Beszámoló a vállalati könyvtárosok 9. műhelybeszélgetéséről – HungaroControl 2010

A Hungarocntrol könyvtárában

Beszámoló a vállalati könyvtárosok
9. műhelybeszélgetéséről a HungaroControl Repülési Szakkönyvtárban
2010. május 20.
Adatszolgáltatás az Országos Statisztikai Alapprogram számára.

A Repülési Szakkönyvtárban tartott 9. műhelybeszélgetésünkön 16 könyvtár 31 munkatársa vett részt. Valamennyien nagyon kíváncsiak voltunk a könyvtár vezetője, Farkas Kati és kedves munkatársai által szervezett különleges programra, amelynek keretében „élesben” is megismerhettük a Légiforgalmi irányítási központ félelmetesen nagyszerű munkáját.
Szakmai témánk ez alkalommal a különböző könyvtári szolgáltatások mérésére szolgáló mutatószámok, statisztikai adatok gyűjtése és elemzése volt, különös tekintettel az Országos Statisztikai Alapprogram számára készített ún. „minisztériumi” statisztikára.Ez az adatszolgáltatás valamennyi könyvtár számára évente ismétlődő feladat, ami a fenntartó gazdasági környezetében működő vállalati könyvtárak számára nem mindig egyszerű, elég, ha pl. a működési költségek vagy a használók számának konkrét meghatározására gondolunk. Sajátosságaink miatt az is előfordul, hogy bizonyos kérdések számunkra nem értelmezhetőek, vagy nem tudunk pontos választ adni.
Vendégünk volt Somogyi József, a Könyvtári Intézet munkatársa, a könyvtári statisztikai adatszolgáltatás szakértője, aki részletesen megvilágította nekünk az adatszolgáltatás célját, felhasználási területeit, és segített meghatározni azokat a súlypontokat, amelyekhez a problémás esetekben igazodhatunk (megbeszélésünk szerint várja írásos észrevételeiteket, javaslataitokat az adatlappal kapcsolatban). Valamennyien egyetértettünk abban, hogy célszerű a szükséges adatokat folyamatosan mérni, és minél nagyobb mértékben kihasználni az integrált könyvtári rendszer, a levelezőrendszer, és más elektronikus nyilvántartások automatikus adatszolgáltatásait. A legszélsőségesebb esetekben pedig ajánlott a rövidebb jellemző időszakban pontosan mért adatok alapján történő éves becslés.
A könyvtárak által beküldött adatok összesítését megtaláljátok a Könyvtári Intézet honlapján a következő címen:http://www.ki.oszk.hu/107/page.php?43 Érdemes elemezni!
Következő alkalommal várhatóan novemberben találkozunk, kérem, jelezzétek témajavaslataitokat! 

Kóródy Judit

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*