Az MKSZ őszi szakmai útja az I. világháborús emlékhelyekre

ŐSZI BARANGOLÁS
SZLOVÉNIÁBAN ÉS OLASZORSZÁGBAN
AZ MKSZ SZERVEZÉSÉBEN

Budapest – Ankaran – Isonzo– Doberdo kirándulás
2011.október 5. és 9. között (4 éjszaka 5 nap)

Indulás: 2011. október 5.-én (szerda) reggel 6.30-kor.
Az autóbusz 6 órára áll ki a Corvin áruház parkolójába.

Érkezés: 2011.október 9-én (vasárnap) 22 óra körül.          beszámoló

Az I.világháborús magyar emlékhelyek meglátogatása - térképAz I.világháborús magyar emlékhelyek meglátogatása – térkép

 nagyobb térkép letöltése

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Utazás:

A Romcar Travel szokásos panorámás autóbuszával utazunk. Jelen esetben ez a nagy létszámú csoport miatt emeletes autóbusz, ahol az ülőhelyek zöme  az emeleten van, minden kényelmi berendezéssel együtt. Tekintettel a nagy létszámra a WC-ket lehet használni az utazás közben is. Az autóbuszon kávé, üdítő és sör magyar forintban való fizetés mellett folyamatosan kapható lesz.

Biztosítás:

Csoportos utasbiztosítást kötünk. Akinek nincs saját biztosítása, mely erre az útra is érvényes, annak 2000.-Ft/5nap forintot kell fizetni, melyet a buszon szedünk össze. Kérünk benneteket, hogy minél előbb jelezzétek Ecsedi Viktóriának, ha van biztosításotok.

Kérjük, hogy a személyenkénti 2.000.-Ft-ot kiszámolva hozzátok magatokkal, mert csak a pontos összeget tudjuk elfogadni.

 Szállás:

Mind a 4 éjszakát egy helyen  a Hotel Adria-Ankaran Üdülőközpont szálláshelyein, zömében 2 ágyas fürdőszobás szobákban fogjuk eltölteni. Félpanziós ellátásban lesz részünk, azaz reggelit és meleg vacsorát kapunk.

Az üdülőtelep egy közel 10 hektáros parkban fekszik a tenger partján. Meg lehet nézni a  www. adria-ankaran.si weblapon. A fedett, melegített vizű uszoda és a termál fürdő minden szállóvendég részére ingyenesen használható. Aki ezt igénybe kívánja venni, feltétlenül hozzon magával fürdőruhát, strandpapucsot és adottan fürdőköpenyt is. Ezt mindenkinek javasoljuk

Költőpénz:

Mind a két országban az EURO van érvényben.

A kiállításokra, múzeumokba, nemzeti parkba való belépésekhez összességében elegendő lesz 50.- euro. A kisebb emléktárgy, képeslap vagy  hegyi méz, sajt vásárlásához további 50.- eurónál nem kell több. Azaz összességében 100.- euróból szinte minden szükséges dolog ( ás-ványvíz, üdítő) megoldható.

Aki nap közben  étkezni kíván, vagy vendéglátóhelyen  italt fogyasztani, az feltétlenül szá-moljon további 150-200.- euróval.

Öltözködés:

Az októberi időjárásra való tekintettel feltétlenül ajánlott a réteges öltözködés, eső és szélka-bátok biztosítása.

A magas hegyek között hideg napokra és éjszakákra is számítani kell.

Figyelem: a hadi emlékekhez, a nemzeti parkokban való sétához feltétlenül hozzatok maga-tokkal túracipőt, kényelmes járást biztosító, a bokát befedő, lapos sarkú cipőt is és meleg zoknit.

Ajándékok, koszorúzás:

Aki teheti, hozzon magával a saját intézményére és vagy a városára jellemző kisebb tárgyakat, könyv és tájékoztató kiadvány is lehet. Továbbá nemzeti színű szalagokat is.

A koszorúkat, 5 db-ot mi  előre meg fogjuk vásárolni.

1. nap – október 5. szerda

Budapest – Ankaran.

Koper érintésével 570 -620 km, a tiszta menetidő kb. 8 óra. Ehhez járul, hogy oda útban  egy nagyobb megállást terveztünk be. Muraszombatban meglátogatjuk a város központjában lévő Területi és Tudományos Könyvtárat, amely a  pihenő idővel, kis sétával  együtt  1,5 –  2  órát vehet igénybe Ennek során ismét találkozhatunk Papp József kiváló könyvtáros kollégánkkal, aki nem csak könyvtárában vezet végig minket, hanem velünk lesz a  szakmai utunk további napjain is, így az ő segítségét  élvezhetjük a szlovéniai emlékhelyek alaposabb megismerése során.

Ezután folytatjuk utunkat Koper irányába, amelyet további  két kisebb  pihenő szakíthat meg  a szálláshelyünket adó Ankaran eléréséig, hogy a szálláshelyek elfoglalása után az első vacsoránkat 19-20 óra között el tudjuk fogyasztani az Adria Ankaran  Hotelünkben

2. nap –  október 6. csütörtök

Kirándulás Szlovéniában az Isonzo vidékére és  Kobaridba

Útvonal Ankaran – Nova Gorica – Kobarid és vissza  – 2 x150 km. A menetidő egy irányban  4 min. óra.

Megállás  több kisebb   katonai emlékhelyen és Kobaridban, összesen 4-5 óra

E napon tekintenénk meg az Isonzó hegyek között kanyargó vadregényes folyó nyomán haladva  az  I. Világháborús emlékhelyet és a szlovéniai területen lévő legtöbb magyar katonai sírhelyet is, meghajtva fejünket a hajdani hősi halált halt honfitársaink előtt, így Solkant, a Sveta Gorát ( Monte Santot) azaz a Szent hegyet, áthaladva a  Canale D Isonzón érkezünk el Kobaridba azaz Caporettoba a talán legelhíresültebb  csatahelyet jelentő városba, ahol hadtörténész kollégák  szakvezetésével megtekinthetjük  a több tízezer,  itt elhunyt katona emlékére  létrehozott  Hadtörténeti emlékmúzeumot és végigjárhatjuk  a hozzájuk tartozó tanösvényt a végén lévő Kozjak –i barlangig. Estére visszatérünk Ankaranba.

3.nap – október 7. péntek

Kirándulás  Olaszországba a  Doberdo vidékére, Foglianoba és Redipugliába

Útvonal Ankaran, Trieszt, Duino, Monfalcone, Fogliano, Redipuglia, a  doberdói  emlékhe-lyek megtekintése.

A  menetidő egy irányban 2,5 – 3 óra, a távolság  maximum180 km, amelyet azonban         kanyargós utakon kell megtenni.

Megállás több helyszínen, amely a koszorúzások miatt  is többszöri 1,5 – 2 órákat vesz igénybe. Foglianaoban van a doberdói terület egyik legnagyobb magyar temetője, ahol a lehetőségtől és az időjárástól függően szeretnénk  leróni a kegyeletünket.

Visszafelé útban az egyik jellegzetes olasz tengerparti  városban állnánk meg kis városnéző  sétát téve.

4. nap – október 8.  szombat  

A  természeti élmények vagy a tengerparti városok megnézésének alternatív napja.

Több megoldási lehetőség közül is  választhatnak  szakmai utunk résztvevői.

A.    Az autóbusszal a szlovén tengerpartot és a környék városait, nevezetességeit nézzük meg. Ez a befizetett program része, a többi alternatív programra egyénenként saját zsebből kell a fedezetet biztosítani.!!!

B.    Szabadidős programot is lehet tervezni. Ankaran, Koper  ill. és vagy pl. Trieszt  megtekintésre ill. a  nap sétára, kis helyi kirándulásra való eltöltésére.

Felhívjuk a kedves utastársaink figyelemét, hogy maga  Ankaran is egy csodaszép tengerparti hely.

Ezen belül a Hotel Adria- Ankaran egy hatalmas parkban fekszik a tenger partján, amelyben  uszodák, wellness és fittness centrumok működnek. Külön szauna házzal és sport centrummal is rendelkeznek. Mindezek teljes napra való programot is biztosítanak, egyedi  vállalás alapján.

A lehetőségek megnézhetők a www. adria-ankaran.si üdülőtelepnél.

Az  A. pontban felsorolt program részletezése

Kirándulás a szlovén tengerpartra és  Lipica vagy egy kisebb nemzeti park megte-kintésére

Útvonal Ankaran – Lipica  majd vissza  a  szlovén tengerpartra. Lipica  is  alternatívaként merül fel,  azaz amennyiben a tervezett  kilométerek mennyisége és az időjárás lehetővé teszi.

 Szlovén tengerpart: Ankaran -Izola – Piran ( Pirano) esetleg Portoroz az idő függvényében.

A  hosszabb városnézést a bájos és nagy múltú Piranoban tervezzük, mert ez  gyalogosan is bejárható és szép régi óvárosa is nevezetes. Izola – ban kisebb sétát tehetünk. Portoroz váro-sát, amennyiben erre marad idő és lehetőség, csak autóbuszos módon tudnánk megnézni.

Menetidő: egy irányban 1,5 -2 óra. Magára a városnézésekre azonban 2 -3 órákat is számol-nunk kell.

5. nap –  október 9. vasárnap

Hazautazás Budapestre

Reggeli után indulás vissza Ankaranból Budapestre,  570 km. kb. 8-9 órás út.

Erre a napra az utolsó reggelink elfogyasztása után  a fő  feladat a hazautazás lesz. Ezt két kisebb program  szakíthatja meg. Amennyiben az idő és az időjárás engedi és nem került sor szombaton az Ankarantól nem messze lévő nemzeti park megtekintésére, ez is egy alternatíva amelynek időigénye kb. 1 – 1 ½ óra.

A második megállásunkra, rövid városnézésre és vásárlásra Celjében kerülhet sor, amelyhez szintén sok magyar kulturális emlék kötődik a Hunyadiak korából.

A teljes útvonal hossza 1700  km-nél több nem lehet.

Minden kedves tagunknak és utastársunknak tartalmas és jó szakmai utat kíván az MKSZ nevében:

Nagy Zoltán
elnök
znagy@oszk.hu                                                               beszámoló az útról

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Szakmai utak, Szlovénia, Szlovénia-Olaszország 2011
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*