Beszámoló az az MKSZ és a Veszprém Megyei Szervezet tanulmányútjáról

Az MKE Veszprém Megyei Szervezet és a Műszaki Könyvtáros Szekció
2012. május 17-én  megtartott közös szakmai napja igen sikeresen zajlott le.  Meghívója

Csoport a Laczkó Dezső múzeum előtt

Veszprémben

Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet

A több mint 30 fős,  zömében MKSZ tagokból álló könyvtáros autóbusszal utazott  el Veszprémbe, ahova 9 körül   érkezett meg az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézethez.

Itt Schreiber Márta igazgatóhelyettes  és  Pardiné Mórócz Magda , Sárköziné Sárovits Hajnalka az MKE   megyei vezetői fogadták a csoportunkat.
–  Az egy órás könyvtári bemutató vezetés igen érdekes volt.
–  A nagyon szép megoldású a régi valóban könyvtárnak épített együttes a legújabb kori technikát alkalmazó épülettel összekötve.    További képek

Limbacher Gábor igazgató

–  Ezután átmentünk a Lackó  Dezső múzeumba. Itt elsőként Limbacher Gábor igazgató fogadott minket, majd Sárköziné Sárovits Hajnalka ismertette a megyei szervezet életét, továbbá Nagy Zoltán az MKSZ részéről köszöntötte a konferenciára egybegyűlteket.
Ezek után meghallgattuk a konferencia előadásait:

Koncz Pál restaurátor a régi könyvekről tartott vetített képes érdekes tájékoztatót,mjad később bemutatta a  Látványtárat.
Molnárné Liszi Erzsébet múzeumi könyvtáros beszélt a nemrég a Levéltárba átköltöztetett múzeumi könyvtár nehéz helyzetéről.
dr. Hermann István “Adalékok a pápai céhek történetéhez a XVII. században” című előadását a Pápai Városi Könyvtár egyik kolléganője olvasta fel.
Elek Miklós igen érdekes vetítettképes előadást tartott ” Veszprém megye szükségpénzei 1849-2012 között” címmel, majd a múzeum aulájában bemutatta a kiállított szükségpénz-gyűjteményének ritka példányait.   További képek

Koncz Pál

Molnárné,Liszi Erzsébet

Elek Miklós

Ezt követően finom ebédet fogyasztottunk el a  Gourmandia étteremben, majd Sárköziné Sárovits Hajnalka az MKE  Veszprém megyei szervezetének elnöke vette át vezetésünket.

Örvényesen

Autóbuszunkkal  Örvényesre mentünk veszprémi érdeklődő kollégánkkal közösen, ahol is megnéztük a még ma is működő vízimalmot a tulajdonos szakszerű és részletes ismertetésében. További képek   Képek a vizimalomról

Az örvényesi vizimalmot a tulajdonosa mutatja be

A malom belülről mint egy múzeum

Balatonfüreden

Dr. Praznovszky Mihály bemutatja Balatonfüred nevezetességeit.

Ezt követően  megérkeztünk  szakmai utunk másik fő helyszínére Balatonfüredre, ahol már  az előzetesen megbeszéltek szerint várt minket Dr. Praznovszky Mihály a Petőfi Irodalmi  Múzeum  és később a Veszprém Megyei Könyvtár volt igazgatója, aki  jelenleg a balatonfüredi városi múzeumok fejlesztések programjának vezetője.

Az érdekfeszítő, irodalmi és társadalom-történeti izgalmas élményekben gazdag két órás vezetése során az alábbi, általa létrehozott, felújított intézményeket mutatta be:

Csók István kiállítás

Mai nő a régi fürdővilágban

Vaszary emlékmúzeum (Vaszary Kolos prímás egykori lakóháza múzeummá átalakítva), amelyben Csók István festményei és életműve, továbbá az OSZK-ból ide áthozott Skultéty Csaba féle Fiume képeslap-gyűjtemény volt látható. További fotóink

Korabeli szoba

Jókai emlékek a monitoron

– Nagyon szép élmény volt a Petőfi irodalmi Múzeum támogatásával ujjá alakított Jókay villa gazadag berendezését megtekinteni Jókay Mór és Laborfalvi Róza életéről. (Lásd: Jókai emlékház)   További fotóink
– A múzeumi sorozat fénypontját a helytörténeti gyűjtemény új kiállítása jelentette, mely a reformkori Balatonfüred fürdőéletét és színházi-művészeti világát varázsolta elénk, amelynek színpadán az előadóművész ez esetben maga  Praznovszky Mihály volt.

Dr. Praznovszky Mihály mesél

Elmondhatjuk, hogy mindnyájunk számára örömteli és maradandó élményt kaptunk tőle.
Az esténket a egy családi pincészetben a füred-környéki jellegzetes borok élvezetével  zártuk. A kitűnően szervezett szakmai napunkat ezúton is megköszönjük a veszprém megyei szervezet és a közreműködő intézmények minden kedves munkatársának.
További fotók: séta, borkóstoló

Nagy Zoltán

Kapcsolódó anyagok

Debrecen állt a hírek középpontjában    (Benczekovits Beatrix írása) .pdf

További fotóink (albumok):


Megyei Könyvtár

Laczkó Dezső Múzeum

Veszprémi séta

Vaszary villa

Jókai Villa

Örvenyes – Vizimalom

 

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Konferenciák, Könyvtár látogatások, Rendezvények, Rólunk, Veszprém-Balatonfüred
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*