteniük. Az Alapítvány vezetője, Oroszi Evelin szerint a legfontosabb az első lépés volt, amikor akkori fenntartójuk, a Posta- és Távközlési Művelődési Alapítvány megszűnésekor a bezárás veszélyének felismerésekor nem csak várták a döntést, hanem alternatív működtetési javaslatokkal elébe mentek annak, olyan megoldást is felvetve, amely gyökeresen szakított az addigi fenntartási formákkal, de egyben a korábban kialakított, az addigi szolgáltatásaikkal messzemenőkig elégedett kapcsolatokra alapozott. Ehhez meg kellett tanulniuk a különböző vállalkozási formákra vonatkozó szabályokat, és különböző típusú szerződéseket kellett kötniük a multicégeknél, felsőoktatási intézményeknél és nonprofit szervezeteknél működő letétjeik további működtetésére. Szolgáltatási körük további bővülésével azóta a munkahelyek száma is növekedett, és a legjobb reményekkel néznek a jövő felé.

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy a lelkesedés olyan “fegyver”, amivel az elképzelések zöme könnyebben megvalósítható. Közös nézőponton voltunk azzal kapcsolatban is, hogy a könyvtárosok úgy tudják igazán elkötelezetten, teljes odaadással végezni a munkájukat, ha a vezetőjük olyan feladatokkal bízza meg őket, amelyek a személyiségükhöz a legjobban illenek, hiszen ebben tudnak igazán sikereket elérni. Eredményesebb a munka, ha a vezető dicséretekkel motiválja az alkalmazottakat, és példamutató lehet, hogy ha ideje és energiája engedi, maga is beszáll a kevésbé kedvelt (mindenkinek egyenlő arányban szétosztott) munkába is.

A vállalati könyvtárosok különösen nehéz helyzetben vannak, mert fenntartójuk egyre kevesebb költségráfordítással egyre nagyobb szolgáltatási színvonalat vár el. Itt a lelkesedésnek bizony nagy szerepe van, mert akkor is „hasznot kell hozni”, ha a feltételek elégtelenek. A megfeszített, folyamatos figyelem arra, hogy mit igényel a felhasználó, és az azonnali reakció legalább azokból a forrásokból, amelyek hozzáférhetőek, nagyon fárasztó ugyan, de eredményes lehet.

Ezek után az álláskereső könyvtárosokra és a könyvtárosokat kereső könyvtárakra terelődött a szó. Az OMGK igazgatója, Benczekovits Beatrix pl. elmondta, hogy számára egy önéletrajz kinézete és tartalma rendkívül fontos, és már ez alapján szelektál, hiszen manapság a meghirdetett státuszokra rendkívül magas a jelentkezők száma. A személyes interjún nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a pályázó mennyire érdeklődő, tud-e okos kérdéseket feltenni, de a túlzott, irány nélküli lelkesedés nem kelt bizalmat. Egyetértettünk abban, hogy célszerű előre készülni arra az eshetőségre, hogy munkahelyet kell változtatnunk, esetleg egy más típusú könyvtárban kell más jellegű munkát végeznünk. Ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a könyvtári terület történéseit, új fejlesztéseit, ápolni szakmai kapcsolatainkat, és aktívan részt venni a könyvtárak együttműködő hálózataiban.

Megegyezésünk szerint a következő alkalommal a sokakat érdeklő e-book/e-dokumentum/e-könyvolvasó kölcsönzés/vásárlás/letöltés téma gyakorlati kérdéseiről fogunk beszélgetni.

Kóródy Judit, Infodok Kft. (Magyar Telekom Infotéka)
Halgat Bernadett, Ex Libris Könyvtári Alapítvány

 

Kiegészítő beszámoló:

Kóródy Judit – Halgat Bernadett: Mit pótolhat a lekesedés? In: Agrárkönyvtári Hírvilág, 2012. XIX. évfolyam 4. szám

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*