Beszámoló a vállalati könyvtárosok 13. műhelybeszélgetéséről – Kislexikonok, fogalomtárak, wikik

13. Műhelybeszélgetés a vállalati könyvtárakról

2011. december 8-án 14.30-kor

Vendéglátó a Magyar Posta Központi Szakkönyvtára

A 13. műhelybeszélgetésünk vendéglátója a Magyar Posta Központi Szakkönyvtára volt.

Az év második műhelybeszélgetésére december 8-án került sor a Magyar Posta Központi Szakkönyvtárában, amikor a különböző kislexikonok, fogalomtárak, wikik stb. létrehozásának lehetőségeiről, módszereiről beszélgettünk, amelyekkel a vállalati könyvtár sikeresen felhívhatja magára a figyelmet, és amelyek lehetőséget adhatnak arra, hogy minél inkább beépüljön a fenntartó munkafolyamataiba.

Többféle termékre láthattunk példát, amelyek mind tartalmi, mind formai szempontból széles skáláját ismertették a lehetséges megoldásoknak. Tartalmát tekintve pl. bemutatásra került rövidítésszótár, terminológiai lista, gazdasági fogalomtár, műszaki kislexikon, és a technikai megoldások széles körével is találkozhattunk, a statikus exceltáblástól a kereshető, rendezhető listákon keresztül a közösen épített SPS wikikig. Így mindenki találhatott ötletet ilyen szolgáltatások kialakítására vagy a meglévők fejlesztésére, figyelembe véve a fenntartók speciális igényeit és infrastrukturális adottságait.

Legérdekesebb volt azonban végigkísérni egy részletes esettanulmányt arról, hogy egy tervezett vállalati wikipédia megvalósítását milyen technikai, adminisztratív illetve vállalati kultúrából eredő problémák akadályozhatják, s milyen módon lehet ezeket kikerülni.

A téma kapcsán felmerült, hogy milyen ötletekkel segíthetnénk azokat a könyvtárakat, ahol – egyelőre – kiemelkedő technikai lehetőségek nélkül szeretnének új, korszerű szolgáltatásokat bevezetni. A következő alkalommal, 2012. májusban erről tervezzük a beszélgetést.

Mindenkinek köszönöm a részvételt: Kóródy Judit

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*