Beszámoló a vállalati könyvtárosok 10. műhelybeszélgetéséről – Költségmegtakarítási módszerek, ötletek az információforrások biztosítása

Téma:         Költségmegtakarítási módszerek,
ötletek az információforrások biztosítása

Dátum:     2010. december 2. Vissza a meghivóra
Helye:       ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár

Nagy örömmel rendeztük meg a vállalati könyvtárosok 10. műhelybeszélgetését! Az eltelt 5 év alatt folyamatosan mutatkozó érdeklődésetek is bizonyítja, hogy hasznosak ezek a beszélgetések: a 10 alkalommal összesen 40 könyvtárból 243 könyvtáros osztotta meg egymással tapasztalatait, ötleteit. Érdekes élmény volt már maga az is, hogy a rendezvény vendéglátójaként tíz különböző könyvtárat ismerhettünk meg! Ezúton is szeretném kifejezni elismerésemet és köszönetemet valamennyiőtöknek, különösen a „kemény magnak”, a Richter, a Posta, a MOL, a HungaroControl és a Magyar Telekom Infotéka könyvtárosainak.

A mostani alkalommal is fontos témát jártunk körül, az információforrások beszerzésénél alkalmazható költségmegtakarítási módszereinket, trükkjeinket osztottuk meg egymással. Nagyon sok közvetlenül hasznosítható konkrét információ is elhangzott (pl. terjesztők, szolgáltatók adatai, ki miben a legjobb).

  • A kiadványokhoz való hozzájutás ingyenes vagy kedvezményes lehetőségeivel kapcsolatban rögtön vendéglátónk, az ESKI gyakorlatából megismerhettük a személyes kapcsolatok fontosságát a kiadókkal, intézményekkel, egyes szakemberekkel. Különösen a szakirányú nemzetközi szervezetekkel sikerült olyan szakmai kapcsolatokat kialakítani, ami lehetővé teszi számtalan forrás ingyenes hozzáférését.
  • A folyóiratok esetében többen említették a közvetlen cikkhozzáférési szolgáltatásokra való előfizetést, és egyre inkább alkalmazzák a könyvtárak a terjesztők helyett közvetlenül a kiadóktól való rendelést, mert így az esetleges alacsonyabb ár mellett jobban ki tudják használni az akciós lehetőségeket is.
  • A legnagyobb költségráfordítást általában az adatbázisok igénylik, de itt is sok takarékossági lehetőséget tártunk fel: a nagyobb cégek esetében a központi megrendelés, akár a tagvállalati igények integrálásával jól megoszthatóvá teszi a költségeket, s némelyik adatbázis-szolgáltatóval rugalmasabban lehet megállapodni az adattartalommal, a fizetési határidők kitolásával, a hozzáférések számának változtatásával megoldható költségcsökkentésről.

Következő alkalommal jövő májusban találkozunk, kérem, jelezzétek témajavaslataitokat!

Kóródy Judit

Forrás: MKSZ Hiradó 2011/1. január
Vissza a meghivóra

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*