Utiterv a horvátországi túrához 2010

BARANGOLÁS HORVÁTORSZÁBAN ÉS
A TENGERMELLÉKI FIUME TÁJAIN
A MAGYAR EMLÉKEK NYOMÁBAN

Tanulmányút az MKE Műszaki Könyvtáros Szekció szervezésében
2010 június 9-13 között. 4 éjszaka 5 nap

Krk szigetén

Utunk során történelmünk nagyjainak a Zrínyi, a Frangepán családok ősi várait, várkastyélyait követjük nyomon, így Csáktornyát, Zágrábot,Károlyvárost érintve jutunk majd el a magyar emlékek egy igen nagy és jelentős együtteséhez Fiuméhoz mai nevén Rijekához,mely az adriai tenger partján fekszik s mint –corpus separatum-egykoron a magyar királyság részét képezte .A város nagy fejelődésének korszakát jelenti ez az 1840-es évektől az első világháborúig tarató magyar közigazgatási időszak. A Kormányzósági palota és a . Tengerészeti Akadémia mellett mai s működik a Baross Gáborról elnevezett kikötő.,melyeket újból kívánunk felfedezni.
Itt van az egyik legnagyobb hungarika gyűjteménnyel rendelkező könyvtár a Rijekai Egyetemi és Tudományos Könyvtár,amelynek vendégei leszünk. Itt dolgozik a szokásos helyi magyar „ vezetőnk és mentorunk” Smiljanics Anikó , akit mint régi ismerőst kértünk fel tengermelléki utunk „ háziasszonyunknak”.
Tovább menve a csodálatos tengerparton elbarangolunk Abbáziaba (Opatia), Lovranba majd dél felé Crikvenicán át egészen eljutunk Senj városáig( Zengg) megtekintve több nevezetes magyar emléket is.
A történelmi emlékek mellett csodálatos tájbeli és természeti élményekben is részünk lesz. Megnézzük az ősi Frangepánok alapította Trasattó-i Ferences kolostort és hozzá tartozó ősparkot és a fiumei hegy tetejére épült kisvárost, és a csodálatos panorámát
A kulinális élvezeteket se kívánjuk kifelejteni ezért a” tengeri csemegéket is megkívánjuk kóstolni , a hegyek finom szőlő leveiről nem is beszélve.
Indulás: 2010. június 9.-én( szerdán) 6.órakkor a Corvin áruház előtti parkolóból
Érkezés: 2010 június 13-án (vasárnap) 22 óra körül a Corvin áruház elé
Ellátás, elhelyezés :Egy éjszakát töltűnk Zágráb közelében, panziós szálláshelyen 2-3 ágyas szobákban.!A tengerparton vagy Opátija – Lovranban, egyszerűbb szállodában félpanzióval 3 éjszakán át egy helyen szintén 2 ill. 3 ágyas szobákban fogunk lakni ! Utazás: Romcar szokásos panorámás autóbuszainak egyikével.
Költségek: cca. 46.000 Ft/fő, az MKSZ tagjaink ,akik idén még nem utaztak, 5.000 Ft kedvezményt tudunk biztosítani.Jelentkezni lehet: 2010. április 30-ig. befizetés május 15 ig
Fenyves Mártánál Telefonon és faxon:: 3641059Levélben:: Budapest,Pillangó park 16/d és Ecsedi Viktóriánál :Emailon: vecsedi@hotmail.com és telefonon is:Városi:2180681 ill. mobilon:0620 3445274Minden kedves kollegánk és családtagjai jelentkezését tisztelettel várjuk. Nagy Zoltán MKSZ elnök, érdeklődni lehet: znagy@oszk.hu
Tudnivalók: Horvátországba útlevéllel illetve új tipúsú un kártyás személy igazolvánnyal lehet beutazni.. Ellátás: Lovranban a Villa Elzában svédasztalos reggeli és vacsora lesz
Költőpénz: Horvátországban a Kuna a pénzeszköz, most. 1 kuna cca 38-42 ft-ba kerül.
Kiegészítő étkezéshez: 1 sör cca 10 k, a kávé 6-10 k,bor 25-40 k között. Halétel pl tengeri csemege cca. 30-40 kuna, azaz cca. 10.000 ft/ fő elég. Pl:50 EU cca. 350 Kunát adnak.
Ruházat: réteges öltözés, szél és esőkabát feltétlenül legyen. Fürdőruhát, strandcipőt .
érdemes hozni,tenger, úszómedencék miatt( időjárás függvényében)
Részletes programot az utazás előtt interneten ill. az autóbuszon biztosítunk.

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Horvátország 2010
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*