Beszámoló a vállalati könyvtárosok 11. műhelybeszélgetéséről – Sanofi-Aventis/CHINOIN

Kedves Könyvtárosok, Munkatársak!

11. műhelybeszélgetésünket a Sanofi-Aventis/CHINOIN könyvtárában olyan témáról tartottuk, amely a beszélgetés során kibontva egyre jobban sokkolt valamennyiünket.

Sokat beszéltünk már a vállalati könyvtárak sajátos helyzetéről, ahol az alkalmazott módszerek, munkafolyamatok a fenntartó üzleti stratégiájának vannak alárendelve. Most ennek olyan fokát ismerhettük meg, ami az igényelt szolgáltatások egy részét már szinte teljes mértékben automatizálja, s így függetleníti a könyvtártól. Be kellett látnunk, hogy egy adott nemzetközi vállalati kultúrában, s ahol a megfelelő infrastrukturális környezet is adott, ezek a módszerek gyorsabb, pontosabb és költséghatékonyabb információhoz jutást tesznek lehetővé.

Komoly vita folyt arról, hogy ilyen környezetben mi lehet a könyvtárosok szerepe. Említésre került ennek során jó strukturáló képességünk, precizitásunk, rugalmasságunk, de szembesülnünk kellett azzal, hogy egy gondosan fejlesztett IT rendszerre ezek valószínűleg magasabb szinten érvényesek. Óriási lehet viszont szerepünk az igények felmérésében, elemzésében, megfogalmazásában, a rendszerek specifikálásában. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy megfelelő informatikai affinitással is rendelkezzünk, illetve annak a szakterületnek minél mélyebb ismeretével, amely fenntartónk profilja. Ezek birtokában valóban szakértőként, tudás-integrátorként támogathatjuk felhasználóinkat nemcsak a rendszerek fejlesztésében, hanem a segítségükkel nyerhető információk további finomítása terén is, ami komoly (könyvtáros!) háttértudást és sok időt igénylő, értéknövelt szolgáltatások nyújtására ad lehetőséget. A Sanofi könyvtárvezetőjének távlati célja nem kevesebb, mint egy komplett vállalati tudásmenedzsment rendszer felépítése, és ezáltal a könyvtár kulcspozícióba emelése.

A téma iránti fokozott érdeklődés miatt távolról sem értünk a végére, sok mondanivaló bennünk rekedt. Ezért mindenki hangos helyeslésével találkozott az a javaslat, hogy tartsuk meg ennek a műhelybeszélgetésnek a „második felvonását”, ahol megismerhetünk néhány alternatív megoldást is, és folytathatjuk a vállalati könyvtárosok szerepéről folytatott húsbavágóan fontos beszélgetést.

Erre az alkalomra 2011. június 23-án 14 órakor kerül sor a Magyar Telekom Székházában (Budapest, I. Krisztina krt. 55.). A részletekről külön meghívóból tájékozódhattok majd!

Mindenkinek köszönöm a részvételt: Kóródy Judit

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*