Kobarid – Történeti Múzeum

Az Isonzó völgyében fekvő Kobarid, az 1915 – ’17-es doberdói csaták Caporettoja. 1917. október 24-én az osztrák – magyar csapatok  négy nap után már 40, s később 100km-t is haladtak előre a fronton. A Kobaridi-medencében a Monarchia  csapatai így hajtották végre a „caporettoi csoda”  néven ismertté vált harci mozdulatot. Hajnalban fél órás  gáztámadással kezdődött, majd heves tüzérségi rohammal  folytatódott az ütközet, és az új harcmodor győzelmet hozott. Azonban a veszteségek is számosak voltak, az osztrák – magyar és német hadosztályok 70 ezer, az olaszok 4o ezer embert veszítettek.

Kobarid makett a helyszínről

Makett az isonzói csaák helyszínéről

Az Európa- és Valvasor Múzeum-díjjal kitüntetett  Kobaridi Múzeumban  segít a tájékoztatásban egy Felső- Isonzó  -völgyet bemutató makett, ahol  egy kb. 27 négyzetméteres  terepasztalon az Isonzó /Soca)  folyása mentén  Tolmintól Kobaridig,  majd  Bovecig „belátogathatjuk” a csatateret. A fronton 1500-2000 méteres magasságban küzdött a kékkel jelzett útvonalon az olasz,  és a pirossal jelzetten az osztrák.- magyar sereg. Igen kis területen  volt a hadszintér a caporettoi áttörést végrehajtó egységek számára.

A termekben láthatók  akár képen, vagy tárgyak formájában: milyen volt az élet  a lövészárkokban, hogyan közlekedhettek a komótos hótalpakon, hogyan pihenhettek, ha egyáltalán tudtak a jégbe vájt barlangokban, s nem a sziklákba vájt kavernákban.

A több mint 500 fénykép utolsó utolsó darabjain  a véget ért ütközet után: kiterítették az elesetteket, előkészítették a sírkereszteket.

Számunkra, látogatóknak csak egy feladat lehet: a nagy csaták emlékére  vigyük hírüket, ahol csak megfordulunk és esetenként sírjaikra vigyünk virágot, nemzeti színű szalagot, és gyújtsunk mécsest.

Finta Sándor, győri költő a bajtársai fohászát szedte rímbe:

Otthon nagy a sírás. Itt el nem sírt Könnyek
Életnél, Úristen,
A halál de könnyebb!
Szegény katonádnak nincs más
Kívánsága:
Masíroztass haza,
Vagy a mennyországba!

Neki sikerült hazaérnie, de mintegy 500.000 katonánknak a hazatérés  csak az örök hazába  történt.

Összeállította: Beck Mária

Fotók még:


Kobarid

Kobaridi Muzeum

 

A bejegyzés kategóriája: Szlovénia, Szlovénia-Olaszország 2011
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*