Beszámoló a vállalati könyvtárosok 7. műhelybeszélgetéséről – Könyvtárak nyomtatott és elektronikus kiadványai

2009. május 21. Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ

A műhelybeszélgetés 25 résztvevője 17 vállalati, intézményi, felsőoktatási könyvtárat képviselt, tehát igazán széleskörűen megismerhettük a különböző fenntartói és felhasználói környezetben kiadható információs kiadványok palettáját.

Bevezetőjében vendéglátónk, Benczekovits Beatrix főigazgató-helyettes asszony nagy múltú agrárszakmai folyóiratok között bemutatta Agrárkönyvtári Hírvilág című kiadványukat, amely elektronikusan is elérhető a könyvtár nyilvános weblapjáról (www.omgk.hu).

Megismerkedhettünk a KSH Könyvtár bibliográfiai és statisztikai kiadványaival (http://konyvtar.ksh.hu), a Richter könyvtárának elsősorban elektronikus oktató és tájékoztató anyagaival, hallhattunk az NHH intranetes könyvtári hírleveléről és láthattuk a Telekom Infotéka megoldását az üzleti információs hírlevelek hatékony terjesztésére. A hozzászólásokból képet alkothattunk arról, hogy a jellemző kiadványok általában az új beszerzésekről, az előfizetett adatbázisokban megjelenő új reportokról szóló tájékoztatók, értesítők, a rendszeresen megjelenő tematikus linkgyűjtemények, bibliográfiák.

A szakmai információs kiadványok mellett sokféle megoldást láttunk a könyvtár megismertetésére, népszerűsítésére: szórólapokat, könyvjelzőket, egérpadot, rendezvénymeghívókat stb. Valamennyinek az a célja, hogy a felhasználóban azt a pozitív meggyőződést erősítse, hogy a könyvtárhoz fordulva minden kérdésére pontos, hiteles és gyors választ talál.

Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy a testreszabott tájékoztatás jobban eléri a használókat, ezért célszerű különféle kommunikációs csatornákat használni. Az intraneten, interneten elhelyezett tájékoztatók előnye a szabad hozzáférés, de hogy valóban megnézik-e, az csak az olvasókon múlik, így a mai információdömpingben ennek hatékonysága kérdéses. Az e-Mailen küldött tájékoztatás biztosabban célba talál, s hasznosulása jobban nyomon követhető.

Ez utóbbit, vagyis munkánk eredményességének számszerű kimutatását egyre inkább igénylik a fenntartók. Bár ez nagyon sok munkával jár, de számunkra sem haszontalan, mert segít átlátni a folyamatokat, gazdaságosan felhasználni az erőforrásokat, kiszűrni a kockázati tényezőket. Ezért a következő műhelybeszélgetés során, novemberben a különböző mutatórendszerek (BSC, KPI stb.) sajátosságait, a vállalati könyvtárak tevékenységére adaptálhatóságát járjuk majd körül.

Kóródy Judit

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Műhelybeszélgetések, Rendezvények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*