Beszámoló a vállalati könyvtárosok 8. műhelybeszélgetéséről – Teljesítménymérésre szolgáló mutatórendszerek

2009. december 3. 14.30

Vendéglátó a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára | http://konyvtar.ksh.hu

 

Kedves Könyvtárosok, Munkatársak!

A KSH Könyvtárban tartott őszi rendezvényünkön 12 könyvtár 19 munkatársa vett részt. Ez alkalommal megismerkedhettünk a stratégiai menedzsment néhány területével, elsősorban a különböző, teljesítménymérésre szolgáló mutatórendszerekkel (BSC, KPI stb.). Ez a téma néhány vállalati könyvtár számára kiemelt fontosságú, mivel alkalmazkodniuk kell a fenntartónál bevezetett, üzleti szempontú kontrolling rendszerek elvárásaihoz.

Dr. Nemes Erzsébet főigazgató asszony bevezetőjében körvonalazta könyvtáruk költségtervezését, kezelését, a költségvetési szerveknél elvárt beszámolási rendszerét. Ettől egészen eltérő például a MOL könyvtárban elvárt gyakorlat, amely szerint minden működési költség kiterhelésre kerül a felhasználó szervezetekre, ami nagyon bonyolult elszámolási rendszert igényel. Ebből a szempontból sokkal kezelhetőbb a helyzet pl. a Richternél, ahol csak a tényköltségek kerülnek kiterhelésre, tehát elsősorban a felhasználás mennyiségét kell monitorozni. A Magyar Telekom Infotéka és az NHH szakkönyvtára sajátságos helyzetben van, mivel a könyvtárak működtetése vállalkozási formában történik, ezért a felhasználás adatain kívül folyamatosan mérni kell a teljesítés volumenét és minőségét is, az értékelési rendszer leginkább itt épült be a fenntartó vállalati stratégiájába.

Hasznos volt megismerni egymás módszereit még azoknak is, akiknél egyelőre nem elvárás az ilyen részletes, BSC alapú beszámolási rendszer. A vállalatok egyre nagyobb mértékben használják fel ezeket a módszereket működésük tervezéséhez és ellenőrzéséhez, és ha a vállalati könyvtár nélkülözhetetlen része akar lenni a szakmai folyamatoknak, vállalnia kell eredményességének a többi területtel azonos szempontok szerinti megmérettetését is.

Következő alkalommal, várhatóan jövő májusban a HungaroControl szakkönyvtára lát minket vendégül, amikor az Országos Statisztikai Alapprogram számára készített ún. „minisztériumi” vagy „OSZK” statisztikával kapcsolatos fenntartásainkat, kérdéseinket, javaslatainkat fogjuk átbeszélni.

Kóródy Judit

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*