Beszámoló az ALSÓLENDVA VÁRA könyv ősbemutatójáról

Kedves Kollégák!

Az MKSZ és az OSZK szervezésében egy kivételesen érdekes könyvbemutató zajlott le 2012. július 20-án 15 órától az OSZK VIII. szinti előadótermében.

A könyvbemutató megnyitása a Műszaki Szekció nevében

Alsólendva vára című kötet

Bemutatásra került. Lendvai Kepe Zoltán és S. Sebestyén József : ALSÓLENDVA VÁRA című műve, melynek ez volt az ősbemutatója. A könyv Galéria–múzeum Lendva kiadvány sorozatának 4. kötete.
Ez a már régóta várt és egyben hiánypótló kötet, abban a tekintetben nyújt abszolút újdonságot, hogy építészettörténetileg tár fel és mutatja be az  igen jelentős nyugati végvár szinte ezer éves történetét korbeli mérnöki rajzokkal is. A könyv mindenképpen nagy szakmai sikerre számíthat, amelyet már a bemutatása is bizonyítani látszik.

Az OSZK-ban tartott könyvbemutatón több elektronikus hírközlő is megjelent, így a Magyar Rádió Határontúli Műsorszerkesztősége, a Duna Tv, valam,int a Lendvai TV is.

A Kő kövön maradjon című kötet

A másik bemutatott kötet a KŐ KÖVÖN MARADJON című munka amelyet Kepéné Bihar Mária és Lendvai Kepe Zoltán szerzőpáros szerkesztett s mely szép leíró szövegekkel igyekszik bemutatni a Muravidék ma még meglévő épített örökségének tárházát. A könyv sok színes és  érdekes fényképet tartalmaz.
A kötetek az Országos Széchényi Könyvtár könyvesboltjában megvásárolhatók.

A megjelenteket Dr. Boka László az OSZK tudományos igazgatója köszöntötte.

Dr.Boka László köszönti a megjelenteket

Lázár Beáta bemutatja a lendvai Kerek perec folyóiratot

Ezek után Nagy Zoltán ismertette, hogy a két intézmény a Lendvai Galéria Múzeum és az OSZK között több mint egy évtizedes munkakapcsolat van, amelynek eredményeiként több kiállítás és kiadvány is létrejött.

  • A Bánffy korszakban a Kulcsár György műveket Lendván nyomtató Hoffhalterek nyomdászatáról Bánffy Szilva írt.
  • A XIX századvég és XX század elejei  híressé vált szintén Lendván Balkányi nyomdászatáról  Papp József muraszombati könyvtáros kollégánk bibliográfiai  leírásai, összefoglaló munkája segítették a kiadványok megjelentetését.
  • A lendvai esernyőgyár termékeinek szerepét a monarchia képzőművészetében Nagy Zoltán készítette el. Mindhárom  tanulmány a Lendva polgárosodása című kötetben jelentek meg.

Mindezeket keretbe foglalta a Kő kövön maradjon című most bemutatott könyv, amelynek kiadásáról maga a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet igazgatója  Lázár Beáta beszélt. Az eddig a Népújságot kiadó hivatal vezetője éppen 2012. július 1-től kapott megbízást a Galéria Múzeum vezetésére, miután Gerics Ferenc több évtizedes kiváló „várkapitányi munkásságát” befejezve nyugdíjba ment..

A kötet összeállításának szándékáról és a szerzők elképzeléseiről Kepéné Bihar Mária tartott egy rövid de lényegre törő összefoglalót.

Kepéné Bihar Mária

Veöres András

S.Sebestyén József

Ezek után került sor a Veöreös András építészmérnök igen érdekes és mindenkit nagyon megkapó a magyar műemléki építészetet is  értékelő összefoglalójára.

Az elmúlt 30 év küzdelmeit a vármentő munkálatok nehézségében is szépséges elkötelezett munkájáról szólt Sebestyén József Kós Károly díjas építészmérnök az Alsólendva vára című kötet építész szakírója.

Munkássága, amely” Erdélyországtól” kiterjed a nyugat végekig,  ma is egy nagy művelődési  és  építészet történeti adattár és útvezető lehet a műszaki ismereteken túl felelősségtudatunk  ébrentartójaként is..

A könyvbemutató közönsége

Mi ezzel a bemutatóval gratulálni kívántunk minden lelkes határon túli kollégának áldozatos munkásságához, hogy valóban a továbbiakban is  „Kő kövön” tudjon maradni szerte a hazában, így a Muravidéken is.

Nagy Zoltán

 Meghívó a rendezvényre
További fotók 

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Kiadvány, Könyvtárlat - OSZK-ban, OSZK programok
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*