Horvátországi túra 2010-ben – beszámoló

Barangolás Horvátországban és a tengermelléki Fiume tájain

2010. június 9-13. között zajlott le az MKSZ tanulmányútja. Az út során történelmünk nagy alakjai, a Zrínyi és Frangepán családok ősi várait, Csáktornyát, Zágrábot és Károlyvárost érintve Fiumét, a mai Rijekát tekintették meg a résztvevők. A programban Fiume megtekintésén felül szerepelt egy szép és hangulatos kirándulás, amely során csoportunk megcsodálhatta Abbázia, Lovran, Crkvenica és Senj városát.

 

Az MKSZ csoportja a fiumei Szent Vitus katedrális előtt

Az út közben gyönyörű tájakat csodálhattak meg az utasok, helyi kulináris értékekkel ismerkedhettek meg. Megnéztük az ősi Frangepánok alapította tersattói ferences kolostort és hozzá tartozó ősparkot, a fiumei hegy tetejére épült kisvárost, és a csodás panorámát. Útitársunk volt Mák Ferenc író, újságíró. Az alábbiakban olvasható a Magyar Szó 2010. szeptember 17-i számában megjelent írása, amelyet tanulmányutunk egyik csodálatos állomása ihletett.

 Gyűrődések rovat
 Mák Ferenc:  Tersattói emlékek

Nem ezen a néven szerepel az útikönyvekben a Fiume fölötti erőd, de a bejáratánál a levendulabokrok között álló, hófehér velencei szárnyas-oroszlán még erre a névre kapja föl a fejét. Most éppen béke honol a vár körül, ezért nyitott könyvre támasztja elülső mancsát, ám ha komorra fordulna a csillagok járása – mondják – kardot ragadna a karmai közé. Szép legenda, mely magával ragadja a képzeletet, megidézve azon idők emlékét, amikor még Velence volt úr a Quvarnerói öbölnek ezen a vidékén is. A krónikák szerint éppen az Anjou-királyok verekedtek az Árpádházi magyar királyok vitéz seregeivel, s a Frangepánok erős elhatározása nyomán a horvát főurak éppen a liliomra tettek esküt, amikor 1291. május 10-jének titokzatos éjjelén az angyalok egy közeli sziklán elhelyezték Szűz Mária szülőházát – a Boldogságos Szent Szűz názáreti otthonát. Kegyelem szállta meg a vidéket…
A teljes cikk

 

Horvátországi túra képei

Abbáziai sétány

Utiterv  Barangolás Horvátországban…
Mák Ferenc: Tersattoi emlékek (utibeszámoló)
Balogh Margit:  Láthatatlan határok
Letölthető utibeszámoló: MKSZ_Hiradó 2010/4.  (5-9 old.)

Magyarok Fiuméban – A Horvát TV filmje rijekai Baross magyar egyesületről
(Papp József utitársunk ajánlja figyelmünkbe)

Jókai emléktáblát avattak Fiuméban

Emléktáblát avattak Jókai Mór emlékére a horvátországi Fiuméban cikk
„Üdv Fiuménak!”, avagy Jókai Rijekában  Hír a gondola.hu portál Határtalanul magyar rovatában (2014)
(Papp József utitársunk ajánlja figyelmünkbe)

Kőbe vésték Jókai Mór nevét a horvátországi Fiuméban  cik a HVG-ban, benne hivatkozás:
Mann Jolán, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa Jókai recepciója a horvátok körében címmel tartotta meg az előadását  az ünnepség utáni  kerekasztal beszélgetésen.

Fotók még:


Abbázia

Fiume

Fiume Trsat vára

Zágráb

Csáktornya

Karlóca

Krk, Cerkvenyica, Vribyni

Lovran
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Horvátország 2010, Szakmai utak
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*